Newsflash
Știri

Speranţa de viaţă a crescut

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mai 30 2014
Speranţa de viaţă a crescut
     O veste bună pentru pământenii aflaţi la începutul vieţii: conform celor mai recente date din World Health Statistics, publicate recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au şanse să trăiască mai mult. Astfel, fetele născute în 2012 au o speranţă de viaţă de 73 de ani, iar băieţii – 68 de ani, cu şase ani mai mult decât speranţa de viaţă medie la nivel mondial pentru copiii născuţi în 1990. Ţările cu venituri mici au făcut cele mai mari progrese, cu o creştere a speranţei de viaţă medii de nouă ani în această perioadă. Ţara cu cea mai mare creştere este Liberia – 20 de ani (de la 42 de ani în 1990 la 62 de ani în 2012), urmată de Etiopia (45–64 de ani), Maldive (58–77 ani), Cambodgia (54–72 ani), Timorul de Est (50–66 ani) şi Rwanda (48–65 de ani). Locul în care te-ai născut contează, căci există un decalaj mare între ţările bogate şi cele sărace – 16 ani la bărbaţi şi 19 ani la femei. Mai contează şi sexul: femeile sunt mai longevive decât bărbaţii. Decalajul dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte speranţa de viaţă este mai mare în ţările cu venituri mari, unde femeile trăiesc cu şase ani mai mult decât bărbaţii; în ţările cu venit mic, diferenţa este de trei ani. Femeile din Japonia au cea mai mare speranţă de viaţă din lume – 87 de ani, urmate de reprezentantele sexului frumos din Spania, Elveţia şi Singapore. La bărbaţi, în fruntea clasamentului este Islanda (81,2 ani), urmată de Elveţia şi Austria. În ţările cu venituri mari, o parte din câştigul în speranţa de viaţă se datorează succesului în lupta împotriva bolilor netransmisibile. La extrema cealaltă, speranţa de viaţă este sub 55 de ani în nouă ţări din Africa subsahariană – Angola, Republica Centrafricană, Ciad, Coasta de Fildeş, Republica Democrată Congo, Lesotho, Mozambic, Nigeria şi Sierra Leone. Cum stă România la acest capitol? Speranţa de viaţă la naştere, pentru ambele sexe, în 2012, a fost de 74 de ani (faţă de 70 de ani în 1990); la femei – 78 de ani, iar la bărbaţi – 71 de ani; speranţa de viaţă sănătoasă la naştere în 2012 a fost de 66 de ani.
     Primele trei cauze de ani de viaţă pierduţi din cauza morţii premature, în lume, sunt boala coronariană, infecţiile căilor respiratorii inferioare şi accidentele vasculare cerebrale. În 22 de ţări (toate în Africa), 70% din anii de viaţă pierduţi (din cauza deceselor premature) sunt cauzaţi de boli infecţioase. În 47 de ţări (mai ales cu venituri mari), bolile netransmisibile şi leziunile au provo­cat mai mult de 90% din anii de viaţă pierduţi.
     Iată şi alte statistici din raportul OMS: aproxi­mativ 44 de milioane (6,7%) din copiii lumii cu vârsta mai mică de cinci ani erau supraponderali sau obezi în 2012, zece milioane din ei în regiunea africană OMS; cele mai multe decese în rândul acestei grupe de vârstă apar la născuţii prematur (17,3%); pneumonia este responsabilă pentru cel mai mare număr de decese (15,2%); între 1995 şi 2012, 56 de milioane de oameni au fost trataţi cu succes pentru tuberculoză şi 22 de milioane de vieţi au fost salvate; în 2012, 450.000 de persoane din întreaga lume au dezvoltat tuberculoză multi-drog rezistentă; tripanosomiaza umană africană este la cel mai scăzut nivel în ultimii 50 de ani, cu mai puţin de 10.000 de cazuri de infecţie raportate în 2009; peste 2,5 miliarde de persoane sunt la risc de infecţie cu denga; aproximativ 800 de femei mor zilnic din cauza complicaţiilor sarcinii şi naşterii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe