Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Spitalul „M. S. Curie“ are cabinet de audiologie

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE joi, 30 ianuarie 2014

   Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie“ Bucureşti a inaugurat, săptămâna aceasta, cabinetul de audiologie propriu – unul dintre cele mai moderne din ţară – pentru investigaţii de auz şi reglaje la implant cohlear. Amenajarea şi dotarea cu echipamentele necesare au fost realizate în cadrul proiectului – „Sunetele viitorului“ –, cu care Asociaţia Audiosofia a câştigat o finanţare de 41.000 de euro din programul de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet“ derulat de Fundaţia Orange.

   Proiectul, la care şi „Viaţa medicală“ este partener, a fost iniţiat în mai 2013 şi va fi finalizat în aprilie a.c., când, potrivit dr. Alexandra Neagu, preşedinta Asociaţiei Audiosofia, „sperăm ş...ţ să facilităm accesul tuturor copiilor pentru diagnosticare, intervenţie medicală încă din primii ani de viaţă şi reabilitare auditiv-verbală a copiilor care au beneficiat de implant cohlear sau proteză auditivă“.
   De altfel, mai spune aceasta, primele rezultate au şi început să apară. După încheierea amenajării şi echipării cabinetului, din august şi până în noiembrie anul trecut, au fost testaţi aproximativ 35 de copii, din care o treime prezentau hipoacuzii profunde, „copiii respectivi neauzind nimic, nici măcar cu proteze auditive“. Dintre aceştia, „patru copii sunt deja implantaţi în clinica noastră, unul fiind încă internat, urmare a operaţiei la care a fost supus săptămâna trecută“, explică preşedinta Asociaţiei Audiosofia. Pe parcursul anului 2013, în clinica ORL din cadrul Spitalului „M. S. Curie“ s-au efectuat implanturi cohleare la nu mai puţin de 16 copii, alţi 20 aflându-se deja pe lista de aşteptare.
   Conf. dr. Dan Cristian Gheorghe, şeful clinicii, spune că ceea ce s-a realizat prin amenajarea cabinetului amintit este un prim pas în drumul către o abordare corectă a acestei patologii, la fel ca în ţările civilizate. „Ar trebui poate să luptăm şi pentru screeningul neonatal“, completează acesta, în condiţiile în care există aparatura necesară în 25 de maternităţi din ţară.
   Inaugurarea noului cabinet de audiologie din cadrul Spitalului „M. S. Curie“ reprezintă un moment important pentru sistemul medical din România, spune şi Amalia Fodor, director executiv al Fundaţiei Orange: „Ne bucurăm să participăm la crearea acestui cabinet, printre puţinele din ţară de acest gen şi sperăm ca prin intermediul lui să contribuim la tratamentul unui număr cât mai mare de copii“. În România, trei copii din 1.000 de se nasc cu probleme de auz.
   Cabinetul urmează să intre în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, pe baza biletului de trimitere, orice copil va avea acces la testări, atât la cele obişnuite, cât şi la cele prin potenţiale auditive evocate. „Deja avem o listă de 30 de copii programaţi, până la începutul lunii martie, pentru testarea prin potenţiale auditive“, conchide dr. Alexandra Neagu. Se fac în jur de patru testări pe săptămână, durata unei testări fiind de aproximativ o oră.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.