Newsflash
Știri

Sondaj: 91% dintre pacienţi, interesați de depistarea cancerului colorectal

de Dorina Novac - iun. 2 2021
Sondaj: 91% dintre pacienţi, interesați de depistarea cancerului colorectal

Peste 90% dintre respondenții unui chestionar online au afirmat că ar merge la un consult și un test pentru depistarea cancerului colorectal dacă ar avea posibilitatea.

Potrivit unui chestionar online realizat în luna aprilie, cei care nu ar merge la un consult spun că le este teamă de rezultat (35%), nu sunt interesați (35%) sau le este teamă că nu ar putea continua tratamentul dacă ar primi un diagnostic nefericit (17%).

cancerului colorectal

Chestionarul a urmărit teme precum stilul de viață al respondenților, gradul de informare privind cancerul colorectal, istoricul familial legat de această afecțiune sau așteptările față de interacțiunea cu medicul.

Acesta a fost completat de 160 de persoane și a indicat un grad de informare limitat al respondenților, 49% dintre aceștia susținând că nu au cunoștințe despre cancerul colorectal. 

Interacțiunea medic-pacient

Conform răspunsurilor din chestionar, putem să deducem că așteptările pacienților vis-a-vis de interacțiunea cu medicul sunt mari. Majoritatea se așteaptă ca medicii să manifeste interes și implicare în rezolvarea problemei (72%), să dea dovadă de empatie și respect (56%), să răspundă clar la întrebări (55%) și să explice care sunt riscurile și beneficiile unui posibil tratament sau refuz (47%).

În ceea ce privește existența unei patologii precanceroase sau a unui diagnostic de cancer în rândul respondenților, majoritatea (92,5%) au răspuns că nu au fost diagnosticați niciodată.

Restul au afirmat însă că au avut polipi rectali (5%), boli inflamatorii intestinale (1,9%), chiar și cancer (0,6%).

De asemenea, mai mult de jumătate (53%) dintre persoanele participante la chestionar au răspuns că n-au prezentat niciun semn/simptom, pe când 29% au menționat fatigabilitate, 22% dereglări de tranzit, 14% dureri în abdomen și 5% sânge în scaun.

Factorii de risc

Stilul de viață, obiceiurile alimentare și de consum ale unei persoane pot influența apariția cancerului colorectal prin existența anumitor factori de risc precum fumatul, consumul de alcool, sedentarismul etc.

Aproximativ jumătate dintre persoanele care au participat la sondaj au afirmat că alimentația lor nu are restricții (49%), în timp ce restul s-au pliat unei alimentații echilibrate (43%).

Mai puțin de un sfert dintre respondenți nu consumă deloc alcool, în timp ce restul consumă în proporții diferite: 43% din totalul persoanelor care au completat chestionarul consumă alcool doar la ocazii speciale, 21% consumă de 1-2 ori pe săptămână, iar 12% doar lunar.

Potrivit sondajului, aproape 40% dintre respondenți sunt nefumători, pe când 60% fumează zilnic, ocazional sau s-au lăsat de fumat.

Chestionarul a fost completat în luna aprilie și a fost elaborat de echipa de implementare a proiectului ROCCAS II.

Proiectul „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov” este derulat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România -COPAC.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe