Newsflash
Știri

Soluții propuse pentru deblocarea crizei de Euthyrox

de Florentina Ionescu - mai 13 2020
Soluții propuse pentru deblocarea crizei de Euthyrox

Medicii de familie şi farmaciştii independenţi propun câteva soluţii pentru deblocarea crizei medicamentelor în contextul actual, unul dintre aceste medicamente fiind levotiroxina (Euthyrox).

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) propun o serie de soluţii pentru deblocarea situației generate de medicamentele lipsă.

solutii rezolvare criza euthyrox

Mai multe produse pentru pacienţii cu boli cronice, printre care şi Euthyrox (levotiroxină), lipsesc de pe piaţă din România de câteva luni. În ciuda asigurărilor oferite de autorități, medicamentele nu se găsesc nici astăzi în depozitele distribuitorilor, spun reprezentanții FNPMF și ai AFIE.

„Prin ceea ce comunică autoritățile, pacienții rămân cu impresia că depozitele din România sunt pline de medicamente care așteaptă să ajungă la ei, doar că farmaciile nu le comandă. Ori acest lucru este complet absurd și eronat și poate fi dovedit foarte ușor prin demersurile pe care farmaciile independente le realizează deja de mai bine de 5 luni. Răspunsul distribuitorilor la solicitările lor zilnice rămâne același: nu avem pe stoc. Chiar și comenzile justificate sunt refuzate, ceea ce înseamnă că produsul nu se află pe piață. În cazurile fericite, distribuitorii au alocat farmaciei 2-3 cutii de Euthyrox, cantitate evident insuficientă”, a declarat farm. Sânziana Mardale, președinte al Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica (AFIE).

Problemele actuale se situează în jurul lipsei comenzilor ferme făcute la distribuitori prin trimiterea unor „comenzi justificate”, adică o solicitare în scris însoţită de „denumirea medicamentelor şi cantitatea acestora, precum şi seria, numărul şi data aferente unei prescripţii medicale” (ordin MS nr. 269/2017), se arată într-un comunicat comun al FNPMF și AFIE, remis redacției.

Citește și: ANMDMR: consumul de levotiroxină a crescut cu 50%

Astfel, aceste comenzi justificate pot fi realizate doar în cazul unei prescripții medicale compensate sau gratuite, care are serie și număr, nu și în cazul prescripțiilor medicale simple.

„Deși Euthyrox este un medicament ieftin, de circa 10 bani o pastilă, și cel mai des îl prescriem pe rețetă simplă, ne-am confruntat cu solicitări ale pacienților pentru rețete electronice, gratuite. Nu am înțeles inițial motivul, dar discutând cu colegii farmaciști am aflat - fără serie și număr, prezente doar pe rețetele electronice, ei nu pot face acele comenzi justificate din Ordinul 269/2017. Dar pentru ca noi să fim lăsați să prescriem Euthyrox pe rețetă electronică gratuită pentru pacient, trebuie să trimitem pacientul la medicul endocrinolog sau oncolog periodic pentru o scrisoarea medicală, și doar dacă pacientul are anumite boli endocrine: guşă endemică, insuficienţă suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară, tumori neuroendocrine şi osteoporoză severă. Pacienții noștri au cel mai des nevoie de Euthyrox pentru alte boli, hipotiroidism sau tiroidită autoimună, extrem de frecvente în România. De aceea, majoritatea rețetelor medicale pe care noi le prescriem sunt rețete simple, pentru care colegii noștri farmaciști nu pot realiza acele „comenzi justificate” prevăzute de cadrul normativ. Lipsa medicamentului Euthyrox a dezvăluit o serie de probleme cu care sistemul de sănătate se confruntă, printre care inclusiv aceste restricții de prescriere în cazul unor medicamente cu preț scăzut și cu vechime în prescriere”, a precizat dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Cum ar putea fi rezolvate problemele

Medicii de familie și farmaciştii independenţi propun colegilor lor o soluție simplă, astfel încât cel puțin problemele legate de comenzile justificate și prescripțiile medicale să fie rezolvate pentru moment: medicii de familie să acorde rețetelor simple o serie și un număr.

Citește și: SNMF trage un semnal de alarmă, în contextul lipsei unor medicamente esențiale din România

Potrivit comunicatului remis redacției, acest lucru ar permite farmaciilor comunitare realizarea comenzilor justificate, singura pârghie legislativă prin care distribuitorii sunt obligați să aprovizioneze farmacia, dacă au produsul în stoc.

Mai mult, deoarece aceste solicitări ar trebui să ajungă la producător în lipsa stocurilor, comanda transmisă de farmacie ar prezenta o imagine mai clară a necesarului real de Euthyrox de care pacienții români au nevoie.

„Nu avem noi puterea de a modifica modalitatea de prescriere a unui medicament în sistemul de asigurări de sănătate din România, deși facem propuneri autorităților de ani de zile, însă putem fi creativi și suntem de multe ori pentru a ne ajuta pacienții. Astfel, am propus colegilor medici de familie din țară să scriem o serie și un număr pe rețetele simple pe care le prescriem. Spre exemplu, ca serie putem folosi inițialele numelui nostru, iar numărul rețetei poate fi numărul din registrul de consultații. În acest fel, farmaciile ar putea realiza comenzi justificate și în cazul în care Euthyrox este prescris de medicul de familie pentru afecțiunile cele mai întâlnite de fapt în practica medicală, așa cum ne permit autoritățile, doar pe rețete simple”, a adăugat dr. Raluca Zoițanu, președinte FNPMF.

Medicii de familie şi farmaciştii independenți consideră că acum este momentul ca aceste probleme ale sistemului de sănătate să fie remediate. Ei sunt convinşi că este nevoie acum mai mult ca oricând de dialog şi de găsirea unor soluţii care să ajute la aprovizionarea constantă cu medicamentele necesare pacienţilor din România.

„Ne dorim să fim parteneri de discuție ai autorităților, pentru a găsi împreună soluții la problemele care apar. Noi considerăm că doar printr-o atitudine constructivă putem aduce cu adevărat beneficii sistemului – așteptăm de la autorități măsuri concrete, adoptarea unor acte normative și dialog continuu cu asociația, și nu o pasare a responsabilității. Este momentul să căutăm cu adevărat soluții!”, a mai specificat farm. Sânziana Mardale, președinte AFIE.

Important

Medicii de familie şi farmaciştii independenţi propun numerotarea reţetelor simple pentru a putea servi ca bază pentru comenzi justificate și pentru o imagine mai clară asupra necesarului pacienților.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe