Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - aug. 8 2012
Ştiri pe scurt

Polemici generice

   Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), posibila excludere a medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de medicamente compensate ar însemna reducerea accesului pacienţilor cu venituri reduse la tratament şi majorarea pe termen mediu a cheltuielilor bugetare prin decontarea medicamentelor mai scumpe. Impac­tul bugetar al medicamentelor compensate cu preţuri sub 10 lei este redus, reprezentând, potrivit datelor furnizate de Cegedim, 11,4% din valoarea sumelor plătite de către stat pentru medicamente în primul semestru din 2012, dar 56,2% din volumul de medicamente cu prescripţie medicală utilizate în România în aceeaşi perioadă. Raportat la totalul medica­men­telor cu prescripţie medicală utilizate în România în diverse categorii terapeutice, medicamentele compensate cu pre­ţuri sub 10 lei reprezintă 58,5% din antibiotice, 43,5% din cele pentru afecţiuni cardiovasculare, 51,4% din medicamentele pentru afecţiuni ale sistemul digestiv, 70% din cele pentru afecţiuni ale sistemului nervos şi 80% din medicamentele pentru afecţiuni antireumatice, conform APMGR. Poziţia acesteia vine ca urmare a declaraţiilor dlui dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, care anunţa că medicamentele ieftine ar urma să nu mai fie compensate.
   Ca răspuns la comunicatul APMGR, dl dr. Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii, a declarat: „Temerea cu privire la faptul că persoanele vulnerabile sau persoanele cu venituri reduse nu vor mai avea acces la medicamentele ieftine dar cu risc medical crescut este nejustificată, deoarece proiectul de lege prevede ca această categorie de persoane să primească, pe lângă pachetul de servicii de bază, care cuprinde servicii cu costuri mari, şi un pachet social de servicii de sănătate din care fac parte şi medicamentele menţionate“. (Dr. M. C.)

Progrese în tratamentul HIV

   Recent, revista Nature a publicat un studiu care aduce unele dovezi cu privire la utilizarea vorinostat pentru îndepărtarea rezervoarelor ascunse de virus la pacienţii sub tratament HIV. Iniţiat anul trecut pentru a iden­tifica noi modalităţi de eliminare a infecţiei persistente cu HIV din organism, acesta este primul studiu translaţional publi­cat care demonstrează potenţialul inhibitorilor histon-deacetilazei de a ataca rezervoarele latente de virus, până acum existând astfel de dovezi în studii in vitro.
   Cercetarea a fost prezentată recent şi la Conferinţa Internaţională SIDA din Washington. (Dr. M. C.)

Cazuri de Ebola în Uganda

   Ministerul Sănătăţii din Uganda a informat OMS despre izbucnirea epidemică de febră hemoragică Ebola în districtul Kibaale, din vestul ţării. De la începutul lunii iulie, au fost raportate 20 de cazuri, inclusiv 14 decese. Ministerul acţionează împreună cu alte părţi interesante pentru ţinerea izbucnirii epidemice sub control. Posibilii contacţi ai cazurilor suspectate şi confirmate sunt în curs de identificare, în vederea urmăririi active, iar spitalul din Kibaale a înfiinţat, cu sprijinul organizaţiei „Médecins Sans Frontières“, o secţie de izolare a cazurilor probabile, suspecte sau confirmate.
   OMS nu recomandă aplicarea de restricţii de călătorie sau comerciale pentru Uganda. (Dr. M. C.)

Cosmetice alergenice

   Comisia Europeană a publicat opinia Comitetului Ştiinţific pen­tru Siguranţa Consumatorilor (SCCS) despre alergenii parfu­maţi din produsele cosmetice, în care sunt identificate ingredientele parfumate potenţial alergenice şi se precizează concentraţia limită a unora din ele, pentru protecţia consumatorilor faţă de alergii. Alergia la ingredientele parfu­mate afectează aproximativ 1–3% din populaţia Europei şi poate scădea semnificativ calitatea vieţii. SCCS a identificat ingredientele parfumate care sunt alergeni de contact pentru om, pe baza rezultatelor clinice şi dovezilor epidemiologice – 26 deja precizaţi din 1999 de Comitetul Ştiinţific pentru Produse Cosmetice şi Produse Nealimentare (SCCNFP), la care s-au adăugat 30 de substanţe chimice şi 26 de extracte naturale. Lista conţine şi alergenii parfumaţi care par să cauzeze alergii la om, identificaţi conform dovezilor din studii pe animale şi analiza structurii chimice. În baza opiniei SCCS, Comisia Europeană decide asupra măsurilor de reglementare care se impun. (Dr. M. D.)

Virusul gripal B inhibă replicarea tulpinilor A

   S-a observat că, in vitro, coinfecţia cu virusuri gripale A şi B (în titluri echivalente) a determinat inhibarea replicării tulpinii gripale A, presupunându-se astfel că ar fi posibil ca pro­teinele specifice tulpinii B să blocheze activita­tea polimerazei virusului gripal A, împiedicând, astfel, replicarea acestuia. Într-un studiu publicat în revista Virology, preluat de Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino, s-a verificat această posibilitate prin determi­narea efectului individual al fiecărei gene a virusului gripal B asupra activităţii polimerazei virusului gripal A. S-a constatat că inhibarea activităţii polimerazei tulpinii A de către nucleo­pro­teina tulpinii B depinde de doză. Analiza mutaţiilor sugerează că ar fi necesară o nucleoproteină funcţională a virusului gripal tip B, pentru ca inhibarea să se producă. O creştere mai lentă a virusului gripal A a fost, de asemenea, observată în celule în care se exprimă stabil nucleoproteina virusului gripal B. Analiza ulterioară a nucleoproteinei tip B a indicat că aceasta nu ar afecta importul nuclear al nucleoproteinei tip A. Rezultatele obţinute par să indice rolul nucleoproteinei de tip B în inhibarea replicării virusului gripal A, oferind mai multe amănunte asupra mecanismului de interferenţă între cele două tulpini gripale şi asupra lipsei de reasortanţi între acestea. (Dr. M. D.)

Marketingul şi utilizarea prezervativelor

   Conform unui studiu publicat în Buletinul OMS din august 2012, campaniile sociale pot dubla probabilitatea utilizării prezervativelor. Studiul a arătat că persoanele expuse metodelor de marketing au o probabilitate dublă de a utiliza prezervative faţă de cele neexpuse. Cercetarea – prima de acest gen – s-a bazat pe toate dovezile disponibile, conţinute în şase studii desfăşurate în India şi Africa subsahariană între 1990 şi 2012, implicând 23.048 de persoane. Ea a fost realizată prin colaborarea cercetătorilor de la sediul OMS din Elveţia, împreună cu echipa de la Medical  University of South Carolina, Family Health International şi Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.  „Marketingul social al prezervativelor a fost asociat cu dublarea utilizării prezervativelor în comunităţi, ceea ce demonstrează necesitatea menţinerii accesului la prezervative gratuite şi ieftine în ţările în curs de dezvoltare. Rezultatele cercetărilor subliniază importanţa utilizării prezervativelor şi necesitatea creşterii continue a informării şi a accesului la prezervative prin campanii comerciale ţintite, care să rezoneze cu consumatorii locali şi să-i ajute să facă o schimbare în comportament“, a declarat Michael Sweat, unul din autorii principali ai cercetării, de la Medical University of South Carolina. (Dr. M. D.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe