Newsflash
Știri

Spitalul „Victor Babeș” Timișoara va primi primul PET-CT din vestul țării

de Dorina Novac - iun. 23 2021
Spitalul „Victor Babeș” Timișoara va primi primul PET-CT din vestul țării

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara va avea primul aparat PET-CT dintr-o unitate sanitară de stat din vestul României.

Ministerul Sănătății a alocat fondurile necesare achiziționarii primului aparat PET-CT din zona de vest a țării, dintr-o unitate sanitară din sistemul public de sănătate.

Spitalul Victor Babes
Spitalul Victor Babes Timisoara // Facebook

Potrivit reprezentanților Spitalului, contractul cadru a fost semnat încă de anul trecut, iar acum, după alocarea bugetară, urmează achiziția echipamentului și amenajarea spațiului unde va fi amplasat aparatul.

Aparatul permite diagnosticarea, stadializarea și monitorizarea pacienților cu diferite forme de cancer.

„Scanarea PET-CT permite creșterea acurateții, dar și stabilirea cu certitudine a diagnosticului pacienților care prezintă formațiuni tumorale. Examinarea PET-CT duce la obținerea unor informații complete despre localizarea, forma și dimensiunile formelor canceroase, dar și despre metabolismul acestora. Investigația este superioară unui examen imagistic de tip Computer Tomograf și reprezintă una dintre cele mai avansate metode de investigație imagistică”, precizează reprezentanțuu unității medicale.

Valoarea investiției este de 13.138.000 de lei, 90 la sută din fonduri fiind alocale de Ministerul Sănătăţii - România, iar 10 la sută de la bugetul local al Primăriei Timișoara.

„Cu ajutorul acestei investigații reușim o diagnosticare precoce a formelor tumorale, vedem activitățile metabolice ale țesuturilor și putem să identificăm tipul de cancer, uneori chiar înainte ca modificările structurale să se producă, localizarea acestuia și posibilele metastaze. De asemenea, după terminarea chimio sau radioterapiei, analiza imagistică cu ajutorul PET-CT-ului ne poate spune dacă tratamentul a avut succes. Investigația se face prin injectarea în organismul pacientului a unei molecule de glucoză radioactivă care, prin fluorescență, permite identificarea zonelor cu probleme”, menționează SL. dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Principalii beneficiari

Perioada de implementare a proiectului este finalul anului 2021. Principalii beneficiari ai investigațiilor imagistice realizate cu ajutorul PET-CT-ului vor fi pacienții suspectați de cancer pulmonar, dar analizele imagistice vor putea fi făcute in viitor și pacienților cu alte boli neoplazice.

„Vom propune ca în Comisia de Pneumologie a Ministerului Sănătății, investigațiile pentru pacienții cu risc crescut de cancer pulmonar să fie gratuite. Vorbim de tumorile pulmonare. De asemenea, în colaborare cu comisiile de medicina interna, gastroenterologie, cardiologie, oncologie, radioterapie și chiar pediatrie, să realizăm un program prin care investigațiile de acest fel să fie decontate de către Casa Județeană de Sănătate”, spune prof dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

Acesta a subliniat că Banatul este pe primele locuri în ceea ce privește incidența cazurilor de cancer.

„Aparatul pe care îl vom folosi, PET-CT-ul, sperăm pe cale largă, să depisteze într-un stadiu precoce diversele forme de boli neoplazice și astfel tratamentul ce poate fi administrat pacienților să poată începe cât mai repede”, explică prof dr. Cristian Oancea.

Sursa citată precizează că în sistemul sanitar de stat din România mai sunt, în prezent, doar două asemenea aparate, la Clinica de Pneumologie Iași și la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” fiind a treia unitate sanitară din țară și prima din vestul României unde va funcționa un PET-CT.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe