Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de - iul. 30 2015
Știri pe scurt

Cele mai căutate facultăți de medicină

 

UMF „Carol Davila“ București a scos la concurs 950 de locuri finanțate de la buget și 470 de locuri cu taxă. La Medicină s-au înscris peste 2.300 de candidați, adică 4,5 candidați pe loc la buget, iar primii 200 sub linie vor putea intra cu condiția de a plăti 9.000 de lei pe an.
La Timișoara au concurat trei absolvenți de liceu pentru un loc bugetat, existând și 95 de locuri pentru care studenții la taxă vor trebui să plătească 1.500 de euro anual. Cea mai concurată specialitate la Timișoara a fost Stomatologia: 5,3 candidați pentru un loc bugetat.
Moldovenii au avut patru candidați pentru un loc la buget și 240 de locuri cu 6.000 de lei pe an. În Oltenia au concurat 3,2 absolvenți de liceu pentru fiecare loc la buget, taxa pentru cele 80 de locuri nebugetate la Medicină generală fiind de 6.000 de lei. La Craiova, cea mai mare concurență a fost la Facultatea de Farmacie (6/loc la buget).
La Cluj-Napoca, concurența la Medicină a fost de 3,5 pe un loc bugetat, existând și posibilitatea ocupării unuia dintre cele (doar!) 15 locuri cu taxă: 8.100 de lei pe an. Concurența mai mare a fost la Medicină dentară (3,8 pentru un loc bugetat).
La Tg. Mureș, concurența la Medicină a fost de 4,2 candidați pe loc la buget, următorii 80 sub listă putând opta pentru plata taxei de 8.000 de lei pe an. La Medicină dentară, concurența a fost mai mică (1,8/loc), cu doar 30 de locuri cu taxă pentru viitorii stomatologi. (Dr. Cristian Teodorescu)

 

Ghid pentru TB

 

    Ministerul Sănătății a emis un ordin pentru aprobarea ghidului de implementare a Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT). Programul face parte din strategia națională prin care se încearcă reducerea incidenței și mortalității provocate de tuberculoză. Strategia urmărește asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnos­ticare și tratare a cazurilor de TB, în conformitate cu recomandările OMS.
    Scopul final al Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei este eliminarea TB din România până în anul 2050, pentru care ghidul recomandă noi abordări în ceea ce privește depistarea, diagnosticarea și declararea tuberculozei, limitarea extinderii focarului și vaccinarea și tratamentul anti-TB, sau retratamentul, în cazul TBMDR. O serie de recomandări pentru educarea populației, profilaxia și supervizarea cazurilor de TB au fost, de asemenea, introduse în ghid. (O. R.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe