Newsflash
Știri

Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, dotat cu un aparat pentru investigația ficatului

de Dorina Novac - mar. 3 2022
Spitalul „Victor Babeş” Timişoara, dotat cu un aparat pentru investigația ficatului

Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a achiziţionat un FibroScan – aparat care înlocuieşte biopsia hepatică cu o investigaţie simplă şi nedureroasă.

Cu ajutorul acestui dispozitiv, specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara pot spune cât de afectat este ficatul unui pacient.

FibroScan

Aparatul permite depistarea, cuantificarea și monitorizarea fibrozei ficatului într-un mod rapid și eficient.

„Fibroza ficatului este o acumulare în exces de țesut cicatricial, nefuncțional, care apare atunci când vorbim de hepatite, ciroză, boli de ficat cu icter prelungit, hepatopatie alcoolică, steatoză hepatică non-alcoolică sau când se face o evaluare a acestui organ după un transplant sau după unele analize de sânge care au rezultate în afara limitelor”, au precizat reprezentanții spitalului.

Practic, dispozitivul efectuează o procedură ce reprezintă o alternativă la biopsia hepatică, mai ales că aceasta din urmă poate avea numeroase contraindicații și multe efecte secundare.

„Principiul de funcționare este simplu: cu cât ficatul este mai dur, cu atât gradul fibrozei e mai ridicat. Cu ajutorul unui transductor, aparatul emite unde ultrasonore spre țesutul hepatic, ulterior măsurându-se viteza cu care acestea se reflectă înapoi la sonda emițătoare. Astfel, cu cât țesutul este mai dur, cu atât unda se propagă mai repede. Elasticitatea ficatului se stabilește prin calcularea mediei a 10 astfel de măsurători”, a menționat asist. univ. dr. Bianca Cerbu, medic primar boli infecțioase.

Avantajul acestei tehnici, cea de elastrogafie hepatică, constă în faptul că nu este dureroasă, este neinvazivă, simplă, rapidă, cu rezultat imediat și nu are reacții adverse, întrucât funcționează pe baza de ultrasunete.

Procedura poate fi repetată ori de câte ori este necesar, în special pentru evaluarea rezultatelor unui tratament. Practic, se poate face o evaluare în dinamică a stării ficatului sau a eficienței tratamentului administrat.

„Cu ajutorul FibroScan-ului, medicul poate afla cu acuratețe dacă este vorba de o fibroză ușoară sau una severă, în funcție de aceste rezultate putându-se stabili corect tratamentul. Totodată, se poate monitoriza pacientul în timp real. Elastografia hepatică cu ajutorul FibroScan-ului nu necesită o pregătire specială și durează în medie 10-15 minute. Aparatul pe care îl folosim în spital este de ultimă generație, dotat cu două sonde, atât pentru evaluarea pacienților cu constituție normal-ponderală, cât și pentru cei supraponderali”, a adăugat dr. Bianca Cerbu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe