Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - apr. 13 2012
Ştiri pe scurt
Impact nul
 
Mesajele scrise de pe pachetele de ţigări nu au niciun fel de impact asupra românilor, anunţă un studiu realizat de o companie cu expertiză în tehnici de neuromarketing. Proiectul a evaluat, cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică, reacţia fumătorilor şi a celor care s-au lăsat de fumat la imaginile şi mesajele verbale de pe pachetele de ţigări. Astfel, se pare că nici în cazul fumătorilor, nici în cel al foştilor consumatori de tutun, nu a apărut vreun semn de emoţie la expunerea mesajelor verbale de avertizare. Adăugarea imaginilor a generat însă activări specifice sentimentului de vină şi conflict mental la fumători. De asemenea, se pare că răspunsurile sunt cu atât mai puternice cu cât imaginile sunt mai şocante, spre exemplu la pictogramele cu tumori de gât şi plămâni. Realizatorii studiului atrag astfel atenţia că, pentru a avea impact, mesajele folosite trebuie să fie însoţite de fotografii cu conţinut fizic explicit. Conform unor statistici realizate de compania A. T. Kearney, în cei trei ani de criză economică, românii au devenit mai vicioşi – vânzările de ţigări şi alcool au crescut de la 6,2% în 2008 la 7,2% în 2009. (S. V.)
 
Parteneriat pentru îmbătrânirea sănătoasă
 
La 5 aprilie a.c., Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), în parteneriat cu Biroul pentru România al OMS şi Fundaţia „Ana Aslan International“, a organizat, cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii, masa rotundă cu tema „O sănătate bună adaugă viaţă anilor”. La eveniment au participat dnii dr. Victor Olsavszki, reprezentantul OMS în România, Mircea Timofte, preşedintele OAMGMAMR, şi dna conf. dr. Luiza Spiru, preşedinta Fundaţiei „Ana Aslan International“. Printre temele de discuţie s-au numărat: perspectivele globale ale fenomenului de îmbătrânire a populaţiei şi planul de acţiuni al OMS în perioada 2012–2016 pentru îmbătrânirea sănătoasă; rolul asistentului medical în actualul context social, economic şi demografic; situaţia actuală din România în privinţa îmbătrânirii populaţiei şi importanţa pregătirii asistenţilor medicali în îngrijirea persoanelor vârstnice în cadrul unei echipe multidisciplinare. (Dr. T. G.)
 
Şi ei sunt lângă noi
 
Şi-a deschis aripile cu doisprezece ani în urmă, când, ca organizaţie nonprofit, şi-a propus să fie alături de cei cu probleme de sănătate mintală, să ajute la reinserţia lor socială şi, nu în ultimul rând, să implice mass-media şi societatea la înţelegerea şi explicarea fenomenului generat de boală. Asociaţia „Aripi“, prin preşedintele Ştefan Baldol, are un proiect ambiţios şi unic totodată în România: de a realiza un complex european destinat recuperării persoanelor care se confruntă cu fenomenul de stigmatizare din partea celor din jur, intitulat „Casă cu casă se face sat“. La conferinţa de presă de vineri, 6 aprilie a.c., de la galeria Goldart, au participat dna conf. dr. Cătălina Tudose (care a vorbit despre prejudecăţi, stigmatizare, umilinţă, cazuri de suicid), precum şi persoane cunoscute din spaţiul public: Cătălin Ştefănescu, Mircea Toma, Luminiţa Ghilduş, care s-au implicat şi contribuie la îndeplinirea proiectului. (Constanţa Marinescu)
 
Protocol de colaborare
 
Arhiepiscopia Bucureştilor şi Centrul Medical „Medas“ au încheiat un protocol prin care bolnavii din centrele de îngrijiri paliative, copiii şi bătrânii din căminele şi aşezămintele filantropice, persoane din aşezămintele şi centrele medico-sociale, ONG-urile acreditate ca furnizori de servicii sociale aparţinând Arhiepiscopiei, precum şi personalul clerical şi cel monahal al mânăstirilor şi schiturilor de pe teritoriul Arhiepiscopiei vor beneficia de servicii medicale gratuite: consult medical general şi de specialitate, consultaţii şi înscrieri la medicul de familie, investigaţii de laborator şi de imagistică medicală. (Dr. M. D.)
 
Spectru larg
 
Două produse care au în componenţa lor aceeaşi substanţă, clorura de benzalconiu, au fost prezentate la o conferinţă de presă vineri, 6 aprilie a.c. Dl prof. dr. Ostin Mungiu a vorbit despre un antiseptic bactericid cu spectru larg, care poate fi folosit ca agent antimicrobian în infecţiile bacteriene şi fungice ale pielii, atât la copii, cât şi la adulţi. Al doilea produs a făcut subiectul intervenţiei dlui dr. Alin Nicolescu, secretar general al Societăţii Române de Dermatologie. Este un spermicid, dar şi antiseptic în acelaşi timp, utilizat ca metodă contraceptivă, recomandată de OMS, şi poate fi folosit de toate femeile, inclusiv de cele cu boli cardiovasculare, tulburări metabolice, boli hepatice ş.a.(Constanţa Marinescu)
 
Nutriţia în cancer
 
Clinica Medisprof din Cluj-Napoca atenţionează, într-un comunicat de presă, asupra rolului alimentaţiei pacienţilor oncologici. În cazul acestora, alimentaţia corectă este esenţială pentru: menţinerea stării de sănătate, diminuarea efectelor secundare induse de chimioterapice, creşterea imunităţii şi a rezistenţei organismului. Apariţia malnutriţiei – variabilă, în funcţie de tipul de cancer – se însoţeşte de astenie, fatigabilitate, incapacitate de a face faţă tratamentului şi poate întârzia recuperarea sau vindecarea. De aceea, este necesară prevenirea scăderii ponderale şi trebuie monitorizate şi eventualele reacţii adverse ale tratamentului sau simptomele care pot altera calitatea vieţii din punct de vedere nutriţional (alterări ale gustului şi mirosului, greaţă, vărsături, disfagie, diaree, inapetenţă). Macronutrienţilor din dietă li se adaugă vitamine şi minerale (sub formă de suplimente alimentare). Totodată, este necesară scăderea consumului de grăsimi saturate. (Dr. M. D.)
 
15 ani
 
Compania Novartis a produs un album cu titlul 15 ani de Novartis, 150 de ani de inovaţie.Albumul aniversar ilustrează istoria companiei, care datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea, odată cu naşterea celor trei companii care au precedat-o: Geigy, care şi-a început activitatea în 1850, Ciba, fondată în jurul anului 1859, şi Sandoz, fondată în 1886. În 1970, Ciba şi Geigy au fuzionat în Ciba-Geigy Ltd, iar în 1996, Ciba-Geigy şi Sandoz s-au unit pentru a forma Novartis. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe