Newsflash
Știri

Știri pe scurt

de - nov. 21 2016
Știri pe scurt

Nemulțumirile producătorilor de medicamente

 

    Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au solicitat joi, 3 noiembrie, abrogarea imediată a Hotărârii de Guvern privind metodologia de calcul al prețurilor medicamentelor. Cele două organizații au făcut apel, într-o conferință de presă, la prim-ministrul Dacian Cioloș să intervină imediat pentru retragerea acestui act normativ, despre care susțin că va avea „efecte negative majore asupra pacienților și producătorilor deopotrivă, accentuând lipsa medicamentelor de pe piață.“
    Reprezentanții producătorilor din industria farmaceutică au declarat că „noua metodologie dă lovitura de grație medicamentelor generice și producătorilor din România, obligându-i să plătească o suprataxă clawback care în unele cazuri este mai mare decât veniturile generate pentru ei“. Mai mult, directorului general al APMGR, Laurențiu Mihai, susține că ceea ce a fost prezentat ca o nouă metodologie nu este decât o variantă modificată a vechii metodologii, care păstrează o dublă referențiere pentru medicamentele generice. Acestea trebuie să aibă cel mai mic preț din 12 țări de referință și, în același timp, să nu depășească 65% din prețul inovatorului. Această metodologie de calcul reduce prețul medicamentelor ieșite de sub patent sub minimul european. Prin urmare, mii de medicamente ajung să aibă în România prețuri sub nivelul de sustenabilitate, ceea ce va face ca acestea să dispară de pe piață.
    „Deși a fost anunțată ca o măsură pentru păstrarea accesului la tratament, noua metodologie va avea un efect contrar și va înrăutăți și mai mult criza din sănătate“, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu. Potrivit acestuia, ceea ce s-a prezentat ca o acțiune de ieftinire a medicamentelor va duce, de fapt, la scumpirea în farmacie a celor mai ieftine medicamente – cele sub 30 de lei – prin păstrarea prețului de producător și creșterea cotelor de adaos, de distribuție și farmacie.
    Conform calculelor producătorilor, aplicarea acestor cote de adaos va face ca prețurile să crească la 3.536 de medicamente din totalul de 5.430 din catalogul național. În opinia reprezentanților ARPIM și APMGR, pacienții vor plăti mai mulți bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descărca către producători sub forma taxei clawback.
    În consecință, reprezentanții producătorilor de medicamente au cerut primului ministru abrogarea Hotărârii de Guvern 800/2016 și reluarea imediată a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul al prețului medicamentelor, în conformitate cu angajamentele de profesionalism și transparență pe care Guvernul său și le-a asumat. „Considerăm că este nevoie de elaborarea unei politici coerente a medicamentului care să ia în considerare nu numai măsurile administrative legate de preț, ci și politicile fiscale, asigurarea finanțării și accesul la tratamente de ultimă generație“, a afirmat Dan Zaharescu. (M. G.)

 

Specialități noi la rezidențiat 2016

 

    Mai multe specialități a căror durată fusese redusă în 2010 au fost aduse la standarde europene, anunță Ministerul Sănătății. Diferite comisii de specialitate ale MS au solicitat armonizarea curiculelor de pregătire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregătire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregătire. Printre specialitățile la care crește durata rezidențiatului se numără: chirurgia toracică și cardiologia (de la cinci la șase ani), respectiv endocrinologia, gastroenterologia și geriatria și gerontologia (de la patru la cinci ani). În plus, au fost create noi specialități vizând patologia pediatrică: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică. Pentru toate patru, curicula este în curs de elaborare, având în primii ani trunchi comun cu pediatria. La solicitarea Colegiului Medicilor Dentiști din România, s-a înființat specialitatea de pedodonție, cu o durată de pregătire de trei ani. Anul acesta, concursul de rezidențiat se va desfășura la 20 noiembrie în București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Târgu Mureș și Timișoara, cu clasificare unică pe țară.(A. N.)

 

O măsură a nivelului de civilizație

 

    Fundația Crucea Alb-Galbenă din România (CAGR) a organizat, luni, 7 noiembrie, un eveniment de celebrare a 20 de ani de activitate, în incinta Ambasadei Belgiei de la București. Cu această ocazie, Măriuca Ivan, directorul general al fundației a adus în discuție importanța centrului-pilot de coordonare a serviciilor de îngrijiri integrate la domiciliu, dezvoltat în Capitală, „de departe cel mai mare și mai important proiect al nostru“. Datorită acestui proiect, aproximativ 170 de persoane din București beneficiază lunar de îngrijiri integrate la domiciliu, monitorizare prin sistemul de teleasistență, dispecerizare prin call center etc.
    Serviciul de teleurgență medicală, accesibil prin dispozitivele asociate cu buton de urgență, include un call center, unde există o echipă de profesioniști capabili să preia și să trieze apelurile. Odată preluat apelul, se deschide o fișă a solicitantului, care conține datele necesare facilitării intervenției și accesului echipei la domiciliul acestuia.
    Potrivit Măriucăi Ivan, serviciile de îngrijire la domiciliu s-au dezvoltat semnificativ în ultimii 15 ani, ajungându-se ca „dacă în 2002 – 2004 eram singurii pe piața din România, în prezent suntem acreditați și autorizați 85 de furnizori numai în București“. În zadar se investesc bani în spitalele din București, adaugă aceasta, căci „oamenii ajung acasă, unde nu sunt îngrijiți corespunzător de nimeni, iar procesarea unui dosar la casa de asigurări de sănătate durează“.
    Conform datelor statistice prezentate de directoarea CAGR, peste 20% din românii de peste 65 de ani necesită îngrijire la domiciliu, dar numai 0,23% beneficiază de astfel de servicii. În acest context, ea adresează tuturor rugămintea de a contribui la consolidarea, în toate regiunile României, a unui sistem funcțional și unitar pentru asigurarea unei bătrâneți decente. „Bătrânețea și boala sunt ale tuturor și ale fiecăruia dintre noi. Este de zece ori mai ieftin să îngrijești un pacient acasă, decât în spital“, conchide aceasta.(A. C. M.)

 

ANM vrea să fim farmacovigilenți

 

    Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a desfășurat săptămâna aceasta o scurtă campanie media de încurajare a raportării reacțiilor adverse suspectate la medicamente. Materialele video prin care este explicat pacienților procesul de raportare a reacțiilor adverse se află pe canalul Youtube și pagina de Facebook a instituției. Într-un comunicat de presă, agenția amintea că, datorită raportării reacțiilor adverse, s-a decis: retragerea de pe piață a spray-urilor care conțin fusafungina, utilizate în infecțiile căilor respiratorii, din cauza apariției de reacții alergice grave și a unor dovezi insuficiente privind beneficiul pentru pacient; restricționarea utilizării medicamentelor care conțin codeină, atât în tratamentul tusei și al răcelii, cât și în tratamentul durerii la copii; suspendarea autorizației de punere pe piață pentru medicamentele cu administrare orală care conțin ketoconazol, ca urmare a evaluării datelor disponibile care au condus la concluzia că beneficiile acestor medicamente în tratarea infecțiilor fungice a încetat să mai depășească riscul de afectare hepatică. Campania face parte dintr-o inițiativă europeană de colaborare în domeniul farmacovigilenței (SCOPE).(A. N.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe