Newsflash
Știri

Sondaj: 55,2% dintre români intenţionează să se vaccineze împotriva COVID-19

de Dorina Novac - feb. 8 2021
Sondaj: 55,2% dintre români intenţionează să se vaccineze împotriva COVID-19

Mai mult de jumătate dintre români (55,2%) spun că vor să se vaccineze împotriva COVID-19 în cursul acestui an, iar aproape 40% afirmă că nu intenționează să facă acest lucru, arată un sondaj realizat de INSCOP Research şi Verifield.

În opinia a 54,8% dintre români, vaccinarea în masă a populației României împotriva COVID-19 va opri epidemia de coronavirus, iar 33,7% sunt de părerea contrară, arată un sondaj realizat de către INSCOP Research şi Verifield, în parteneriat cu Centrul de Cercetare în Comunicare şi Inovare Socială (CoRe).

sondaj vaccin anti-COVID
Sursă imagine: Pixabay

„Este îmbucurătoare dorința de vaccinare înaltă în rândul vârstnicilor, categoria socio-demografică cea mai vulnerabilă la COVID-19. Lipsa de încredere în procesul de vaccinare sau în necesitatea acestuia sunt semnificative în mediul rural și în rândul celor mai săraci dintre români (două categorii care în bună măsură se suprapun) de oriunde de pe teritoriul țării. Viitoare inițiative de comunicare și mobilizare trebuie să se concentreze pe aceste grupuri”, a precizat Barbu Mateescu, sociolog, membru în Consiliul Consultativ al Strategic Thinking Group.

Percepția asupra pandemiei

Potrivit sondajului, 68,3% dintre români sunt de părere că epidemia de coronavirus este reală și periculoasă pentru sănătate, 17,2% că este reală, dar nepericuloasă pentru sănătate, iar 10,4% că este o minciună.

Totodată, 76,6% dintre respondenţi consideră că vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de apărare faţă de unele boli, în timp ce 21,4% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 1,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

„Au încredere în informațiile oficiale pe care le primesc despre vaccinuri 62,4% dintre cei chestionați, în timp ce 33,9% afirmă contrariul”, informează sursa citată.

Aproape trei sferturi (70,4%) dintre cei intervievaţi cred că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 21,4% îşi exprimă dezacordul.

Datele cercetării arată că 65,8% dintre cei chestionați declară că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani împotriva vreunei boli. 12,7% afirmă că s-au vaccinat o singură dată în ultimii cinci ani, 7,8% de două-trei ori, 12,7% în fiecare an din ultimii cinci, iar 0,5% mai des.

De asemenea, 54,2% dintre cei intervievați declară că au încredere multă și foarte multă în procesul de avizare și aprobare a vaccinurilor anti-COVID derulat de instituții medico-sanitare din Uniunea Europeană. 50,4% au încredere multă și foarte multă în procesul derulat de instituții de profil din Statele Unite ale Americii, iar 45% în procesul din România.

„În procesul de avizare și aprobare a vaccinurilor anti-COVID-19 derulat de instituții medico-sanitare din China au încredere multă și foarte multă 26,3% dintre cei intervievați, iar în procesul derulat de instituții de profil din Rusia 25,9% dintre respondenți”, conform sondajului.

Alegere personală vs. obligativitate

Datele arată că 83% dintre români susţin că vaccinarea împotriva COVID-19 trebuie să fie o alegere personală a fiecărui cetăţean, iar 16,4% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că ar trebui să fie obligatorie.

Întrebați care ar fi principalul lucru care ar putea contribui la creșterea încrederii în vaccinurile împotriva COVID-19, 23,5% menționează un număr foarte mic de cazuri în care administrarea vaccinului a avut efecte adverse, 22,4%  o rată mare de vaccinare în rândul personalului medical, 13,1% o rată mare de vaccinare în alte țări, 10,3% vaccinarea liderilor statelor lumii (președinți, prim-miniștri, miniștri).

Totodată, 22,5% declară că nimic nu le-ar crește încrederea în vaccinurile anti-COVID19, iar 8,1% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Dintre cei care nu intenționează să se vaccineze, 49% spun că decizia lor în acest sens este una definitivă, în timp ce aceeași pondere, 49%, apreciază și-ar putea schimba opinia în viitor. 

Principalele motive invocate de cei care nu intenționează să se vaccineze sunt: teama de posibile reacții adverse (30,9% invocă acest lucru drept principalul motiv pentru care nu sunt de acord să se vaccineze), neîncrederea în eficiența vaccinului (26,8%) și informațiile insuficiente despre vaccinarea anti-COVID (14,7%).

12,7% își justifică refuzul de a se vaccina prin faptul că nu cred că virusul SARS-CoV-2 există, iar 5,8% menționează că sunt împotriva vaccinurilor, în general.

Sondajul a fost realizat în perioada 13 ianuarie - 3 februarie, prin metoda interviurilor telefonice, volumul eşantionului a fost de 1.200 de persoane, cu o eroare 2,8%, la un grad de încredere de 95%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe