Newsflash
Știri

Startup-urile, cheia către inovaţia în sănătate

de Florentina Ionescu - iul. 10 2020
Startup-urile, cheia către inovaţia în sănătate

Tinerii români care au idei inovative pentru domeniul sănătăţii și vor să le pună în aplicare pot obţine granturi europene nerambursabile, prin diversele proiecte pentru startup-uri.

Un exemplu este Headstart, unul dintre programele emblematice ale EIT Health pentru accelerarea proiectelor în domeniul sănătăţii.

EIT Health este o reţea europeană de companii de top, universităţi, centre de cercetare și dezvoltare, spitale și instituţii, din care fac parte aproape 150 de parteneri.

România este situată la un nivel foarte scăzut din punctul de vedere al inovării, consideră dr. Ion-Gheorghe Petrovai (foto), director de proiect EIT Health RIS Hub la FreshBlood HealthTech, companie prin care programul EIT Health este reprezentat în ţara noastră.

În cel mai recent clasament european privind inovaţia, ţara noastră se situează pe ultimul loc din cauza unei gândiri greșite, spune el: „Inovaţia înseamnă, în esenţă, o rezolvare mai bună a unor probleme. Sistemul român de sănătate are o grămadă de probleme – asta știm cu toţii. Un startup poate fi o soluţie pentru unele dintre acestea”.

Dr_Ion_Gheorghe_Petrovai
Dr. Ion Gheorghe Petrovai

Programul EIT Health îi ajută pe tinerii români care au idei în domeniul inovării în sănătate, în primul rând pentru că îi scoate din anonimat, a explicat dr. Ion-Gheorghe Petrovai într-un interviu pentru site-ul viata-medicala.ro.

El a amintit faptul că o echipă tânără care pătrunde în acest sistem de programe îi motivează, ulterior, și pe alţi tineri să își testeze ideile și să aplice pentru alte programe din reţea. „Noi am văzut, de fapt, acest lucru, în ultimii trei ani de când colaborăm cu EIT Health. Din ce în ce mai multe proiecte construite de specialiști tineri încep să fie premiate și finanţate”, ne-a mai spus dr. Ion-Gheorghe Petrovai.

Bani nerambursabili

Participanţii la competiţia Headstart nu pot obţine într-un an mai mult de 50.000 de euro, ne-a explicat directorul de proiect de la FreshBlood: „Acest grant este nerambursabil și nu vine la pachet cu obligaţii de a da părţi din firmă. Îl primești ca o recompensă a faptului că proiectul tău este valoros”.

Dr. Ion-Gheorghe Petrovai amintește că un mare avantaj este faptul că proiectele cele mai vizibile primesc șansa de a participa, în anii următori, la competiţii EIT Health cu mize și cu expunere mai mari: „Practic, EIT Health are în momentul de faţă o propunere pentru inovatori – de la stadiul de idee, cum ar fi programul Jumpstarter, până la cel de produs matur care își dorește, spre exemplu, să intre pe piaţă, cum ar fi programul Bridgehead. Eu aș spune că Headstart este unul dintre programele din zona de mijloc, din punctul de vedere al nivelului de maturitate al proiectului”.

În programul InnoStars Awards sunt patru startup-uri din România care au obţinut anul acesta până la 25.000 de euro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe