Newsflash
Știri

Sprijin pentru Institutul „Marius Nasta”

de Florentina Ionescu - feb. 21 2020
Sprijin pentru Institutul „Marius Nasta”

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București a primit de la Ministerul Sănătății un acord prealabil pentru dotarea cu aparatură și echipamente medicale a două laboratoare proprii, în valoare de aproape 5 milioane de lei.

dotare-laboratoare-marius-nastaPotrivit dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului, laboratoarele care vor fi modernizate sunt cel de anatomie patologică și cel de endoscopie bronșică. Dotarea se va realiza pe perioada a zece luni, „până la sfârșitul anului va trebui să avem echipamentele în funcțiune”.

Finanțarea va permite dezvoltarea diagnosticului imunohistochimic și scurtarea timpilor de așteptare în laboratorul de endoscopie bronșică, „etape extrem de importante în diagnosticul cancerului pulmonar”.

Aceasta înseamnă, în primul rând, dotarea laboratorului de endoscopie bronșică cu aparatură de ultimă generație, care să permită în principal diagnosticul pacienților cu suspiciune de cancer pulmonar.

Echipamentul va ajuta la scăderea timpilor de așteptare pentru pacienții programați, pentru că Institutul «Marius Nasta», concomitent, a crescut numărul de medici care efectuează bronhoscopii. Prin urmare, pe lângă medicii necesari, este foarte important că de-acum vom avea și cu ce să facem aceste bronhoscopii”, a declarat Beatrice Mahler pentru „Viața Medicală”.

Imunohistochimia, beneficiu real pentru toți

Un al doilea pas important al acestor dotări cu echipamente medicale, potrivit managerului de la „Marius Nasta”, îl reprezintă completarea tipului de investigații în laboratorul de anatomie patologică. Astfel, la Institut va putea fi efectuată, pe lângă examenul histopatologic simplu, și imunohistochimia.

În acest moment, în Institut se poate efectua doar prima etapă a diagnosticului, adică examenul histopatologic simplu. Imunohistochimia va permite diagnosticul markerilor celulari, care vor orienta mult mai exact terapia de care pot beneficia pacienții. Beneficiul real pentru aceștia este scurtarea timpului pe care îl vor avea de așteptat”, a mai precizat Beatrice Mahler.

Aceasta a explicat că, în prezent, un pacient care efectuează prima etapă a examenului anatomopatologic la Institutul „Marius Nasta” are de urmat anumiți pași care pot necesita mult timp de așteptare a rezultatelor: pacientul solicită blocul de parafină și merge cu el într-un alt centru medical, unde urmează să i se facă a doua etapă a diagnosticului, adică imunohistochimia.

Timpul pe care îl câștigă pacientul este de aproximativ două săptămâni, ceea ce este important în cancerul pulmonar, dacă ne referim doar la examenul anatomopatologic”, a conchis managerul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe