Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de - iul. 7 2016
Știri pe scurt

Semnare cu asumare

 

     Medicii de familie reclamă „nelegalitatea actelor adiționale“ propuse de CNAS, pentru a fi încheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru luna iulie 2016. Cu toate acestea, ei spun că le vor semna, condiționat însă: vor ca la finalul documentului să fie adăugat un paragraf în care să se menționeze că răspunderea și asumarea actului să fie făcute de casele de asigurări. Totodată, aceștia atrag atenția că noul contract, care ar trebui să intre în vigoare la 1 august, nu conține multe din solicitările pe care ei le-au înaintat decidenților. „Suntem nemulțumiți de cutumele instalate deja de prea mult timp în CNAS și vrem să creăm premisele unei relații contractuale bazate pe respect și reciprocitate“, a declarat Rodica Tănăsescu, președinta Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), în cadrul unei conferințe de presă organizate săptămâna aceasta la București. Marți, cele două organizații ale medicilor de familie – SNMF și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie – au depus la Guvern, în atenția prim-ministrului, în calitate de semnatar al Hotărârii de Guvern nr. 432/2016, o plângere prealabilă în baza legii contenciosului administrativ privind nerespectarea transparenței decizionale de către CNAS. Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București a anunțat deja că demarează procesul de contractare cu furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale pentru anul curent. În perioada 4–7 iulie, aceștia pot depune documentele conform opisului afișat pe site-ul instituției, evaluarea lor va fi făcută între 8 și 25 iulie, iar în ziua următoare se afișează furnizorii respinși. La 27 iulie se depun contestațiile, peste o zi se afișează soluționarea contestațiilor, iar la 29 iulie va fi afișată lista finală a furnizorilor admiși. (D. D. M.)

 

Oncologie și radioterapie

 

Asociația Medisprof Cluj-Napoca a avut inițiativa de a alătura, în cadrul aceluiași eveniment, cele mai importante noutăți științifice ale Asociației americane de oncologie medicală și ale Asociației americane de radioterapie. Personalități ale lumii medicale românești alături de profesori din străinătate au prezentat rezultate științifice importante publicate în 2015 și 2016. Dintre invitați îi amintim pe profesorii Jonathan Ledermann (Marea Britanie), Saiful Huq, Dwight Heron și Cristopher Mascott (SUA), Tudor Ciuleanu (Cluj) și Ion-Christian Chiricuță (București). Întâlnirea organizată în iunie la Cluj a fost structurată în mai multe secțiuni de cancer (pulmonar, de sân, cap și gât, sistem nervos, gastrointestinal, genitourinar, ginecologic, limfoame, leucemii), alături de secțiuni de îngrijiri paliative, fizică medicală și siguranța pacientului. Posibilitatea de a afla informații noi, relevante, dintr-un domeniu atât de dinamic precum oncologia, precum și de a interacționa, de a schimba informații și de a demara proiecte de colaborare au reprezentat un real câștig pentru participanți. (Dr. Monica-Emilia Chirilă)

 

Burse pentru femei de știință

 

     Două tinere cercetătoare au fost desemnate câștigătoare ale unor burse, în cadrul programului „Pentru femeile din știință“. Sorina Dinescu (Universitatea București) a fost premiată la secțiunea „Științele vieții“ pentru proiectul: „Investigarea instabilității genomice a celulelor stem izolate din țesutul adipos, ca măsură de siguranță în utilizarea acestora pentru terapii medicale regenerative“. A doua câștigătoare este Monica Olivia Focșan (Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca), care a fost premiată la secțiunea „Științele fizice“ pentru proiectul: „Platforme biosenzoristice sensibile și eficiente pe bază de hârtie pentru aplicații de diagnosticare“.
     Programul de burse, ajuns la a șaptea ediție, este adresat cercetătoarelor românce cu vârsta de până la 35 de ani, doctorande sau care au obținut titlul de doctor și urmează un program de pregătire postuniversitară într-o instituție din țară. (C. T.)

 

Telemedicină la Iași

 

     Medicii din Moldova experimentează un sistem de telemedicină implementat de GE Healthcare, care permite integrarea, gestionarea și optimizarea fluxului de informații cardiologice din această zonă. Prin intermediul acestui sistem, medicii de familie pot transmite rezultatele investigațiilor ECG, de exemplu, ale pacienților lor, medicilor cardiologi incluși în program, și pot comunica cu aceștia pe un chat integrat în program, în vederea unei diagnosticări cât mai rapide. Proiectul funcționează deja de peste trei ani, el fiind implementat în județele Iași, Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău și Vaslui. În program sunt implicați peste 240 de medici de familie din aceste județe și zece cardiologi din municipiul Iași. Programul este finanțat din fonduri europene, bugetul fiind de aproximativ 1,2 milioane de euro. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu acoperă costurile cu serviciile de telemedicină. (D. D. M.)

 

Vocea pacienților

 

     Dezbaterile privind problemele cu care se confruntă pacienții oncologici din România au reprezentat unul din principalele puncte ale conferinței Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), organizată la Brașov, în perioada 23–26 iunie. Printre cele mai frecvente probleme enunțate au fost: întârzierea accesului la investigații gratuite cu până la patru luni, „din cauza lipsei fondurilor“; numărul insuficient al medicilor oncologi, „în condițiile creșterii continue a numărului de cazuri de cancer“ (Cezar Irimia, președintele FABC: „Ar trebui crescut imediat numărul de locuri la rezidențiat pentru oncologia medicală“); lipsa aparatelor de radioterapie și a specialiștilor; lipsa accesului la investigații și tratamente inovative. Participanții au mai reclamat întreruperea tratamentelor în desfășurare, generate de „politica defectuoasă a prețurilor și a exporturilor paralele“, motiv pentru care, spun ei, în cel mai scurt timp, vor recurge la plângeri penale împotriva Ministerului Sănătății. În plus, au fost discutate probleme privind actualizarea periodică a protocoalelor terapeutice și planul național pentru cancer, care a fost lansat în luna aprilie, dar nu a fost încă aprobat de Guvern. La conferința de la Brașov, ajunsă la ediția a opta, au participat peste 150 de pacienți, membri ai familiilor acestora, medici oncologi, hematologi, chirurgi, medici de familie, psihologi, precum și reprezentanți ai altor asociații pe patologii diferite. (D. D. M.)

 

Advocacy pentru finanțare

 

     Realocarea fondurilor distribuite în cadrul programelor curative pentru tratarea nediscriminatorie a pacienților cu afecțiuni cardiovasculare este una din soluțiile pentru reducerea mortalității prin boli cardiovasculare în România, propuse în cadrul conferinței „Advocacy internațional pentru șansa la viață a pacienților cardiovasculari“, organizată săptămâna trecută la București. În plus, conf. dr. Victor Costache, președintele comisiei de chirurgie cardiovasculară a Ministerului Sănătății, spune că sunt necesare: ameliorarea cotațiilor cazurilor decontate atât de programele de cardiologie, cât și de cele de chirurgie cardiacă și vasculară; stoparea discriminării centrelor medicale nou create de sistemul de asigurări de sănătate și respectarea principiului conform căruia „banul să urmeze pacientul“. Conferința a fost organizată de Socie­tatea Română de Chirurgie Vasculară, comisiile consultative de chirurgie cardiovasculară și cardiologie din cadrul MS, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și Asociația pentru Sprijin Medical. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe