Newsflash
Știri

Spitalul Militar Central și Patriarhia Română, împreună în lupta cu cancerul colorectal

de Dorina Novac - iun. 23 2022
Spitalul Militar Central și Patriarhia Română, împreună în lupta cu cancerul colorectal

Au fost demarate primele acțiuni comune ale SUUMC, împreună cu Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiscopiei Bucureștilor, privind realizarea unei evaluari a stării actuale de sănătate a populației din regiunea București-Ilfov.

colaborare

„Astăzi, 22 iunie, la sediul Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice LUXAB, au fost demarate primele acțiuni comune ale Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila» (SUUMC) împreună cu Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiscopiei Bucureștilor, reprezentat de Preotul Ionuț Țutea, consilier eparhial și ale Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), privind realizarea unei evaluari, corecte și transparente, a stării actuale de sănătate a populației din regiunea București-Ilfov, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, pe componenta prevenţiei, depistării precoce, diagnosticul şi tratamentul precoce al leziunilor precanceroase colorectale”, se arată într-un comunicat de presă.

Citește și: Spitalul Militar Central, proiect pentru depistarea leziunilor precanceroase colorectale

În acest context, un număr de 19 rezidenți ai Centrului de îngrijire au beneficiat de consultația preventivă oferită de dr. Rares Marchidanescu, medic primar Medicină de familie, consultație în cadrul căreia li s-a aplicat un chestionar de risc de a dezvolta cancer colorectal (anamneză) și au primi un kit pentru efectuarea testului FIT (test pentru depistarea de hemoragii oculte în materiile fecale).

Persoanele care au fost evaluate în această etapă a screeningului ca fiind pacienți cu grad crescut de a dezvolta CCR, urmare a anamnezei efectuate la medicul de familie, au fost preluate în evidența specialiștilor Centrului regional de screening București-Ilfov din Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” pentru programarea în vederea efectuării colonoscopiei diagnostice.

„Evenimentul de astăzi a fost posibil urmare a încheierii, în data de 20 mai, a unui protocol, care creează cadrul și reglementează colaborarea între cei doi actori instituționali și partenerul din societatea civiliă, protocol de colaboare care se subsumează obiectivelor din cadrul proiectului «Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II Bucuresti-Ilfov» POCU/757/4/9/136824, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020”, se mai arată în comunicat.

Evenimentul, găzduit de preotul Ivan Ioan Alexandru, a avut loc în prezența col. medic șef de lucrări dr. Daniel Costache, director cercetare-dezvoltare al SUUMC și managerul proiectului ROCCAS II, Ștefan Răduț și Radu Gănescu din partea COPAC.

„Necesitatea elaborării acestui proiect a fost impusă de analiza datelor privind incidența cancerului colorectal, acesta reprezentând, la acest moment, o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, fiind a doua cauză de mortalitate din cadrul patologiilor oncologice (9,2% din totalul deceselor prin cancer). (...) Pentru noi a fost și este extrem de important ca mesajul să ajungă la toți cei care calcă pragul Sfintei Biserici, pentru ca aceștia să știe și să înțeleagă că noi, echipa medicală și partenerul COPAC, ne punem toată priceperea și știința în slujba sănătății lor, să știe că acest control și examen medical este unul gratuit, nu îi costă absolut nimic, de la drumul până în București și înapoi, către casă, până la internarea pentru investigații în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central «Dr. Carol Davila», că vor beneficia, în cel mai scurt timp posibil, de cele mai bune aparate și analize pentru diagnostic și tratament, chiar dacă nu au un medic de familie”, a precizat conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe