Newsflash
Știri

Starea de spirit a românilor, îmbunățită de prezența luminii naturale în locuințe

de Dorina Novac - mar. 20 2023
Starea de spirit a românilor, îmbunățită de prezența luminii naturale în locuințe

Peste 70% dintre români spun că starea de spirit le este îmbunățită de prezența luminii naturale în locuințe, arată datele unui studiu.

Potrivit unui studiu recent realizat la nivel național în rândul populației urbane, active din țara noastră, 72% dintre respondenți au afirmat că starea de spirit le este mult îmbunătățită de accesul la lumina naturală în locuințe, cu precădere femeile, a căror bunăstare este direct impactată de lumina naturală, în poporție de 87%.

lumina naturala

VELUX România a realizat un studiu la nivel național, pe un eșantion reprezentativ de peste 1.000 de persoane din mediul urban, cu vârste de peste 18 ani, pentru a concluziona impactul accesului la lumina naturală în locuințele românilor.

Citește și: Ziua Internațională a Fericirii: „Să fim conștienți, să fim recunoscători, să fim buni”

Cercetarea, realizată de Reveal Marketing Research, pentru VELUX, coincide cu Ziua Internațională a Fericirii și are ca obiectiv tragerea unui semnal de alarmă și creșterea conștientizării asupra importanței sănătății și bunăstării mintale în România.

„Astfel, pentru marea majoritate a respondenților – 72% dintre ei, starea de spirit este foarte mult îmbunătățită de lumina naturală din locuințe. Femeile declară un impact mai mare al luminii naturale din locuință asupra stării de spirit, 87% indicând o îmbunatățire și 76% o îmbunătațire foarte mare”, se arată într-un comunicat.

În plus, 77% din participanții la studiu afirmă că starea lor mentală este influențată negativ de timpul petrecut într-un mediu fără acces la lumină naturală și aer curat.

Cea mai afectată categorie de privarea de lumină naturală sunt tinerii între 18 și 24 de ani, 85% dintre ei declarând că resimt efectele lipsei de lumină naturală. Opinia că timpul petrecut într-un mediu fără acces la lumină naturală și aer curat influențează negativ starea mentală este mai puțin răspândită printre respondenții mai în vârstă, 72% dintre cei peste 45 de ani având această părere.

Pe de altă parte, 75% dintre participanții la cercetare afirmă că tonusul mental le este influențat pozitiv de timpul petrecut într-o cameră cu multă lumină naturală, comparativ cu o încăpere cu puțină lumină naturală sau deloc. Dintre aceștia, tot femeile – în proporție de 78%, declară un impact mai mare al timpului de calitate petrecut în încăperi cu lumină naturală suficientă.

Riscurile privării de lumină naturală

Conform cercetării, 54% dintre respondenți resimt efecte precum stres, dezorientare sau anxietate în momentul în care se trezesc într-o încăpere întunecată. Astfel, 30% din eșantion s-a declarat dezorientat și trist la momentul trezirii din somn într-o cameră fără lumina naturală , 12% - anxios și stresat, respectiv 12% - deprimat și trist.

„Ne petrecem aproximativ 90% din timp în interior, în condiții de iluminare artificială și cu expunere redusă la lumina soarelui. Asta ne deconectează de ritmul în care organismul nostru funcționează și duce la o scădere a dispoziției și la o calitate slabă a somnului. De aceea e nevoie să ne expunem la lumina zilei pentru că ne poate îmbunătăți starea de spirit, poate reduce anxietatea, simptomele de depresie și poate regla răspunsul organismului la stres. În același timp, lumina naturală crește capacitatea de învățare și concentrare, iar studiile arată că poate influența zonele creierului implicate în reglarea emoțională”, a precizat Mirona Păun, psiholog.

În ceea ce privește măsurile care se pot lua pentru a crește nivelul de conștientizare al efectelor lipsei luminii naturale din casele românilor, prima ar fi informarea și educarea populației în această direcție.

Majoritatea respondenților (62%) consideră ca trebuie făcut mai mult pentru educarea publicului cu privire la impactul luminii naturale asupra sănătății mintale, femeile exprimând această părere într-o măsură mai mare (67%), comparativ cu bărbații (57%).

„Lumina naturală este un factor primordial în securizarea unui nivel optim al bunăstării fizice și mentale a populației, iar găsirea unor modalități de reîncărcare și relaxare este esențială. Expunerea la lumina zilei poate contribui la îmbunătățirea stării de spirit, la reducerea anxietății și a depresiei și la îmbunătățirea calității somnului. În plus, lumina naturală are un impact direct asupra ritmului circadian, ceasul intern care ne reglează ciclul somn-veghe și ajută organismul să producă vitamina D, care este esențială pentru sănătatea și bunăstarea generală”, se mai arată în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe