Newsflash
Știri

SRE a lansat Registrul Naţional de Acromegalie

de - mar. 22 2021
SRE a lansat Registrul Naţional de Acromegalie

Pentru a colecta şi centraliza date epidemiologice, diagnostice şi terapeutice de la pacienţi, Societatea Română de Endocrinologie (SRE) a lansat Registrul Naţional de Acromegalie, primul din zona bolilor endocrine.

Grație registrului, situaţia pacienților va fi cunoscută la nivel naţional şi va putea fi comparată cu cea din alte ţări europene, se spune într-un comunicat al SRE, preluat de Agerpres.

A fost creată o platformă informatică unde se vor putea încărca principalele date clinice şi de laborator, în dinamică, ale pacienţilor români cu acromegalie, se arată în documentul oficial.

registru_acromegalie

Acoperire națională

Pentru acoperirea eficientă a teritoriului ţării, registrul este structurat sub forma unor centre regionale  - Bucureşti, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, Timişoara, Sibiu, Constanţa, Craiova - , „fiecare cu un coordonator regional, care la rândul său, îşi desemnează un coordonator tehnic”, se mai arată în comunicat.

În centrul universitar Bucureşti, unde sunt prezente trei baze clinice universitare (Institutul Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon, Spitalul Clinic de Urgenţă Elias, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila), fiecare dintre acestea va avea un coordonator de centru.

Managementul bolii

„Înfiinţarea Registrului Naţional de Acromegalie reprezintă un demers important deoarece priveşte în mod direct inclusiv managementul acestei afecţiuni rare - totul în beneficiul pacientului”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie. „Acest registru va reprezenta un instrument adecvat de lucru pentru colegii mei medici endocrinologi, dar şi o bază de date importantă pentru autorităţile din sănătate. Pentru a lua cele mai bune şi eficiente decizii în privinţa unei afecţiuni este nevoie să ai date, pe care le poţi analiza, corobora şi compara”.

O tulburare hormonală rară

Acromegalia este o tulburare hormonală care afectează 60 de persoane dintr-un milion. E caracterizată prin producţia crescută de hormon de creştere (hormon somatotrop), după închiderea cartilajelor de creştere.

Excesul de producţie de hormon de creştere este în general rezultatul unor tumori benigne, numite adenoame, ale glandei hipofize. Excesul hormonului somatotrop creşte producţia factorului de creştere de tip insulinic-I (IGF-I) în ficat şi împreună determină creşterea diverselor ţesuturi ale organismului.

În cazuri extrem de rare, tumori non-hipofizare din alte părţi ale organismului pot produce GHRH (hormonul de stimulare al hormonului de creştere) care stimulează glanda hipofiză să producă mai mult hormon de creştere.

Simptome și tratament

Modificările fizice cauzate de acest exces hormonal sunt treptate şi adesea nu sunt recunoscute imediat.

„La începutul bolii apar stări de oboseală, dureri articulare, dureri de cap (cefalee), tulburări ale somnului cu sforăit excesiv. Nu se modifică înălţimea pacientului, dar apare creşterea în dimensiuni a oaselor feţei (oasele nasului, frunţii, bărbiei), mâinilor şi picioarelor. Degetele devin mai groase, pacienţii sunt nevoiţi să îşi schimbe numărul la pantofi, inelele, verigheta etc. Tegumentele sunt mai groase, pacienţii transpiră mai mult decât de obicei. Urechile, limba, buzele cresc în dimensiuni, vocea devine mai îngroşată. Pot apărea tulburări de vedere, dereglări ale ciclului menstrual la femeie şi tulburări de erecţie la bărbaţi”, se spune în comunicat.

Pacientul cu simptomele menţionate anterior trebuie să se adreseze specialistului endocrinolog. Pentru diagnostic, i se vor recolta probe de sânge din care se determină hormonul de creştere şi proteina IGF1. Valorile lor crescute permit stabilirea diagnosticului de acromegalie. În acest caz se efectuează un examen RMN al hipofizei.

După diagnostic, tratamentul se concentrează pe reducerea producţiei de hormon de creştere, chirurgia fiind de cele mai multe ori prima opţiune.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe