Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iul. 4 2012
Ştiri pe scurt

Şi secundele contează

   Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie au lansat o campanie ce are ca scop mediatizarea primelor simptome ale infarctului miocardic şi a importanţei acţionării rapide prin apelarea de urgenţă la 112. Sub sloganul „Acţionează acum. Salvează o viaţă“, campania îşi propune o reducere a mortalităţii şi a posibilelor complicaţii cauzate de infarct, prin încurajarea societăţii civile de a acţiona corect pentru salvarea vieţii celor în cauză. Unul dintre iniţiatorii proiectului, dl prof. dr. Dan Deleanu, a declarat: „Când discutăm despre infarct, fiecare secundă contează“. În România, din totalul deceselor cauzate de această afecţiune, jumătate au loc în primele trei-patru ore de la debutul simptomelor. Cu cât timpul până la deblocarea fluxului sanguin la nivelul zonei afectate este mai lung, cu atât riscul ca persoana să rămână cu o leziune miocardică ireversibilă este mai mare. „De la primele simptome, sunaţi la 112!“, a îndemnat şi dl dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în MS, prezent la eveniment. (Marian Câmpeanu)

Spirometria poate salva vieţi

   Marţi, 26 iunie a. c., a fost marcată Ziua Mondială a Spirometriei. „Spirometria este instrumentul de bază care permite pneumologului să depisteze şi să monitorizeze o multitudine de boli respiratorii. Este o analiză extrem de utilă, o modalitate de evaluare nedureroasă, repetabilă şi standardizată, care furnizează date de încredere despre stadiul bolii respiratorii a pacientului“, a declarat dl prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie. „Sunt zece minute care pot schimba un destin, o modalitate ieftină şi non-invazivă prin care putem depista o multitudine de afecţiuni înainte ca acestea să ne afecteze calitatea vieţii“, este de părere şi dna dr. Roxana Nemeş – preşedinta secţiunii de fiziopatologie respiratorie din cadrul SRP.
   Fumătorii (foşti sau actuali), persoanele cu dispnee, cu performanţe fizice vizibil în scădere, cele cu tuse persistentă sunt încurajaţi să facă o astfel de evaluare, care, la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“ din Bucureşti, costă numai 11 lei, dar le poate salva viaţa. (M. C.)

Tehnici avansate în medicina dentară

   O nouă clinică stomatologică şi-a deschis porţile marţi , 26 iunie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă la care numărul ziariştilor a fost foarte redus. Totuşi, acest lucru nu a împiedicat gazdele – medici italieni şi români – să ne prezinte clinica, specializată în implantologie şi estetică dentară. În cabinetele acesteia se vor folosi, ca şi în centrele din străinătate, tehnici inovatoare şi se vor implementa cele mai recente descoperiri ştiinţifice din implantologie.
   Clinicile Favero, între care se înscrie şi cea deschisă la Bucureşti, sunt, totodată, centre certificate de osteointegrare Bränemark. De altfel, prof. Gian Antonio Favero, iniţiatorul acestui proiect în ţara noastră, l-a avut ca mentor pe cel care a descoperit procesul de osteointegrare, prof. dr. Per Ingvar Bränemark.
   Echipa de medici va oferi nu doar good smile, experienţă, profesionalism şi tratamente avansate, ci se vor organiza şi cursuri pentru studenţii şi medicii dentişti români care doresc să-şi însuşească tehnicile respective. (Constanţa Marinescu)

Intervenţii chirurgicale în sistemul privat

   La Spitalul Medicover a fost realizată, recent, sub îndrumarea conf. dr. Ionel Câmpeanu, o intervenţie bariatrică de micşorare a stomacului (gastric sleeve), pentru obezitate morbidă, la un pacient în vârstă de 42 de ani, cu greutate de 175 kg. La acelaşi spital, dr. Gabriel Dinu a realizat operaţii demonstrative de chirurgie reconstructivă a mâinii, cu participarea dr. Patrick Houvet, membru al Institutului Francez de Chirurgie a Mâinii. Oaspetele a susţinut şi cursul cu tema „Noi metode de intervenţie în chirurgia reconstructivă a mâinii“. (Dr. M. D.)

În sprijinul performanţei

   În cadrul programului „Actavis susţine performanţa“, compania sprijină lotul olimpic participant la Olimpiada Internaţională de Chimie, ce se va desfăşura la Washington, în perioada 21–30 iulie a.c. Echipa a avut o zi de practică pe platforma fabricii Sindan Pharma; elevilor care se vor întoarce cu medalii, compania le va acorda premii. Toţi componenţii lotului care vor studia la o facultate din România vor beneficia de o bursă lunară, precum şi de oportunitatea efectuării unui stagiu de internship în cadrul companiei. (Dr. M. D.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe