Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Spitalul „Dr. C. I. Parhon” Iași, dotat cu un aparat modern de eliminare a pietrelor la rinichi

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 25 septembrie 2020, ora 13:36

Un aparat modern folosit pentru eliminarea pietrelor la rinichi în cazul pacienţilor care suferă de litiază renală sau ureterală a fost pus în funcţiune la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi.

Potrivit Agerpres, investiția totală a fost de peste 2 milioane de lei, Primăria Municipiului Iași a contribuit cu 551.090 lei, iar restul finanțării a venit de la Ministerul Sănătății.

spitalul parhon iasi
Sursă imagine: Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iaşi/ Facebook

 

„Este singurul aparat nou de litotriţie dintr-un spital public din zona Moldovei şi suntem extrem de mândri că îl putem folosi. În acelaşi timp, utilizarea lui vine după o experienţă de 28 de ani de când litotriţia se foloseşte in spitalul nostru, experienţa acumulata permiţând o evaluare foarte buna a pacienţilor. Diferenţa faţă de aparatul folosit anterior este că acesta are un dublu reperaj, adică reuşeşte să identifice şi să fixeze calculii atât printr-o metodă ecografică, cât şi printr-o metodă radiografică”, a declarat Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.

Acesta a mai precizat că masa de tratament poate susţine acum şi pacienţi de peste 110 kilograme, pot fi abordaţi calculii pe toată lungimea ureterului, fiind disponibil şi un sistem performant de comunicare cu pacientul în timpul procedurii.

Potrivit sursei citate, cu aparatul anterior, achiziţionat din anul 1991 şi care avea un grad ridicat de uzură fizică şi morală, se făceau lunar în medie 33 de proceduri, şedinţele având o durată mai mare.

Majoritatea pacienţilor care au nevoie de această procedură sunt cei cu vârste cuprinse între 40 şi 59 de ani (60%), un procent de 30% îl reprezintă persoanele peste 60 de ani, 26% dintre pacienţi fiind tineri între 25 şi 39 de ani.

Etichete: pietre la rinichi litiază renală ministerul sanatatii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.