Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de Dr. Maria DRAGOTĂ - ian. 11 2012
Ştiri pe scurt

Autodiagnosticul gripei

   Autodiagnosticul gripei este o componentă importantă a controlului pandemiei şi a autogestionării măsurilor pentru reducerea vizitelor/ consultaţiilor la unităţile de asistenţă medicală, contribuind astfel la diminuarea răspândirii virale. Un grup de cercetători din Noua Zeelandă a realizat un studiu, ale cărui rezultate au fost preluate de BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino). S-au folosit date din anchetele transversale pentru a corela autodiagnosticul de gripă cu dovezi serologice (titruri de inhibare a hemaglutinării ≥ 1:40) din pandemia H1N1-2009 şi s-au selectat simptomele care au mai multe şanse de a fi prezente într-un autodiagnostic corect. Serurile şi datele factorilor de risc au fost colectate de o anchetă naţională a seroprevalenţei gripei A/H1N1 din noiembrie 2009 până în martie 2010 (trei luni după primul val pandemic în Noua Zeelandă).
   Datele şi serurile au fost obţinute de la 318 copii, 413 adulţi şi 423 de lucrători din asistenţa medicală. Probabilitatea de a fi seropozitivi nu a fost diferită la cei care au crezut că au gripă faţă de cei care au crezut că nu au avut gripă, la toate grupurile. În rândul adulţilor, 23,3% din cei care au raportat că au avut gripă au fost  seropozitivi pentru H1N1, dar printre cei care nu au raportat gripă, 21,3% au fost, de asemenea, seropozitivi. Aceste date de supraveghere au fost influenţate şi de definiţiile de caz din Noua Zeelandă, astfel că unele persoane au avut o probabilitate mai mare să creadă că au avut gripă, dar aceste profiluri ale simptomelor nu au fost asociate cu o probabilitate mai mare de seropozitivitate faţă de gripa H1N1.
   Autorii au concluzionat că autodiagnosticul nu prezice cu exactitate seropozitivitatea gripei. Simptomele promovate de mai multe campanii de sănătate publică sunt legate de autodiagnosticul gripei, dar nu de seropozitivitate. Aceste constatări ridică provocări pentru iniţiativele din domeniul sănătăţii publice, care depind de un autodiagnostic precis şi de acţiuni adecvate de gestionare a bolii.
Coinfecţiile virale
 
   Un studiu britanic publicat recent în Epidemiology and Infection şi preluat de BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino), nu a găsit nicio diferenţă între nivelurile de virus respirator în coinfecţiile la pacienţii spitalizaţi şi cei neinternaţi cu gripă de tip H1N1-2009 (pH1N1). Cercetătorii au analizat datele de la 450 de probe respiratorii luate în timpul pandemiei din 2009/2010 de la pacienţi cu sindrom pseudogripal din regiunea West Midlands din Marea Britanie. Probele au fost testate prin reacţia de polimerizare în lanţ pentru alte virusuri respiratorii. 231 de probe au fost din spitale, din care 151 (65%) au fost pozitive pentru gripa H1N1 şi 219 au fost din comunitate, din care 126 (58%) – pozitive pentru H1N1 (nu au fost detectate alte virusuri gripale în probe). Din probele pozitive în spital pentru gripa pandemică H1N1, 5,3% au conţinut un alt virus, comparativ cu 6,3% din probele comunitare pozitive pentru gripa pandemică H1N1. Din probele negative pentru gripa pandemică H1N1, ratele de coinfecţie au fost de 30% pentru probele din spital şi de 33,3% pentru probele din comunitate. Rinovirusul a fost agentul patogen cel mai des întâlnit, reprezentând 47,4% (36/76) din detecţii, urmat de virusul parainfluenza şi de adenovirus. Cercetătorii au concluzionat că lipsa diferenţei statistice între ratele de coinfecţii ale pacienţilor internaţi şi din ambulatoriu face ca factorii de bază ai susceptibilităţii la infecţie să fie mai semnificativi decât coinfecţiile virale, în determinarea severităţii gripei pandemice A/H1N1.

Factori asociaţi cu viremia în infecţiile cu H1N1-2009
   Detecţia pozitivă de ARN viral în sânge şi în alte probe non-respiratorii umane apare în infecţia severă de gripă A/H5N1, dar nu este cunoscut să apară frecvent în gripa sezonieră. Recent, ARN viral a fost detectat în sânge la pacienţi cu gripă severă A/H1N1-2009, deşi semnificaţia viremiei nu a fost în prealabil studiată. Un studiu realizat de cercetători chinezi (şi preluat de BASIC – Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino) şi-a propus să exploreze factorii clinici şi virusologici asociaţi cu viremia în gripa pandemică A/H1N1-2009 şi determinarea semnificaţiei clinice a acesteia. Au fost colectate datele clinice de la pacienţii internaţi în spitalele din Hong Kong între mai 2009 şi aprilie 2010, testaţi pozitiv pentru gripa pandemică A/H1N1-2009. ARN viral a fost detectat prin RT-PCR, având ca ţinte gena matrix (M) şi gena hemaglutininei (HA) ale virusului pandemic A/H1N1-2009. Ca probe s-au folosit: aspirat nazo-faringian, aspirat endotraheal, sânge, scaun şi tampoane rectale. Scaunul şi/sau tampoanele rectale au fost obţinute numai în cazul în care pacientul prezenta simptome gastrointestinale. Un total de 139 de pacienţi au fost incluşi în studiu, din care la 14 ARN viral a fost detectat în sânge prin RT-PCR. Apariţia viremiei a fost puternic asociată cu manifestări clinice severe şi cu o rată a mortalităţii mai mare, dar, cu toate acestea, asocierea nu a fost semnificativă statistic. Mutaţia D222G/N a fost observată la 90% din probele de sânge. S-a concluzionat că prezenţa viremiei în gripa pandemică A/H1N1-2009 este un indicator de severitate a bolii şi este puternic asociată cu mutaţia D222G/N a hemaglutininei virale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe