Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de - oct. 21 2016
Știri pe scurt

Premiu pentru medicii de familie

 

     Medicii de familie care se implică în activități de pregătire a reacției în cazul unor pandemii sunt îndemnați să se înscrie într-o competiție europeană în urma căreia ar putea primi „Premiul de bună practică pentru medicii de familie – ASSET“. Acesta se acordă medicilor sau grupurilor de medici de familie care includ în practica lor aspecte ale Science in Society (SiS) în scopul îmbunătățirii calității comunicării cu privire la epidemii și pandemii cu pacienții lor, sau în comunitățile locale.
     Aceste activități presupun: îmbunătățirea modului de acțiune a comunităților în cazul unor epidemii de boli infecțioase (cum ar fi gripa, rujeola, tusea convulsivă etc.); promovarea vaccinării pentru grupuri de copii sau adulți, contribuind la creșterea complianței la programul național de imunizare; îmbunătățirea serviciilor de asistență medicală primară pentru a răspunde mai bine la epidemiile de boli infecțioase; prevenirea apariției bolilor infecțioase în rândul populațiilor migratoare sau a refugiaților.
     Patru medici sau patru grupuri de medici care lucrează în sectorul sănătății primare (medicină de familie) vor primi un premiu în valoare de 3.000 de euro fiecare. Acesta reprezintă o bursă educațională, care poate fi utilizată pentru a participa la o conferință europeană pe probleme de sănătate publică (cum ar fi ESCAIDE, EUPHA sau altele asemenea); pentru a participa la Școala de Vară ASSET din 2017, la Roma; pentru a petrece 5–10 zile lucrătoare într-una dintre organizațiile partenere ASSET; pentru alte activități educaționale, legate de pregătirea în domeniul sănătății publice și al SiS, descrise și justificate corespunzător, pentru a primi aprobarea comisiei.
     Pentru mai multe detalii, cei interesați sunt rugați să consulte informațiile disponibile pe pagina proiectului ASSET: www.asset-scienceinsociety.eu (M. G.)

 

Accent pe siguranța actului medical

 

     Pe parcursul a trei zile (13–15 octombrie), are loc a doua ediție a congresului Clubului Regal al Medicilor. Manifestarea reunește cca 130 de lectori români și străini din 28 de specialități medicale și chirurgicale: obstetrică-ginecologie, imagistică, medicina de laborator, ortopedie, psihiatrie, gastroenterologie, ORL, oftalmologie, neurologie, neonatologie, pediatrie ș.a.
     În program, sunt incluse peste o sută de lucrări științifice, dar și trei intervenții chirurgicale transmise în direct. Printre noutățile acestei ediții a congresului se află și organizarea a patru cursuri precongres interdisciplinare, care se adresează specialiștilor din domenii chirurgicale, endoscopie digestivă, terapie intensivă, neonatologie, discipline imagistice, în special ecografie. Conf. dr. Dan Ulmeanu, președintele congresului, consideră că aceste cursuri vor avea un impact deosebit asupra profesioniștilor, care se confruntă zi de zi în activitatea lor cu probleme legate de siguranța actului medical, de siguranța endoscopiei, a anesteziei în endoscopie și tratează și câteva aspecte medico-legale „deosebit de interesante“, în special cele legate de malpraxis.
     În cadrul congresului va fi lansată și, totodată, implantată „cea mai nouă proteză existentă în lume pentru pacienții cu gonartroză“, a declarat dr. Vlad Predescu, șeful Secției ortopedie și traumatologie la spitalul Ponderas, care spune că țara noastră va fi singura din Europa de Est unde se va găsi această proteză. El și chirurgul austriac Martin Pietsch vor fi cei care, în cadrul unei sesiuni live, ce va avea loc la 15 octombrie, vor și implanta proteza. (D. D. M.)

 

Tulburările psihice și stigmatul social

 

     La inițiativa Federației mondiale pentru sănătate mintală și cu sprijinul OMS, la nivel mondial, ziua de 10 octombrie este dedicată sănătății mintale. Temele campaniei din 2016 sunt „Demnitatea în sănătatea mintală“ și „Primul ajutor în sănătatea mintală pentru toți“.
     În întreaga lume, mii de persoane care suferă de tulburări psihice sunt discriminate, stigmatizate, marginalizate sau supuse abuzurilor fizice și psihice. Potrivit Declarației universale a drepturilor omului, „toate ființele umane se nasc egale în demnitate și în drepturi“, discriminarea sau abuzul persoanelor cu handicap psihic fiind o încălcare a acestor drepturi. Acțiunile organizate cu prilejul acestei zile urmăresc informarea și sensibilizarea populației asupra statutului persoanelor cu diferite tulburări psihice.
     Tulburările mintale apar în toate etapele vieții și în toate culturile, afectând 12% din populație. Conform statisticilor publicate de OMS, una din patru persoane va suferi pe parcursul vieții o tulburare psihică care necesită diagnostic și tratament. Depresia este una din cele mai des întâlnite tulburări, afectând 350 de milioane de persoane la nivel global. Depresia netratată poate duce la sinucidere, iar aceasta este a doua cauză a mortalității în rândul tinerilor între 15 și 29 de ani. Din păcate, sistemele de sănătate din întreaga lume se confruntă cu probleme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătății mintale. În plus, din cauza stigmatului social asociat adesea cu tulburările psihice, o mare parte din persoanele care experimentează probleme de această natură nu primesc ajutorul de care au nevoie.
      Federația mondială pentru sănătate mintală încurajează factorii de decizie și organizațiile din întreaga lume să facă eforturi pentru a informa populația despre prevalența tulburărilor mintale și să sporească fondurile necesare unităților medicale de specialitate pentru a oferi servicii medicale de calitate și acces la tratamente. (M. G.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe