Newsflash
Știri

Statistici îngrijorătoare: 5 județe din România nu au medic hematolog

de Florentina Ionescu - iul. 5 2021
Statistici îngrijorătoare: 5 județe din România nu au medic hematolog

Colegiul Medicilor din România trage un semnal de alarmă, în contextul unor statistici noi furnizate la 1 iulie de INS, despre sistemul de sănătate din România.

Resursa umană este un element-cheie în cadrul sistemului de sănătate din România, iar una dintre problemele esențiale cu care se confruntă o reprezintă, pe de o parte, lipsa acestei resurse specializate în anumite zone, iar pe de alta, distribuirea neuniformă a acesteia la nivel național, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor din România (CMR) remis redacției. 

numar mic medici hematologi statistica ins
Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels

 

În ceea ce privește specialitatea de hematologie, spre exemplu, în România sunt peste 300 de medici hematologi, dar distribuția lor la nivel național este neomogenă, spun reprezentanții CMR; cu o concentrare clară pentru anumite zone geografice: cei mai mulți medici, respectiv 122 de hematologi, se află București.

Județele codașe

La polul opus se află cinci județe care nu au niciun medic hematolog, respectiv Bacău, Călărași, Giurgiu, Ilfov și Tulcea. Situația este departe de a fi optimă și în alte județe, în care există un singur medic hematolog, atrag atenția membrii CMR. 

Daniel_Coriu-1-960x675
Prof. dr. Daniel Coriu

 

„Una dintre problemele majore ale sistemului de sănătate românesc o reprezintă numărul insuficient de medici, mai ales în anumite specialități, precum și distribuția acestora la nivel național.  Trebuie să aducem specialiștii mai aproape de pacienți, mai aproape de oameni, de comunitățile în care aceștia trăiesc.

Ca președinte al Colegiului Medicilor din România, dar și ca medic hematolog, observ și mă confrunt zilnic cu lipsa unei rețele perfect funcționale de medici hematologi cu o distribuție uniformă la nivel național a acestora. Avem pacienți care, din păcate, din cauza lipsei de medici din specialitatea hematologie în diverse zone, trebuie să parcurgă distanțe mari pentru a beneficia de un consult hematologic.

Vorbim în multe situații inclusiv de cazuri grave, iar acești pacienți nu pot beneficia în județul de domiciliu de un medic hematolog. Fac un apel pentru o implicare mai mare inclusiv a autorităților locale, dar și a conducerilor unităților medicale din fiecare județ de a atrage medici pe specialitățile deficitare”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Câte spitale au funcționat în 2020

În România au funcționat anul trecut peste 63.000 de unități sanitare, dintre care 52.000 de unități în mediul urban și 11.000 în mediul rural. Astfel, în 2020 au funcționat 535 de spitale, 150 de unități asimilate spitalelor care oferă numai servicii de internare de zi sau servicii ambulatorii și peste 12.000 de cabinete medicale independente de specialitate, potrivit celor mai noi date oferite de Institutul Național de Statistică.


Notă autor:

Referință: https://insse.ro/cms/ro/content/activitatea-re%C8%9Belei-sanitare-%C8%99i-de-ocrotire-s%C4%83n%C4%83t%C4%83%C8%9Bii-%C3%AEn-anul-2020

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe