Newsflash
Știri

Speranțe noi pentru pacienții cu boli incurabile și cronice

de Dr. Ana MIHAI - ian. 15 2021
Speranțe noi pentru pacienții cu boli incurabile și cronice

Companiile farmaceutice mari stabilesc parteneriate pentru a accelera intrarea pe piață a unor soluții care ar putea schimba fundamental tratamentul unor boli - subiect dezbătut la Pharma Media Day, pe 13 ianuarie 2020.

Pacienții cu boală Parkinson, boală Pompe și insuficiență cardiacă congestivă au nevoie de tratamente noi. Recent, U.S. Food and Drug Administration (FDA) şi-a dat acordul pentru demararea primului studiu din SUA care va investiga pacienți cu boală Parkinson injectați cu celule stem pluripotente care se vor transforma în neuroni dopaminergici. Este vorba de un studiu de fază I realizat pe pacienţi cu boală Parkinson avansată, aprobat în cadrul programului Investigational New Drug.

Terapia celulară cu celule stem pluripotente ar putea fi o piatră de hotar, ar putea schimba fundamental tratamentul bolii Parkinson, în care nu există deocamdată tratamente modificatoare de boală”, a spus Emile Nuwaysir, CEO BlueRock Therapeutics.

Blue Rock este una dintre companiile care au fost achiziționate de Bayer și care continuă să opereze independent.

Terapiile cu celule stem se folosesc deja cu succes pentru regenerarea măduvei hematogene.

O altă companie care a devenit parte a Bayer este Asklepios BioPharmaceutical (AskBio), care acționează în domeniul terapiilor genice. Terapiile genice corectează o genă defectă, cu ajutorul unor adenovirusuri care transportă gena sănătoasă la locul care necesită reparație. Terapiile genice au redat deja vederea pacienților cu amauroză congenitală Leber ori au schimbat viața pacienților cu hemofilie A.

Promisiunile terapiilor genice și celulare

Prin ambele tipuri de terapii, celulare și genice, pacienții și medicii care până acum foloseau doar tratamente menite să atenueze simptomele au la dispoziție soluții care corectează cauza bolii.

Ca urmare a progreselor obținute în medicină de diferite companii de cercetare, marile companii farma își pun la dispoziție expertiza și capacitatea de acces în piață, astfel ca prin intermediul parteneriatelor să ofere pacienților medicamente mai bune în timp mai scurt.

Împreună cu partenerii noştri, dorim să accelerăm inovarea şi, de-a lungul întregului lanţ valoric, să asigurăm o translaţie rapidă de la ştiinţă la tratament pentru acei pacienţi care nu dispun de timp să aştepte”, a transmis Wolfram Carius, vicepreşedinte executiv şi şeful Departamentului de terapii genice şi celulare de la Bayer.

Întrebat de moderatorul întâlnirii despre provocările financiare pe care le vor pune aceste tratamente curative, care sunt modificatoare de viață, dar și costisitoare, Stefan Oelrich, membru al consiliului de management al companiei Bayer AG şi preşedintele Diviziei Farmaceutice Bayer, a explicat că trebuie să reevaluăm costul medicamentelor în tabloul costurilor îngrijirilor medicale. Când vine vorba de prețuri, putem oferi scheme similare companiilor de asigurări, a explicat el – să te „abonezi” la o terapie genică pentru care trebuie să plătești „în doze” cât timp ea rămâne eficientă, pentru că această terapie îți oferă rezolvarea soluției la problema ta printr-o singură administrare.

Inteligența artificală umanizează și responsabilizează

Jeff Dachis, CEO Informed Data Systems Inc (IDS/OneDrop), a plecat de la experiența personală când a creat platforma IDS destinată persoanelor cu diabet. Ca pacient diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, a simțit că toate indicațiile pe care le-a primit privind tratamentul și noul stil de viață nu încercau deloc să țină cont de cine este și de cum trăiește el și, deci, nu luau în calcul cât de mult le poate urma („silo mentality”). Astfel că a pus la punct o platformă care ajută persoanele cu diabet, hipertensiune arterială și hipercolesterolemie să-și monitorizeze starea de sănătate, să ia decizii sănătoase și să gândească preventiv. Totul - într-o abordare personalizată, care poate fi folosită de bolnavul cronic în funcție de stilul său de viață, și care prin informațiile și timpul pus la dispoziție creează pacientului oportunități. Aplicația îi oferă informațiile de care are nevoie, în timp real, și îl ajută să simtă că are un control asupra sănătății proprii.

Platforma a fost downloadată de peste 3 milioane de ori. Pe baza ei, Bayer şi IDS/One Drop creează acum împreună noi oferte de îngrijire care să se adreseze nevoilor pacienţilor cu boli cardiovasculare, sănătăţii femeilor şi oncologiei. Experţii lor lucrează la primele două module, care urmează a fi disponibile în termen de un an.

În viitor, medicul va trimite pacientul acasă cu medicamente și cu soluția de inteligență artificală”, a transmis la această întâlnire biologul Martin Hirsch, doctor în neuroștiințe și nepot al laureatului Nobel Werner Heisenberg.

Inteligența artificială va facilita prevenția și, folosită corect, va economisi timp și va umaniza relația medic-pacient, oferindu-i medicului instrumentele cu care să își ajute cu adevărat pacientul.

Concentrându-se pe pacientul individual, şi nu pe boală, îngrijirea integrată este calea către servicii medicale integratoare şi personalizate”, a declarat Jeanne Kehren, vicepreşedinte senior al Digital & Commercial Innovation şi membru al Comitetului Executiv Farmaceutic al Bayer AG.

Bayer 8

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe