Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iul. 20 2016
Ştiri pe scurt

Bloc operator închis pentru reparații

 

     Inspectorii sanitari ai DSP București au suspendat activitatea în blocul operator aseptic de la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială București începând cu 18 iulie. Decizia vine ca urmare a unui control efectuat în luna ianuarie a acestui an, în care s-a constatat că sunt necesare lucrări de reparații și igienizare și a unui recontrol, din 28 iunie, din care a rezultat că lucrările nu au fost executate. Igienizarea trebuie făcută nu numai în sălile de operații, ci și în încăperile conexe acesteia: saloane, holuri de acces, sala de pansamente și anexele. „Dacă se urmărește numai igienizarea (…) și nu se reconfigurează blocul operator, ca să poată funcționa la parametri corespunzători anului 2016, nu am făcut mare lucru. Doar am disfuncționalizat un serviciu, care își va reveni greu (…) atât ca activitate de asistență chirurgicală, cât și didactică“, spune prof. dr. Alexandru Bucur, șeful Clinicii de chirurgie oro-maxilo-facială. Pentru reluarea activității în blocul operator aseptic, spitalul trebuie să efectueze lucrările de reparații și igienizare și să depună cerere în acest sens la DSP București. (D. D. M.)

 

Un navigator medical în cabinetul ministrului

 

     Primul secretar de stat numit de Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, este Monica Grigore Althamer, voluntar în organizația nonguvernamentală „Dăruiește viață“. Șeful sănătății și-a prezentat decizia ca pe una menită să instaleze o nouă tradiție la minister: „Îi rog pe viitori miniștri ai sănătății să rezerve întotdeauna un post de secretar de stat pentru un reprezentant al pacienților. Interesele pacienților trebuie apărate dintr-o poziție centrală, nu dintr-una de simplu observator chemat la conferințe ca să dea bine“.
     Monica Grigore Althamer este din Timișoara, unde face de opt ani voluntariat ca navigator medical și activist pentru drepturile pacienților. Althamer a lucrat în special cu pacienții cu cancer. I-a consiliat și le-a facilitat dreptul la o a doua opinie, ajutându-i să facă demersurile necesare pentru a trimite probe la un laborator anatomopatologic din Ungaria. Este la origine teolog, iar experiența profesională a acumulat-o în domeniul bancar, nu al politicilor de sănătate. Rămâne de văzut în ce măsură cunoașterea la firul ierbii a problemelor pe care le întâmpină pacienții în spitalele românești – fără îndoială, relevantă – poate fi un argument suficient de puternic pentru cunoașterea și soluțiilor. În curând va mai fi numit un alt secretar de stat, spun surse din minister. (A. N.)

 

Reașezări pe piața medicamentelor

 

     Miniștrii sănătății din douăsprezece țări din Europa centrală și de Est s-au întâlnit la București pentru a încheia un acord privind accesul mai facil al pacienților din regiune la medicamente noi, prin adoptarea unei poziții de negociere mai ferme cu sectorul farmaceutic. O altă problemă avută în vedere a fost cea legată de medicamentele retrase de pe piață. Țările care au aderat la această inițiativă sunt Bulgaria, Croația, Letonia, Macedonia, Republica Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia, dar sunt discuții avansate cu Estonia și Ungaria pentru cooptarea în acest plan. În următoarea perioadă, grupurile de lucru din fiecare țară vor lucra la un acord care să reliefeze principiile care au fost agreate la această întâlnire, a spus Vlad Voiculescu, ministrul de resort din România. Întâlnirea de la București este a doua a grupului, după cea de la Sofia, de la începutul lunii iunie. Odată cu această reuniune, România a preluat coordonarea proiectului, inițiat împreună cu Bulgaria. (D. D. M.)

 

Controlul infecțiilor nosocomiale

 

     Standardele microbiologice și protocoalele de monitorizare a infecțiilor nosocomiale (IN) ar trebui îmbunătățite în România, spun experții ECDC care au vizitat țara noastră la începutul acestei luni, la invitația ministrului Vlad Voiculescu. Stabilirea unei funcții de referință microbiologică pentru identificarea unor tulpini neobișnuite, confirmarea profilului de rezistență la antibiotice și caracterizarea tulpinilor bacteriene implicate în focare de IN; creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a IN și a măsurilor de control; susținerea unui climat în care spitalele să nu mai fie stigmatizate din cauza raportării IN, ci încurajate pentru a învăța din situația actuală și îmbunătăți performanțe lor, sunt alte recomandări pe care aceștia le-au făcut autorităților responsabile cu sănătatea românilor. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe