Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de Dan Dumitru MIHALACHE - iul. 1 2016
Știri pe scurt

Noul Contract-cadru a fost aprobat

 

     Guvernul României a aprobat noul Contract-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale prin sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016–2017, printr-o hotărâre de guvern (HG). Potrivit HG, noul contract va asigura „mai multe servicii asiguraților și va stabili un cadru de reglementare pentru gestionarea sistemului SIUI, respectiv, a cardului de asigurat“. Ministerul Sănătății are în vedere suplimentarea valorii plăților pentru medicina de familie și tratamentul ambulatoriu, în vederea unei armonizări cu prevederile ordonanței de urgență privind salarizarea în sectorul bugetar.
     Contactată de Viața medicală, dr. Rodica Tănăsescu, președinta Societății Naționale de Medicina de Familie, spune că medicii de familie nu sunt de acord cu faptul că noua formă a contractului nu a fost supusă dezbaterii publice „pe transparență decizională“ și, mai mult, nu este ceea ce ei așteptau. În replică, Gheorghe Radu Țibichi, președintele CNAS, spune că procedurile prevăzute de lege au fost respectate: „Am inițiat un proiect de HG pe care l-am pus în «transparență» la 12 mai. În zilele care au urmat acelei date, am avut consultări și negocieri cu toate organizațiile prevăzute în Legea 95, (…) am preluat câteva din punctele pe care ni le-au ridicat, dar nu am mai făcut modificări pe proiectul inițial“.
     O altă solicitare a medicilor de familie vizează sistemul informatic al CNAS, respectiv, acesta să genereze un avertisment de eroare, în cazul în care medicii prescriu eronat un medicament/serviciu. „Este în atenția noastră, dar aici este vorba despre o informație care trebuie standardizată într-un anumit fel și o dezvoltare de soft; e în analiză acest subiect“, arată președintele CNAS.

 

Migrația medicilor

    

     Peste 80% din medicii români care au răspuns la un sondaj online și-au declarat intenția de a emigra, majoritatea optând pentru o țară din Uniunea Europeană. Specialitățile cu prevalența cea mai mare sunt: chirurgia generală, obstetrica și ginecologia, ATI, medicina dentară, medicina de urgență, cardiologia. Sondajul a fost efectuat de Fundația Colegiului Medicilor din municipiul București. Cele mai multe nemulțumiri sunt legate de nivelul scăzut de salarizare (637 de menționări) și condițiile materiale din unitățile medicale (606). Ca să rămână în țară, tinerii au declarat că vor în primul rând venituri care să le permită independența financiară, respect și încredere din partea societății civile, eliminarea corupției și creșterea finanțării în sănătate. Sondajul a fost efectuat în perioada 9 noiembrie–13 decembrie 2015, pe bază de chestionar, la care au răspuns 712 medici, validate fiind 692 de chestionare. Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, anual intră în sistem 3.000 de medici și îl părăsesc aproximativ 3.500, prin migrație, pensionare sau deces.
82,3% din respondenți consideră că este posibil să emigreze
 

 

Parteneriat pentru inimi sănătoase

 

Programele pentru prevenția bolilor cardio­vasculare (BCV) ar trebui să constituie o prioritate națională și să beneficieze de implicare și susținere la toate nivelurile, de la cel al publicului larg și al mass-media, până la nivelul factorilor decizionali, a declarat dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, președintele Societății Române de Cardiologie (SRC). Aproximativ 60% din decesele înregistrate anual în România sunt cauzate de aceste boli. Săptămâna trecută, reprezentanții SRC, Fundației Române a Inimii (FRI) și Alianței Pacienților Cronici din România (APCR) au semnat la București, un protocol de colaborare privind prevenția primară și secundară în BCV. Prof. dr. Ioan Mircea Coman, președintele FRI, spune că prin programele care vor fi derulate în cadrul acestui parteneriat, „vom reuși să schimbăm modul de viață al românilor, astfel încât să aibă o inimă sănătoasă și o viață cât mai lungă“. Printre programele evocate se află: programul național și aplicația de autodiagnostic al hipertensiunii arteriale, programul/aplicația dedicată combaterii sedentarismului, programul de prevenire și combatere a efectelor produselor din tutun, programul pentru prevenirea și combaterea efectelor excesului de colesterol, al alimentației dezechilibrate, obezității, diabetului.

 

Infecția cu VHC și terapia fără interferon

 

     Hepatita cronică cu virusul hepatitic C (VHC) poate fi vindecată, dar este nevoie de strategii eficiente în acest sens, arată dr. Cristina Popescu de la Institutul „Matei Balș“ București, în cadrul unei dezbateri organizate marți, la București, de Centrul pentru jurnalism independent (CJI) și Centrul pentru inovație în medicină (InoMed). Discuțiile au vizat necesitatea unui plan național pentru hepatita C, care să cuprindă componenta de prevenție, reglementare control și vaccinare, screening, accesul la terapia fără interferon pentru toți pacienții, precum și despre costuri sustenabile într-o perspectivă îndelungată, cu un buget multianual. Au fost prezentate rezultatele înregistrate de la introducerea tratamentului fără interferon (anul 2015) și până în prezent, experiența medicilor și a pacienților în rezolvarea cazurilor de infecție cu VHC. Creșterea accesului la tratamente mai eficiente în România poate reduce la jumătate numărul anual de decese și costurile sistemului sanitar până în 2040, a declarat conf. dr. Manuela Curescu de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ Timișoara.

 

Resursă online în patologia oncologică

 

Săptămâna trecută a fost lansată, la București, o platformă online – oncopedia.ro – cu informații privind patologia oncologică atât pentru pacienți, cât și pentru medicii cu asemenea preocupări. Site-ul, un proiect sprijinit de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, își propune să fie o punte de legătură între pacientul oncologic și medicul specializat pe această patologie. Prof. dr. Tudor Ciuleanu (Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță“ Cluj-Napoca) a declarat: „În viteza în care trebuie să consultăm, diag­nosticăm, tratăm, de multe ori nu avem timp să-i detaliem pacientului situația, să-i explicăm că există și lucruri, altele decât tratamentul, de care trebuie să aibă grijă“. Raluca Bârzu, inițiatoarea proiectului, spune că specialiștii angrenați în acest demers „vor scrie și vor răspunde întrebărilor pacienților, încercând să arate că există speranță și șanse de a învinge cancerul“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe