Newsflash
Știri

Spitalele din România, încotro?

de Florentina Ionescu - feb. 5 2021
Spitalele din România, încotro?

Incendiul de la „Matei Balș” reprezintă un moment de trezire, de resuscitare pentru societatea românească, a declarant recent prof. dr. Dorel Săndesc, vicepreședintele SRATI.

Dacă ne uităm la realitatea sănătăţii românești, vedem că ea rămâne pe ultimul loc în Europa ca procent din PIB alocat acestui sector, a subliniat profesorul Săndesc în cadrul unei dezbateri organizate de Colegiul Medicilor din România, după incendiul de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București. Vicepreședintele Societăţii

Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) a arătat că problemele din sistemul sanitar sunt multe, însă „acum noi trebuie să facem ceva pentru ca spitalele să nu mai fie bombe cu ceas”. În opinia sa, în sistemul sanitar românesc au rămas în urmă sursele sistemice majore de vulnerabilitate – reţelele de gaze medicinale și electrice – iar contractele de service și mentenanţă pentru echipamente nu sunt asigurate decât într-un procentaj foarte scăzut. Iar acele contracte de service și mentenanţă care există sunt în mare parte „câștigate de companii care nu au expertiza necesară, care nu au nici măcar acordul producătorului
echipamentelor respective”. O altă vulnerabilitate, indicată de data aceasta de prof. dr. Șerban Bubenek, este faptul că pandemia de
COVID-19 a dus la creșterea exponenţială a numărului pacienţilor care aveau nevoie concomitent de administrare de oxigen și de măsuri în plus, de aparate. „Iată că s-a devoalat această vulnerabilitate a spitalelor din România și a unor secţii de ATI din România cu privire la apariţia unui incendiu”, a declarat profesorul Bubenek, precizând că bănuielile specialiștilor ar fi că prima cauză a incendiilor din spitale este, totuși, reţeaua electrică, iar „o a doua cauză poate fi utilizarea neconformă sau malfuncţia sistemelor de gaze medicinale, dar până când vom avea dovezi, e foarte greu de emis ipoteze”.

E nevoie de un corp tehnic

        În România nu există staff tehnic al spitalelor, a ţinut să precizeze în alocuţiunea sa președintele SRATI, adăugând însă că „există niște electricieni – cel mai prost plătiţi din lume, eventual nu foarte bine pregătiţi; ingineri de aparatură medicală există în 10% din secţiile de ATI din România, conform recensământului pe care l-am făcut”. Referitor la situaţia din spitalele românești și la faptul că la Ministerul Sănătăţii nu mai există un corp tehnic, profesorul Bubenek a subliniat: „Ca să avem niște reguli clare (...), trebuie să avem un corp al specialiștilor, o direcţie probabil de infrastructură tehnică populată cu ingineri de diverse specialităţi, cu arhitecţi, cu oameni specialiști în electricitate, cu specialiști în climatizare și ventilaţie ș.a.m.d”. În felul acesta, conchide el, dacă ar exista un astfel de corp tehnic, specialiștii din componenţa sa „ar putea să meargă mai departe și să elaboreze un set de măsuri (...). Dânșii ar trebui să consulte în fiecare zi tot ce apare nou ca norme (...) și să le transpună în legislaţie și, mai mult, să fie capabili să vină să controleze spitale, după ce o lucrare este aprobată și plătită [să se asigure] că este bine făcută”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe