Newsflash
Știri

Spitalul Socola din Iaşi a devenit institut regional de psihiatrie

de Dumitru ŞERBAN - ian. 30 2015
Spitalul Socola din Iaşi a devenit institut regional de psihiatrie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
În cadrul Institutului Regional de Psihiatrie se vor desfăşura şi activităţi de învăţământ şi cercetare ştiinţifică medicală, îndrumare şi coordonare metodologică în psihiatrie, precum şi activităţi de educaţie medicală continuă pentru regiunea nord-est. Transformarea spitalului în institut a fost statuată prin HG nr. 1058 din noiembrie 2014. Mai multe detalii am aflat de la dr. Ştefan Lucian Burlea, managerul instituţiei.

 

 
 
 
 
Mulţi oameni de valoare s-au afirmat în cadrul spitalului Socola. Cum au contribuit ei la dezvoltarea acestui aşezământ, respectiv, a şcolii de psihiatrie din România?
– Spitalul a fost construit pe locul vechiului seminar de la Socola, unde mitropolitul Veniamin Costachi a înfiinţat Seminarul Teologic de la Mănăstirea Socola. Acest seminar era cea dintâi şcoală de grad gimnazial în limba română. Aici s-au perindat nume mari, precum: Ion Creangă, Veniamin Costachi, Filaret Scriban şi mulţi alţii. În anul 1905, aici s-a deschis spitalul „Socola“ ca rezultat al strădaniei doctorului Alexandru Brăescu pentru construirea unui spital modern de psihiatrie şi asigurarea învăţământului psihiatric în cadrul Facultăţii de Medicină din Iaşi. Dezvoltarea ştiinţifică a şcolii de la Socola este iniţiată în anul 1912, de profesorul Constantin Ion Parhon, fiind fundamentată pe cercetarea analitică a activităţii somato-psihice în condiţii normale şi patologice şi afirmată prin Societatea Română de Neurologie, Psihiatrie, Psihologie şi Endocrinologie. Apoi, profesorul Leon Ballif a contribuit la dezvoltarea prestigiului şcolii prin orientarea fiziopatologică a activităţii de cercetare şi promovarea igienei mintale în ţara noastră. Anul acesta, spitalul împlineşte 110 ani de la înfiinţare. Este cel mai vechi spital de psihiatrie din România.
În luna noiembrie a anului 2014, prin intermediul unei hotărâri de guvern, s-a decis transformarea Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola în Institut regional de Psihiatrie. Ce impunea acest demers?
Prin intermediul H.G. 1058/2014 s-a decis această transformare nu pentru că ar fi cel mai vechi spital din România, ci pentru experienţa corpului medical şi pentru calitatea actului medical practicat aici. Este primul şi deocamdată singurul institut de acest fel din ţară. Ceea ce m-a stimulat cel mai mult în susţinerea acestui demers şi trebuie să mărturisesc, acum, privind în urmă, că nu a fost un drum uşor – aproape un an şi jumătate am muncit la atingerea acestui obiectiv – a fost cercetarea. Aceasta este baza fundamentală a diagnosticului şi tratamentului, oriunde în lume. Cercetarea înseamnă evoluţie, ea fiind cea care face diferenţa între ce a fost Socola până la această hotărâre de guvern şi ceea ce îmi doresc să aducă de acum înainte – o mare schimbare, o nouă înfăţişare a spitalului. Îmi doresc ca în următoarea perioadă să realizez aici un centru unic de cercetare în România.
– Conduceţi un spital foarte mare, cu multe clădiri, unele amplasate în Socola, altele prin alte părţi. Probabil şi personalul este numeros. În câteva cuvinte, ne puteţi prezenta o imagine a lui, la acest moment?
Spitalul are 13 corpuri. Avem în administrare peste 250 ha de teren, aproximativ 100 de clădiri, de la pavilioane mari până la clădiri mai mici, de tipul grajdurilor, magaziilor etc. Mai avem şi o secţie externă, în comuna Şipote, unde se realizează activitatea de ergoterapie. De asemenea, mai avem o secţie externă în comuna Bârnova, cu 150 de paturi, amplasată pe o suprafaţă de 25 ha. În ce priveşte personalul medical, avem 1.030 de angajaţi, de la medici până la asistenţi, infirmieri, îngrijitori. Avem două centre de sănătate mintală, iar în această perioadă facem demersuri pentru a pune bazele unui al treilea centru de acest tip.
Ce perspective întrevedeţi?
Preconizez ca până în momentul în care institutul va intra în drepturi depline, şi aici mă refer la contractarea cu casa de asigurări, adică în luna martie-aprilie 2015, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Socola“ îşi va încheia activitatea fără datorii, iar Institutul „Socola“ va intra în noua activitate, pornind de la zero.
Lumea medicală cum vede iniţiativa dumneavoastră?
Reuşita acestei iniţiative a fost agreată de lumea medicală din Iaşi, dar şi de toţi specialiştii în psihiatrie din România, Socola fiind recunoscută ca unul dintre cei mai importanţi vectori ai psihiatriei româneşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe