Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - sept. 21 2012
Ştiri pe scurt

Planificare şi evaluare curriculară

   Recent, la Lyon s-a desfăşurat a douăsprezecea conferinţă a Asociaţiei pentru Educaţie Medicală în Europa, adresată dezvoltării universitare şi reţetelor de cunoaştere pe plan european. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai facultăţilor de medicină din peste 90 de ţări din întreaga lume – personal academic, cercetători, experţi în dezvoltare de curriculum medical şi studenţi – şi s-a axat pe planificare şi evaluare curriculară. Facultatea de Medicină a UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca a fost singurul expozant din Europa Centrală şi de Sud-Est, promovând oferta instituţiei clujene şi a centrului de aptitudini practice şi simulare în medicină. Prof. dr. Anca Dana Buzoianu (decan) şi dr. Tudor Călinici au prezentat experienţe proprii privind acomodarea socio-culturală a studenţilor străini şi, respectiv, utilizarea instrumentelor IT în educaţia medicală, iar conf. dr. Valentin Muntean a discutat implementarea Caietului de abilităţi practice pentru absolventul de medicină – aflăm dintr-un comunicat de presă remis redacţiei noastre. (Dr. M. D.)

Solidaritate şi speranţă

   Pentru a marca Ziua mondială de prevenţie a suicidului, la 10 septembrie a.c., Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului a organizat, în Parcul Izvor din Capitală, evenimentul „Susţine lupta pentru viaţă!“, ocazie cu care psihiatrul Gabriel Diaconu a îndemnat la implicare. Participanţii au scris pe un panou mesaje de încurajare şi sfaturi pentru cei cu depresie, apoi au lansat baloane albe, în semn de solidaritate şi speranţă. (Dr. E. C.)

„Artă pentru viaţă“

   Recent, au fost anunţate proiectele câştigătoare ale concursului derulat în cadrul programului „Artă pentru viaţă“, finanţat de compania Servier Pharma, destinat să îmbunătăţească starea de spirit a pacienţilor din cinci spitale din ţară. Acestea sunt: „(Re)descoperă-te“ – teatru de improvizaţie (Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“ Bucureşti); „Create. Art. Enjoy“ – proiect de arte interactive (Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca); „Joaca-i vindecătoare“ (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova); „Să colorăm viaţa!“ – proiect de pictură (Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău); „Prinţesa de Clèves“ – catharsis prin psihodramă (Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara). Proiectele vor fi implementate în spitalele-partenere până la 1 octombrie a.c. (Dr. D. M.)

Chimioterapie prin camere implantabile

   Camerele implantabile – dispozitive de tip Port-a-Cath, se utilizează la Clinica Medisprof din Cluj-Napoca, în tratamentele ce presupun injectări frecvente, precum cele oncologice. Beneficii: asigură un acces intravenos uşor, reduc disconfortul şi durerile cauzate de puncţionările repetate ale vaselor sanguine, reduc efectul toxic al chimioterapicelor, diminuează riscul de infecţie şi tromboză venoasă. Dispozitivul format dintr-o cameră conectată la un cateter venos central, se montează sub piele printr-o intervenţie chirurgicală simplă, cu anestezie locală. (Dr. M. D.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe