Newsflash
Știri

Starea de alertă în România se prelungește - Până la ce oră vom putea circula de Paște

de Florentina Ionescu - apr. 9 2021
Starea de alertă în România se prelungește - Până la ce oră vom putea circula de Paște

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat pe 8 aprilie hotărârea prin care se propune prelungirea stării de alertă și a măsurilor ce vor fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei.

În anexa nr. 1 a Hotărârii nr. 22 a CNSU se arată, la punctul 5, că „se consideră necesară menținerea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale, precum și în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”. 

paste hotarare cnsu nr 22

Totodată, în Hotărâre se precizează că se propune menținerea interdicției desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

Un alt punct important este legat de slujbele religioase. Astfel, „Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”, potrivit Hotărârii nr. 22 a CNSU (punctul 16).

Condiții pentru pelerinajele religioase

În condițiile punctului 16, pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate. Este interzisă participarea persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitățile în care se desfășoară aceste activități.

Evenimentele private sunt interzise în spații închise

La punctul 20 din hotărâre se propune menținerea interdicției organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

Totodată, autoritățile propun menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 4 la 1.000 de locuitori, în intervalul orar 22:00-05:00.

Interdicții de circulație

Potrivit sursei citate, se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, în intervalul orar 22:00-05:00 pentru zilele de luni-joi și în intervalul orar 20:00-05:00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

„Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la pct. 26.”

În plus, se propune menținerea interdicției de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în toate localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, în intervalul orar 20:00-05:00, pe întreaga durată a săptămânii. 

„Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la pct. 27.”

Condiții în ce privește sărbătorile religioase

La punctul 33 din anexa nr. 1 a hotărârii CNSU se arată că în perioada 01.05–02.05.2021 (Sfintele Paști) se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00-05:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase din noaptea de Înviere. 

Totodată, la punctul 34 din hotărâre se arată că în perioada 08.05.2021 - 09.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20:00-05:00, pentru deplasarea și participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan (ramadan).

„Se propune menținerea interdicției efectuării transportului rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate, potrivit reglementărilor în vigoare, în scopul participării la procesiunile și/sau pelerinajele religioase către locurile unde se desfășoară aceste activități”, potrivit punctului 40 din aceeași hotărâre a CNSU. 

Vă reamintim că autoritățile propun prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie 2021.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe