Newsflash
Știri

ȘTIRI PE SCURT

de Cristina GHIOCA - sept. 28 2018
ȘTIRI PE SCURT
Codași la politica medicamentului

    Indexul Euro Health Consumer (EHCI) clasează România pe ultimul loc în ceea ce privește performanța în domeniul politicii medicamentului, a anunțat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale. Prezentă la Conferința Națională a Medicamentului, ea a subliniat că țara noastră are deficiențe la toți indicatorii incluși în metodologie. Aceasta și-a argumentat afirmația prezentând două dintre problemele identificate în raport: cheltuielile publice pentru medicamente sunt cu mult sub media statelor incluse în studiu, în timp ce intervalul de timp pentru includerea medicamentelor noi pe lista națională este cu mult mai mare decât media celorlalte țări. Raportul european concluzionează că, în România, accesul la medicamente reprezintă o provocare majoră. Conf. dr. Diana Loreta Păun a subliniat că între prioritățile României după
preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene se numără accesul pacienților la medicamente, rezistența antimicrobiană și imunizarea. (C. G.)

Curs de epilepsie la Cluj

Specialiști din toate domeniile care se ocupă de epilepsie pot participa, în perioada 4–6 octombrie, la Cluj-Napoca, la lucrările celei de a 26-a ediții a conferinței Societății Române Împotriva Epilepsiei, unde își pot prezenta experiența și discuta despre probleme legate de epilepsie la diverse vârste, de la nou-născut la vârstnic. Tot aici vor fi dezbateri privind diagnosticul diferențial și rezistența la epilepsie, implicând și noutăți în tratament. În program este inclus și un curs preconferință, unde se vor discuta noțiunile de bază privind chirurgia epilepsiei, clasificarea crizelor epileptice și a epilepsiilor, dar va avea loc și un atelier hands-on despre electroencefalogramă (EEG), dedicat asistenților medicali și medicilor începători. Participanții vor avea ocazia să învețe cum se face EEG, dar și cum să recunoască ritmurile cerebrale, diferențele EEG la copil și adult sau ale elementelor patologice de bază. Informațiile despre chirurgia epilepsiei și clasificarea crizelor epileptice și a epilepsiilor vor fi oferite pornind de la prezentarea unor cazuri clinice reale. Pentru fiecare situație vor fi prezentate date teoretice care susțin atitudinea practică. (C. G.)
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe