Newsflash
Știri

Spitalele COVID din Timișoara primesc concentratoare de oxigen

de Dorina Novac - nov. 9 2020
Spitalele COVID din Timișoara primesc concentratoare de oxigen

85 de concentratoare de oxigen, destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 care dezvoltă simptome respiratorii moderate sau severe, au ajuns în spitalele din Timișoara implicate în lupta împotriva COVID-19.

Potrivit reprezentanților Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, aparatele realizează o separare a oxigenului din aer de celelalte gaze, cu ajutorul unor filtre speciale, ce conțin zeolit.

aparate covid timisoara

Concentratoarele sunt mobile și cântăresc 14 kg fiecare. Cu ajutorul acestora se poate asigura un debit de 5 l/min de oxigen cu o concentrație de până la 93%. Intervalul de timp pentru atingerea concentrației optime este de sub un minut.

„Aceste concentratoare pot să facă diferența între viață și moarte pentru că, dacă un pacient cu o formă moderată are insuficiență respiratorie, poate rapid să se degradeze și să ajungă în Terapie Intensivă. Oxigenoterapia poate să împiedice acest lucru. Nu toți pacienții care se internează beneficiază de oxigen”, spune prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara.

Sursa citată precizează că cele 85 de concentratoare de oxigen au fost achiziționate de către Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” Timișoara, dar vor fi distribuite și celorlalte unități sanitare suport COVID-19 din Timișoara.

Astfel, Spitalul CFR va primi 15 asemenea aparate, Clinica de Recuperare Cardiovasculară, devenită secție externă a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” Timișoara, va primi 33 de concentratoare, Spitalului Municipal, pentru secția ASCAR, îi sunt repartizate 22 de aparte, iar celelalte 15 concentratoare de oxigen vor ajunge în secția de Boli Infecțioase a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” Timișoara.

„Avem un proiect «Oxigen pentru Timișoara». Vrem să avem cât de multe paturi cu oxigen, pentru că știm că, odată ce un pacient cu o formă medie spre severă are cât mai devreme posibil acces la oxigen, probabilitatea că el să ajungă la ATI este mult mai scăzută. Deci, de fapt, ca să degrevăm cât mai multe paturi ATI, trebuie să avem cât mai multe paturi cu oxigen”, precizează Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe