Newsflash
Știri

ȘTIRI PE SCURT

de Dr. Alina SIMACHE - aug. 24 2018
ȘTIRI PE SCURT
Febra Chikungunya și afecțiunile articulare cronice

Potrivit cercetătorilor din Brazilia, mai mult de jumătate din cei infectați cu virusul Chikungunya, transmis prin intermediul țânțarilor, vor prezenta durere articulară cronică sau artrită. Chikungunya (trad. – a se încovoia, în limba Makonde) a fost descris pentru prima dată în 1950, în timpul unei epidemii din Africa. Într-un studiu american metaanalitic, realizat în 2014, dr. Fernando Edington a precizat că durerea articulară sau manifestările artritice au persistat cel puțin trei luni după infecția inițială la aproximativ 52% din persoanele infectate cu acest virus. Deși incidența ridicată a acestor simptome este importantă, nu există tratament specific, acesta constând în hidratare adecvată și utilizarea analgezicelor. (1)

Volumul optim de fluide în perioada intraoperatorie

Care este cantitatea adecvată de fluide intravenoase care ar trebui administrată în timpul operațiilor pentru cel mai bun rezultat postoperator? Între anii 2007 și 2014 a fost realizat un studiu ce a inclus 92.094 de pacienți la care s-au efectuat intervenții chirurgicale noncardiace cu intubație endotraheală, publicat în Annals of Surgery. Cantitatea de fluide administrate a fost împărțită în cinci categorii: de la cea mai restrictivă (<900 ml) la cea mai permisivă (>2.700 ml). S-a observat că rata cea mai scăzută de mortalitate la 30 de zile a fost întâlnită la pacienții care au primit între 900 și 1.100 ml de fluide. De asemenea, această categorie a raportat frecvența cea mai scăzută a complicațiilor respiratorii și cea mai scurtă perioadă de recuperare postoperatorie. Totuși, aportul intravenos de fluide în cantitate de 1.750–2.700 ml a fost asociat cu frecvența cea mai redusă de leziune renală acută. Studiul sugerează că volumul adecvat de fluide administrate intravenos în perioada intraoperatorie ar trebui stabilit prin colaborarea între chirurg și anestezist. (2)

Ochelarii și productivitatea în mediul rural

Aproximativ 700 de culegători de ceai cu vârsta peste 40 ani din Assam, India, au fost examinați oftalmologic. Celor care aveau deficiențe de vedere cauzate de îmbătrânire (presbiopie) li s-a recomandat purtarea ochelarilor adecvați. S-a observat că productivitatea activității agricole s-a îmbunătățit cu aproximativ 22%, comparativ cu cea a colegilor de breaslă care nu au primit îngrijire oftalmologică. Ochelarii au permis muncitorilor (selectați aleatoriu pentru examenul oftalmologic) să culeagă 34,8 kg de frunze de ceai pe zi, comparativ cu 25 kg, reprezentând cantitatea uzuală culeasă anterior corecției vederii. La muncitorii cu vârsta de peste 50 de ani s-a observat o creștere și mai importantă a productivității, de până la 32%, după ce au primit ochelari adecvați. (3)

Biomarkerii pentru melanom ar putea prezice răspunsul la imunoterapie

Expresia complexelor majore de histocompatibilitate (MHC) din clasele I și II ar putea prezice răspunsul la imunoterapie în cazul pacienților cu melanom. Tratamentul cu agenți anti-CTLA-4 (anti-cytotoxic T lymphocyte antigen 4), împreună cu agenți anti-PD-1 (anti-programmed cell death protein 1), oferă beneficii suplimentare comparativ cu monoterapia. Pentru a investiga suplimentar acest mecanism, insuficient cunoscut, cercetătorii au examinat expresia moleculelor MHC clasele I și II în cadrul mostrelor de biopsie înainte de tratament, la pacienții tratați cu una dintre schemele: ipilimumab (anti-CTLA4) urmat de nivolumab (anti-PD-1); doar ipilimumab; sau nivolumab și ipilimumab administrate simultan. Pierderea parțială sau completă a proteinelor MHC clasa I din melanom, observată la 43% din pacienții netratați, a fost asociată cu progresia bolii și rezistența primară la ipilimumab în monoterapie sau la ipilimumab administrat înainte de nivolumab, dar nu a fost remarcată în cazul administrării concomitente. Implicațiile practice sunt reprezentate de posibilitatea identificării pacienților cu melanom care ar putea beneficia de terapia anti-CTLA-4 sau anti-PD-1 prin examinarea țesutului tumoral și al răspunsului endogen imun al tumorii. (4)

Consumul de alcool în timpul alăptării

Sugarii ale căror mame consumă alcool în timpul alăptării la sân sunt predispuși la reducerea capacității de gândire abstractă la vârsta de șase–șapte ani, însă efectul pare a se estompa între opt și 11 ani (cel mai probabil datorită ofertei educaționale din sistemul de învățământ). Alcoolul trece rapid din sângele matern în lapte, ajungând în concentrație similară cu alcoolemia mamei în aproximativ 30–60 de minute de la ingestie. (5) În plus, trebuie avut în vedere faptul că rata de metabolizare a alcoolului în cazul sugarilor este de doar jumătate din cea a adulților. Mai mult, s-a dovedit că alcoolul reduce producția de lapte, contrar concepțiilor populare. În Romania, de exemplu, berea este recomandată deseori mămicilor care alăptează, pe motiv că ar crește producția de lapte.

Efectele adverse ale probioticelor încă nu sunt clar definite

Nu există suficiente studii în privința riscurilor asociate terapiei cu probiotice sau prebiotice. Într-o metaanaliză (6) recentă, ce a cuprins aproximativ 400 de studii randomizate, s-a evidențiat că numai 6% au raportat date despre utilizarea lor în siguranță. Clinicianul rămâne, astfel, cu o decizie dificilă. Deși cercetările recente subliniază efectul benefic al probioticelor în prevenirea și tratarea unor patologii gastrointestinale, efectele adverse nu sunt clar definite.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe