Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iul. 27 2012
Ştiri pe scurt

Medicii din ambulatoriu şi proiectul de reformă

     Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulatoriu (APMA), prin preşedintele său, dr. Cosmin Alexandrescu, îşi exprimă, într-un comunicat primit la redacţie, poziţia referitoare la proiectul noii legi a sănătăţii, aflat în prezent în dezbatere publică. Astfel, APMA apreciază că subfinanţarea sistemului sanitar rămâne în continuare o problemă nerezolvată, în condiţiile în care acestui sistem nu îi este alocat un procent minim din PIB. Spargerea monopolului CNAS prin apariţia concurenţei în domeniul asigurărilor de sănătate este considerată un aspect pozitiv al proiectului, subliniindu-se însă nevoia transparenţei în administrarea fondurilor. APMA reaminteşte importanţa educaţiei sanitare şi prevenţiei, care presupun o strategie pe termen lung, ca şi cea a medicinii de familie şi ambulatorului de specialitate, subfinanţate, dar care ar putea asigura tratarea anumitor cazuri mai eficient şi la costuri mai reduse decât în spital. În comunicat este salutată apariţia unei agenţii dedicate calităţii actului medical şi a capitolului referitor la drepturile asiguraţilor, fiind totodată semnalată necesitatea remunerării corespunzătoare a medicilor pentru oprirea exodului acestora, ca şi nevoia introducerii criteriilor de cost şi a standardizării practicii medicale prin ghiduri şi protocoale. (Dr. M. C.)

Ambulanţele private – în afara sistemului de urgenţe

        Comentând pe marginea prevederilor legate de sistemul de urgenţă din noul proiect de lege a sănătăţii, Alianţa Pentru Sănătate din România (APSR) a anunţat că susţine egalitatea de şanse între ambulanţele publice şi cele private. Proiectul de act normativ nu aduce nicio modificare sistemului de urgenţă actual, deşi proiectul retras la începutul anului introducea conceptul de „servicii de ambulanţă omologate“; reprezentanţii Asociaţiei Serviciilor Private de Ambulanţă din România, membră a APSR, afirmă că ambulanţele private sunt autorizate de MS după aceleaşi standarde şi criterii ca SMURD sau ambulanţele judeţene şi pot interveni la orice nivel de urgenţă. Potrivit acestora, introducerea ambulanţelor private în sistemul naţional de urgenţă ar duce la scăderea timpilor de intervenţie, în condiţiile în care numărul apelurilor pentru ambulanţă a crescut cu 50% în ultimii patru ani. (Dr. M. C.)

Chintesenţa practicii neurochirurgicale din România

    La 5 iulie a.c., în Aula Magna a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, a avut loc prezentarea oficială a volumului al doilea al Tratatului de Neurochirurgie. Volumul a fost realizat sub redacţia dlui prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, iar la redactarea sa au participat o serie de personalităţi medicale de mare valoare. Printre autorii capitolelor din acest volum se numără prof. dr. Alexandru Oproiu, directorul Editurii Medicale, prof. dr. Alexandru Constantinovici, prof. dr. Nicolae Ianovici, prof. dr. Ion Poeată şi, nu în ultimul rând, prof. dr. Radu Rogozea.Cele două volume ale Tratatului de Neurochirurgie reprezintă chintesenţa practicii neurochirurgicale din România, adresându-se atât neurochirurgilor, cât şi celor care urmăresc o carieră medicală în domeniile adiacente neurochirurgiei. (Dr. A. C.)

Factori de risc pentru HTA la adolescenţi

     Utilizarea contraceptivelor orale pentru fete şi consumul de alcool pentru băieţi, precum şi consumul crescut de sare şi mărirea indicelui de masă corporală pentru ambele sexe constituie factori importanţi asociaţi cu o presiune arterială crescută în adolescenţa târzie, conform rezultatelor unui studiu australian, publicat în European Journal of Preventive Cardiology. În cazul băieţilor, TA sistolică a fost asociată semnificativ cu IMC, sodiul urinar (ca marker al ingestiei de sodiu) şi consumul de alcool. Studiul a găsit, de asemenea, că activitatea fizică obişnuită a fost asociată cu TA diastolică mai scăzută. Utilizând criteriile de definiţie a hipertensiunii arteriale la adult, aproximativ 24% din adolescenţi erau prehipertensivi sau hipertensivi; 34% din adolescenţii supraponderali şi 38% din cei obezi erau în aceste categorii cu TA crescută. Folosirea pilulelor contraceptive a fost asociată semnificativ TA crescută la fete, dar nu şi consumul de alcool. (Dr. M. D.)

Vulnerabilitatea copiilor cu dizabilităţi

     Conform datelor unei analize OMS, publicate în revista The Lancet, copiii cu dizabilităţi au o probabilitate de 3,7 ori mai mare de a fi victimele oricărui tip de violenţă, una de 3,6 ori mai mare de a fi supuşi violenţei fizice şi de 2,9 ori mai mare de a fi violentaţi sexual, decât cei fără dizabilităţi. Copiii cu dizabilităţi şi cu afecţiuni mintale sunt printre cei mai vulnerabili, cu risc de 4,7 ori mai mare pentru violenţă sexuală, comparativ cu cei fără dizabilităţi. Factorii de risc includ stigma, discriminarea şi ignoranţa privind dizabilitatea, precum şi lipsa unui sprijin social pentru cei care îi îngrijesc. Plasarea acestor copii în instituţii le creşte vulnerabilitatea la violenţă. Cele 17 studii incluse în analiză reflectă date despre 18.374 de copii cu dizabilităţi din ţări cu venituri mari (Finlanda, Franţa, Israel, Spania, Suedia, Marea Britanie, SUA), subliniind nevoia urgentă pentru o cercetare de calitate în ţările cu venituri mici şi mijlocii. Necesitatea implementării şi evaluării eficienţei măsurilor pentru prevenirea violenţei împotriva acestor copii constituie o prioritate. (Dr. M. D.)

Managementul escarelor

     Escarele constituie o problemă importantă de sănătate, punând în pericol viaţa pacienţilor dacă nu sunt tratate corespunzător. Predispuşi la apariţia escarelor sunt bolnavii în fază terminală, cei cu AVC, cu traumatisme şi fracturi, cu imobilizare gipsată şi vârstnicii. Pentru conştientizarea pericolelor, reducerea costurilor şi a suferinţei cauzate de aceste leziuni, Tarus Media Health Events a iniţiat o campanie, care va cuprinde şi prima conferinţă „Managementul escarelor“, ce se va desfăşura la Bucureşti,  la 25 septembrie a.c. La eveniment sunt aşteptaţi peste 150 de participanţi (asistenţi medicali, farmacişti, medici de familie, medici specialişti, directori de spital, autorităţi, jurnalişti, furnizori de soluţii medicale, companii de îngrijire la domiciliu, clinici şi spitale private. (J. G.)

Noi opţiuni terapeutice

Recent, la Spitalul de Pediatrie MedLife, au fost introduse intervenţiile chirurgicale laparoscopice şi de endourologie la copii, datorită achiziţionării unui echipament performant de chirurgie endoscopică. Laparoscopia pediatrică are ca avantaje perioada redusă de spitalizare, recuperarea mai rapidă, durerea postoperatorie redusă şi riscul scăzut al complicaţiilor ulterioare intervenţiei, comparativ cu operaţiile clasice. Printre indicaţiile chirurgiei laparoscopice se numără apendicita acută sau cronică, chistul ovarian, varicocelul, testiculul necoborât, explorările abdominale diagnostice, colecţiile intraabdominale, herniile etc.  (Dr. T. G.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe