Newsflash
Știri

Specialistul avertizează: ochelarii de vedere din supermarket dăunează sănătății

de L. Budin - mai 27 2022
Specialistul avertizează: ochelarii de vedere din supermarket dăunează sănătății

Din comoditate sau ca să facă economii, multe persoane încearcă să-și rezolve problemele de vedere cumpărând ochelari din supermarketuri sau din benzinării, deși astfel își pun în pericol sănătatea.

Dr. Alina Panga, medic specialist oftalmolog în cadrul Ofta Total, atrage atenția că obiceiul de a cumpăra ochelari de vedere doar pentru că sunt la îndemână sau mai ieftini, fără un control amănunțit în prealabil, poate cauza mai multe probleme pe termen lung, se arată într-un comunicat. 

Alina-Panga -Ofta-Total
Dr. Alina Panga, oftalmolog

 

Din experiența noastră, doar 60% din pacienți au dioptrii simetrice la ambii ochi. În cazul achiziționării ochelarilor din comerț, dioptriile sunt simetrice și pacientul respectiv nu va vedea cu ambii ochi la fel, ceea ce poate duce la probleme serioase de neuroadaptare. Pe de altă parte, am întâlnit situații când am prescris mai ales pentru presbiopie lentile simetrice pentru ambii ochi și pacientul a achiziționat ochelarul din comerț fără a se tine cont de distanța interpupilară, centrare, calitatea lentilei - tratament antireflex, heliomat sau protecție pentru calculator”, explică dr. Alina Panga.

Testând ochelari din comerț sau din târguri, pacienții pot vedea mai bine la distanță - dar poate fi o miopie falsă care, corectată greșit, poate duce la disconfort vizual, dureri de cap și chiar incapacitate la locul de muncă, adaugă specialistul.

Astigmatismul este un astfel de defect de vedere care se asociază frecvent cu miopia sau hipermetropia și care, corectat, oferă o calitate a vederii - însă în comerț nu există ochelari care să corecteze astigmatismul.

Achiziția făcută din comoditate sau cu gândul la economii poate să cauzeze, pe termen lung. 

Purtarea unui ochelar care nu este potrivit dioptriilor noastre poate să provoace disconfort - dureri de cap, vedere încețoșată, uneori chiar și amețeală. În plus, poate să mascheze prezența unei afecțiuni oftalmologice. Importanța prezentării la medicul oftalmolog este esențială, ochelarii nu sunt pălării, pantofi sau mănuși care se pot proba și cumpăra!”, explică dr. Alina Panga.

În cazul persoanelor în vârstă, care pot avea mai multe afecțiuni oftalmologice, achiziționarea ochelarilor din comerț poate avea efecte grave. O pereche de ochelari cu dioptrii mai mari decât este nevoie poate să producă un efect de lupă sau să modifice vederea binoculară, spațială, și poate să dea dureri de cap, amețeală, stare de greață, situații care duc uneori și la accidentări ale pacienților.

Iodură de potasiu: pastilele se ridică din farmacie, cu prescripție de la medic

MS: În România nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe