Newsflash
Știri

Soluții pentru spitale mai sigure și mai confortabile

de - oct. 13 2021
Soluții pentru spitale mai sigure și mai confortabile

La recenta ediție a Convenției Române a Spitalelor ROHO s-a discutat despre cum se pot transforma unitățile sanitare în instituții ale viitorului, cu acte medicale de calitate în spații sigure.

În cele două zile ale Convenției, discursurile a 135 de vorbitori din domenii variate s-au concentrat doar în această direcție, se arată într-un comunicat.

cai-acces

Andreea Strugaru, cofondator Kadra – compania care oferă soluții tehnice integrate de inginerie și management al căilor de acces - , a evidențiat părțile vulnerabile ale modului în care se proiectează spitalele din România, dar și strategia optimă de a evita risipa de fonduri, cu obținerea celor mai bune rezultate.

Clădiri medicale bolnave

Prevenirea expunerii la bacterii și virusuri, minimizarea riscului de infecții nosocomiale sunt preocupări care aduc la aceeași masă manageri de spitale, constructori specializați și furnizori de soluții medicale, se arată în comunicat.

Avem clădiri medicale bolnave în care ne ocupăm de sănătatea pacienților. Având în spate 27 de ani de experiență în ingineria de acces și mii de proiecte pentru o circulație liberă și sigură în spitale, suntem pregătiți să ajutăm cu know-how-ul acumulat, încă din faza de proiectare”, a spus Andreea Strugaru.

Spitalele de stat mai întâi

În 2020, au funcționat 685 de spitale și unități asimilate spitalelor. Dintre acestea, 60% sunt în sistemul de sănătate de stat, iar 40% în cel privat, deși primele 20 de spitale private au în total 3.400 de paturi - cât trei spitale mari de stat din Bucureşti.

Chiar dacă marile spitale regionale sunt un deziderat pentru toată lumea, „focusul trebuie să fie pe reabilitarea unităților de stat care au capacitatea cea mai mare de tratare a pacienților și condițiile cele mai precare”, spune Andreea Strugaru.

Intervenții-pansament

Criza sanitară din România a mobilizat autoritățile locale să urgenteze proiectele de renovări, de reabilitări de spitale.

Chiar dacă se spune că e mai ușor să construiești un spital de la zero decât să renovezi o construcție veche, din anii 70, care e departe de standardele actuale, e important să privim și partea plină a paharului și să salutăm aceste intervenții care pansează pentru moment rana infrastructurii din Sănătate. Însă, dezideratul rămâne să avem mult așteptatele spitale noi, regionale”, spune Andreea Strugaru.

Tehnologii moderne

Deschiderea vechilor șantiere nu este singura reacție pozitivă la provocările ridicate de pandemie, ci și faptul că tot mai mulți manageri optează pentru tehnologii moderne, pliate pe cele mai înalte standarde de calitate specifice acestui domeniu și caută soluții pentru crearea unor fluxuri corecte în spitale, atât de importante pentru siguranța pacienților și medicilor.

De la debutul pandemiei,  30 de mari spitale din țară au integrat soluții de acces performante, cu tehnologii de ultimă oră: de la uși ermetice pentru blocul operator, uși cu protecție la radiații și soluții de acces pentru ambulanțe, până la sisteme de management a parcărilor de spitale și automatizări pentru protecția la foc.

Probleme des întâlnite           

Fluxuri incorect stabilite încă din faza de proiectare, cu consecințele dramatice pe care care și nespecialiștii le-au aflat din mass media, soluții nepotrivite pentru protecția pacienților și personalului în caz de incendii sau alte situații de urgență, importante căi de circulație blocate, care conduc la întârzieri în desfășurarea activității sunt doar câteva dintre problemele întâlnite în spitalele din România. Toate acestea pot fi evitate când sunt consultați specialiști din toate domeniile implicate în (re)construcția unui spital, se arată în comunicat.

Iar dacă de la început se optează pentru integrarea celor mai performante soluții medicale, aceasta poate însemna, pe termen lung, o economie.

Suma investită inițial într-un spital este mai puțin importantă decât cea pe care o implică operarea sa pe termen lung, de 20, 30 de ani”, explică Andreea Strugaru.

Altfel spus, să construiești ieftin și ineficient este mai scump pe termen lung în comparație cu o investiție inițială mai mare.

Soluții adaptate

Cu o experiență de 27 de ani în domeniu, Kadra a furnizat peste 5.000 de uși de spital pentru mai mult de 80 de unități spitalicești din România și a participat la zeci de proiecte de reabilitare la toate proiectele de spitale publice noi din Romania, printre care se numără spitalele Gomoiu, Mioveni, UPU Oradea, UPU Craiova. Compania a oferit soluții de acces și unor importante unități spitalicești private, ca Regina Maria sau Polisano.

Specialiștii Kadra susțin că doar prin colaborarea tuturor celor implicați spitalele pot fi dotate cu soluții actuale, potrivite necesităților specifice, de la funcționalitate și tehnologie de ultimă oră la aspecte care țin de design și arhitectură interioară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe