Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iul. 17 2015
Ştiri pe scurt

Fonduri pentru oncopediatrie

 

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că va finanţa, cu suma de 5,6 milioane de euro, patru centre regionale oncopediatrice: Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu“ Timişoara, Institutul Oncologic „Prof. dr. I. Chiricuţă” Cluj-Napoca şi Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii „Sf. Maria“ din Iaşi. Din această sumă 4,8 milioane de euro sunt contribuţie norvegiană. Contractul de finanţare a fost semnat în ultima zi a lunii iunie. Prin această acţiune, MS doreşte să contribuie la realizarea unei infrastructuri moderne în cele patru centre, prin reabilitarea secţiilor de profil şi dotarea cu aparate noi IRM şi de anestezie. De asemenea, pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale pediatrice, hematologice şi oncologice, vor fi instruite 289 de cadre sanitare – medici, asistente şi infirmiere –, cu scopul de a creşte rata de diagnostic precoce a cazurilor curabile de oncologie şi hematologie pediatrică. (O. R.)

 

Elevii instructori în prim ajutor

 

Peste 400 de elevi din şcolile bucureştene au fost pregătiţi în tehnici de prim ajutor, de voluntarii şi angajaţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), în cadrul proiectului „Educaţie pentru eroii de mâine“, început la jumătatea lunii mai a acestui an. Proiectul este dezvoltat de Asociaţia Societatea de Salvare Bucureşti, în parteneriat cu SABIF şi cu sprijinul a două companii din România. Scopul lui este de a forma mentalităţi încă din primii ani de viaţă şi a fixa idei şi cunoştinţe copiilor, prin motivarea lor de a transmite informaţia către adulţii din viaţa lor. În acest sens, ei au fost pregătiţi în suport vital de bază (evaluare victimă, apel la 112, tehnici de resuscitare, PLS – poziţia laterală de siguranţă) şi li s-a explicat ce înseamnă voluntariatul, care este importanţa sa în dezvoltarea personală şi profesională a fiecăruia. La finalul cursului, copiii au primit câte un manechin CPR, un CD pentru continuarea studiului şi o temă: instruirea cât mai multor adulţi din viaţa lor. Evaluarea adulţilor instruiţi se realizează online şi vor intra în concursul final doar cei care obţin minimum 7. Câştigătorul va fi unul singur: elevul cu cei mai mulţi adulţi pregătiţi. Premiul pus în joc este o excursie la Disneyland. Ţinta este ca minimum 500 de elevi să fie cuprinşi în program şi peste 4.400 de adulţi instruiţi. (D. D. M.)

 

Noua aspirină

 

Clasica aspirină Bayer va fi înlocuită de o nouă variantă, cu formula schimbată, de 500 mg. Anunţul de lansare în România a fost făcut săptămâna aceasta de oficialii companiei, care spun că noul produs va avea o acţiune de două ori mai rapidă asupra durerii, faţă de comprimatul clasic. Noul medicament utilizează acidul acetilsalicilic sub forma unor microparticule cu dimensiuni de aproximativ 10% din cele ale particulelor existente în comprimatele clasice de aspirină. Este primul produs eliberat fără prescripţie medicală care utilizează această tehnologie microactivă. Microparticulele sunt combinate cu carbonat de sodiu, care are un efect de dezintegrare şi tamponare locală, ajutând medicamentul să se dizolve de şase ori mai rapid în stomac, să pătrundă mai repede în circulaţia sanguină şi să-şi producă efectul analgezic. Două studii care au evaluat eficienţa noului medicament împotriva durerii dentare consecutivă intervenţiilor chirurgicale au demonstrat un debut mai rapid al efectului analgezic, în 16 minute, şi o atingere a maximului de eficienţă în 45 de minute, faţă de 90 de minute, în comparaţie cu comprimatul clasic. (M. G. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe