Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Stimularea baroreceptorilor carotidieni pentru HTA rezistentă

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ miercuri, 16 ianuarie 2013
   Din primul număr de anul acesta al revistei online a Consiliului Societăţii Europene de Cardiologie pentru practica cardiologică, aflăm că s-a utilizat recent un dispozitiv implantabil pentru a stimula electric baroreceptorii carotidieni, în scopul reducerii impulsurilor sim­patice; aceasta are posibile beneficii în scăderea TA în condiţii cu pre­do­minanţa sistemului nervos simpatic, precum obezitatea, apneea obstructivă de somn şi hipertensiunea arterială sistolică izolată.
   Stimularea electrică a baroreceptorilor carotidieni este o procedură neinvazivă, realizată prin: stimulator implantabil în carotidă bilateral (electrozi), plasat permanent în spaţiul perivascular în jurul sinusurilor arterelor carotide; generator de impulsuri (cu baterii) subcutanat implantat în spaţiul infraclavicular; sistem informatic conectat la un generator ce controlează stimularea cu radiofrecvenţă. Presiunea arterială scade prin inhibarea simpatică: energia de activare dată de dispozitiv este condusă prin carotidă, ajunge la baroreceptorii carotidieni, care transmit semnale către creier, interpretate ca o creştere a tensiunii arteriale; creierul trimite comenzi la vase, cord şi rinichi pentru reducerea TA.
   Implantarea de electrozi în spaţiul perivascular din jurul sinusurilor carotidei minimizează efectele asupra chemoreceptorilor carotidieni şi reduce deteriorarea baroreceptorilor de la acest nivel prin evitarea disecţiei în bifurcaţia carotidiană. În plus, s-a demonstrat că stimularea cronică a acestor baroreceptori nu cauzează leziuni, remodelare sau stenoză a arterelor carotide. Pentru plasarea corectă a electrozilor sunt necesare o echipă de specialişti în HTA, chirurgi, anestezişti şi tehnicieni, precum şi una-două zile de spitalizare; medicamente antihipertensive sunt oprite în ziua implantării, cu excepţia betablocantelor. Studiile clinice privind stimularea receptorilor carotidieni de un dispozitiv implantabil a arătat o reducere semnificativă atât a TA sistolice (22 sau 34 mm Hg), cât şi a celei diastolice (18 sau 20 mm Hg), a TA pe 24 de ore în ambulatoriu (14/9 mm Hg) şi a frecvenţei cardiace (12 bpm), evidentă de la debutul studiului şi menţinută ulterior.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.