Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mai 31 2016
Ştiri pe scurt

Salarii mai mari

 

     Guvernul a anunțat marți, prin vocea primului ministru, Dacian Cioloș, și prin cea a ministrului muncii, Dragoș Pâslaru, decizia de a acorda prioritate majorării salariilor din sănătate. Proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016 prevede următoarele măsuri: stabilirea unei grile de salarizare cu valori nominale ale salariilor, în vederea eliminării inechităților existente; stabilirea unei creșteri suplimentare de aproximativ 10% față de restul funcțiilor a salariilor debutanților, în vederea creșterii atractivității carierei în sistemul public de sănătate; punerea în concordanță a creșterilor salariale la avansarea în gradație cu procentele aferente tranșelor de vechime în muncă prevăzute de Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
     Totodată, se dorește introducerea unui sistem de premiere bazat pe condiții de reformă și criterii de performanță pentru personalul din sistemul de sănătate și pentru personalul didactic și didactic auxiliar, începând cu luna ianuarie 2017. Astfel, ordonatorii de credite pot acorda premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile îndeplinirii criteriilor de performanță (elaborate de MS, respectiv MENCS).
Măsurile salariale din sănătate vor afecta pozitiv, conform estimărilor guvernamentale, 156.195 de angajați din sistem, adică 96% din totalul acestora. Documentele cu propunerile de modificare a salarizării în sănătate pot fi consultate pe site-ul Ministerului Muncii, unde sunt supuse dezbaterii publice până la 26 mai.

 

Direct în arestul DNA

 

        Miercuri, la București, medicul Dănuț Căpățână, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a fost adus la sediul Direcției Naționale Anticorupție cu mandat, în urma unui flagrant de luare de mită, organizat de procurori, în care a primit de la persoana denunțătoare o tranșă de zece mii de euro dintr-o sumă pretinsă de 50.000 de euro. Dănuț Căpățână este acuzat de luare de mită, în formă conti­nuată, după ce ar fi primit, conform unui comunicat DNA, plăți lunare de 2.300 de euro, majorate apoi la 2.900 de euro, în perioada 2011–2015. Banii au fost solicitați de manager pentru „buna derulare“ a unor contracte de servicii IT. Suspectul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca Tribunalul București să judece joi propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. (A. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe