Pentru al douăzecilea an consecutiv, la iniţiativa World Alliance for Breastfeeding Action, în perioada 1–7 august, a fost marcatăSăptămâna mondială a alăptării. Despre tema de anul acesta, recomandările şi acţiunile OMS în domeniu, precum şi despre manifestările organizate în ţară cu acest prilej, în articolul realizat de dna dr. Maria Dragotă.

 "> Start bun în viaţă - Viața Medicală
Știri

Start bun în viaţă

de Dr. Maria DRAGOTĂ - aug. 27 2012
Start bun în viaţă

Pentru al douăzecilea an consecutiv, la iniţiativa World Alliance for Breastfeeding Action, în perioada 1–7 august, a fost marcatăSăptămâna mondială a alăptării. Despre tema de anul acesta, recomandările şi acţiunile OMS în domeniu, precum şi despre manifestările organizate în ţară cu acest prilej, în articolul realizat de dna dr. Maria Dragotă.

 

   În perioada 1–7 august a.c., la iniţiativa World Alliance for Breastfeeding Action, pentru al douăzecilea an consecutiv, a fost marcată Săptămâna mondială a alăptării. Tema de anul acesta – „Înţelegând trecutul, planificăm viitorul“ – s-a concentrat pe analiza progreselor şi a piedicilor survenite în implementarea strategiei globale privind alimentaţia sugarului şi a copilului mic, adoptate de Adunarea Mondială a Sănătăţii şi Consiliul Executiv al UNICEF în 2002. Aceasta protejează, promovează şi susţine alăptarea exclusivă în primele şase luni de viaţă, continuarea alăptării până la doi ani sau peste, cu o alimentaţie complementară adecvată. Alăptarea exclusivă înseamnă alăptarea la cerere, nu la ore fixe, fără administrarea altor alimente sau lichide, apoi completarea alăptării (nu înlocuirea meselor de supt) cu o cantitate mică de alimente preparate în casă. Între şase luni şi un an, nevoile energetice ale copilului sunt acoperite în proporţie de 50–75% de laptele de mamă. Pentru a răspunde necesităţilor în creştere ale copiilor, de la vârsta de şase luni ar trebui introduse alimente complementare, special pregătite sau modificate de la mesele familiei. OMS arată că: alăptarea nu ar trebui să fie scăzută atunci când se introduc alimentele complementare; administrarea alimentelor complementare ar trebui făcută cu o linguriţă sau cană, nu în biberon; alimentele trebuie să fie curate, sigure şi disponibile la nivel local.
   Strategia se bazează pe iniţiativele anterioare – în special Declaraţia Innocenti şi Iniţiativa „Spital prieten al copilului“ – şi se adresează nevoilor tuturor copiilor, inclusiv celor care trăiesc în condiţii dificile, cum ar fi cei din mame cu HIV, sugari cu greutate mică la naştere şi copii mici în situaţii de urgenţă. Strategia este cadrul de ghidare prin care OMS prioritizează cercetarea şi activitatea de dezvoltare în domeniul alimentaţiei sugarilor şi a copiilor mici, oferind totodată asistenţă tehnică ţărilor, pentru a facilita punerea în aplicare.
   La a 65-a Adunare Mondială a Sănătăţii, din luna mai a acestui an, statele membre OMS au consolidat strategia globală prin aprobarea unui plan de punere în aplicare cuprinzător privind alimentaţia mamelor şi copiilor, ce stabileşte şase obiective, unul fiind ca, până în 2025, minimum 50% din copiii cu vârsta sub şase luni să fie alăptaţi exclusiv. În prezent, rata globală a alăptării exclusive este de 37%. 26 de ţări au îndeplinit deja obiectivul, demonstrând că, prin eforturi concentrate, este posibil ca acesta să fie realizat şi chiar depăşit. Accentul este pus pe alăptarea precoce (începând din prima oră după naştere) şi exclusivă, pentru beneficiile sale substanţiale în reducerea mortalităţii şi morbidităţii copiilor. Malnutriţia este responsabilă, direct sau indirect, pentru aproximativ o treime din decesele în rândul copiilor sub cinci ani. Peste două treimi din acestea sunt de multe ori asociate cu practicile de alimentaţie necorespunzătoare în timpul primului an de viaţă. Laptele matern asigură copiilor substanţele nutritive de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este uşor disponibil şi accesibil, sigur şi conţine anticorpi care ajută la protecţia faţă de bolile comune ale copilăriei, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. De asemenea, alăptarea aduce beneficii mamelor. Reduce riscurile de cancer mamar şi ovarian mai târziu în viaţă, ajută femeile să revină mai repede la greutatea de dinainte de sarcină şi scade rata de obezitate. Dincolo de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie, pe termen lung, la o viaţă sănătoasă. Adulţii care în copilărie au fost alăptaţi la sân au adesea tensiunea arterială şi colesterolul seric scăzute, rate mai mici de obezitate şi diabet de tip 2, precum şi performanţe mai bune la testele de inteligenţă faţă de cei nealăptaţi.
   Formulele de lapte pentru sugari nu conţin anticorpi, prezenţi însă în laptele matern. Există unele riscuri în prepararea laptelui, ce decurg din utilizarea de apă nesigură şi echipamentul nesterilizat sau prezenţa potenţială a unor bacterii în formula de lapte praf. Dacă este folosită o formulă de lapte dar ea devine apoi indisponibilă, întoarcerea la alăptare nu mai poate fi o opţiune din cauza diminuării producţiei de lapte matern. OMS recomandă ca mamele infectate cu HIV care alăptează să primească medicaţie antiretrovirală şi să urmeze ghidul OMS pentru alăptare şi alimentaţie complementară.
   În 1981, a fost adoptat Codul internaţional de reglementare a comercializării substituenţilor de lapte matern. Acesta solicită: toate etichetele de formule de lapte să informeze şi să indice beneficiile alăptării, precum şi riscurile pentru sănătate ale substituenţilor; interzicerea promovării substituenţilor de lapte matern şi a oferirii de mostre gratuite femeilor gravide, mamelor sau familiilor lor, precum şi a distribuţiei gratuite sau subvenţionate pentru lucrătorii în sănătate. În România, din decembrie 2011, proiectul de lege privind marketingul substituenţilor de lapte matern se află pe masa comisiilor de fond din Camera Deputaţilor şi se speră ca, până la sfârşitul acestui an, să intre în dezbatere parlamentară. În prezent, se lucrează la elaborarea normelor metodologice ale legii.
   Sprijinul mamelor este esenţial. Alăptarea trebuie să fie învăţată şi multe femei se confruntă cu dificultăţi la început. Durerea şi teama că nu există suficient lapte pentru a hrăni copilul sunt frecvente. Facilităţile de sănătate care sprijină alăptarea – pregătirea de consilieri în alăptare pentru noile mame – încurajează rate mai mari ale practicii. Pentru a oferi acest sprijin şi a îmbunătăţi îngrijirea mamelor şi nou-născuţilor, în prezent există mai mult de 20.000 de facilităţi „prietene ale copilului“ în 152 de ţări, datorită unei iniţiative OMS–UNICEF. În ţara noastră, există 32 de astfel de spitale, din care cinci private. Multe mame care se întorc să lucreze abandonează alăptarea parţial sau complet, deoarece nu au timp suficient sau un loc pentru a alăpta, mulge şi păstra laptele. Mamele au nevoie de un loc sigur, curat şi privat, la sau în apropierea locului de muncă, pentru a continua alăptarea.
   Cu prilejul Săptămânii mondiale a alăptării, în întreaga ţară au avut loc acţiuni specifice. În Capitală, Asociaţia ProMama a lansat proiectul „Promovarea, protejarea şi susţinerea alăptării“, o campanie activă de conştientizare a ceea ce înseamnă alăptarea şi riscurile nealăptării. Din proiect face parte şi lansarea unui DVD – „Alăptarea, miracolul naturii pentru mamă şi pruncul său“, cu informaţii teoretice şi sfaturi practice de la consultanţi în lactaţie, alături de filme demonstrative. La conferinţa de presă pe această temă au participat dnele Sorana Mureşan, preşedinta Asociaţiei ProMama – Institut şi Centru de Alăptare, dr. Marta Mureşan, medic pediatru, coordonatorul pentru România al examenului internaţional pentru consultanţii în lactaţie, dr. Anemona Munteanu, consultant nutriţie UNICEF ş.a. În Parcul Tăbăcăriei din Constanţa, BB Center, centru de pregătire pentru naştere şi alăptare, a marcat Săptămâna mondială a alăptării oferind gravidelor şi proaspetelor mame informaţii şi consiliere privind alăptarea şi puericultura; la 9 august a.c., acelaşi centru a susţinut prezentarea cu tema: „Alăptarea, hrană sau dragoste“.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe