Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - oct. 4 2012
Ştiri pe scurt

Infecţii cu un nou coronavirus

   La 22 septembrie a.c., Marea Britanie a informat OMS despre un caz de sindrom respirator acut cu insuficienţă renală, cu istoric de călătorie în Arabia Saudită şi Qatar. Este vorba de un bărbat de 49 de ani, anterior sănătos, care a fost spitalizat într-o unitate de terapie intensivă din Doha (Qatar), apoi transferat în Marea Britanie cu ambulanţa aeriană. Testele de laborator, coordonate de Health Protection Agency, au confirmat prezenţa unui nou coronavirus. Virusul izolat a fost comparat cu unul analizat anterior de Erasmus University Medical Centre (Olanda), obţinut din ţesutul pulmonar al unui pacient decedat, din Arabia Saudită. Comparaţia a indicat identitate în proporţie de 99,5% între ele.
   OMS culege şi analizează mai multe informaţii pentru a determina implicaţiile pentru sănătatea publică ale acestor două cazuri confirmate cu noul coronavirus.  A fost elaborată definiţia cazului, ce include criterii bazate pe indicatori clinici, epidemiologici şi de laborator, pentru identificarea pacienţilor în curs de investigare, a cazurilor probabile şi a celor confirmate. De asemenea, OMS identifică o reţea de laboratoare care pot furniza expertiză privind coronavirusurile, pentru toate ţările. (Dr. M. D.)

Curriculă europeană de Medicina muncii

   La 24 septembrie a.c., la Timişoara, a avut loc conferinţa de încheiere a proiectului european EMUTOM (European Module for Undergraduate Teaching of Occupational Medicine), ce vizează realizarea unei curricule comune, moderne de medicina muncii în ţările UE, pentru studenţii facultăţilor de medicină. La eveniment au fost prezenţi participanţi din România, Belgia, Olanda, Serbia, Franţa, Germania, Austria, Republica Moldova şi Turcia. Proiectul, la care Disciplina de medicina muncii a UMF „Victor Babeş“ Timişoara a fost partener, s-a derulat pe parcursul a doi ani şi a dus la crearea unui site gratuit – www.emutom.eu –, destinat profesorilor şi studenţilor. (Dr. E. P.)

Ceremonial la Nefrologie

   La 21 septembrie a.c., a avut loc o ceremonie religioasă la Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila“ Bucureşti, prilejuită de finalizarea lucrărilor de construcţie, reabilitare şi modernizare. Unitatea cuprinde acum şi un corp nou, cu centru modern de dializă, secţie de terapie intensivă nefrologică, centru de diagnostic şi tratament ambulatoriu, laboratoare şi o sală de conferinţe multifuncţionale. La ceremonia oficiată de PS Varlaam, episcop-vicar patriarhal, pr. arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mânăstirii Putna, alături de preotul spitalului, au luat parte şi prof. dr. Mircea Penescu, managerul instituţiei-gazdă, prof. dr. Sorin Oprescu, primarul Capitalei, prof. dr. Florian Popa, membru al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, conf. dr. Florian Bodog, secretar de stat în MS, prof. dr. Eugen Moţa, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, manageri ai altor unităţi sanitare din Capitală. (Dr. M. D.)

Granturi pentru oncologie

   În cadrul Conferinţei internaţionale privind asistenţa în cancer, desfăşurată recent la Praga, a avut loc simpozionul Bridging Cancer Care, axat pe eliminarea barierelor şi îmbunătăţirea performanţelor în practica clinică a asistenţilor din domeniul oncologiei. Cu acest prilej, Fundaţia Bristol-Myers Squibb a anunţat acordarea a cinci granturi pe durata a doi ani, în valoare totală de aprox. 750.000 de dolari, pentru asistenţi din oncologie, medicină generală şi sănătate publică din Republica Cehă, Polonia, România şi Rusia.
   Astfel, organizaţia Triedinstvo va înfiinţa la Severodvinsk (Rusia) centre în care asistenţii medicali îi vor educa pe pacienţii cu cancer şi familiile acestora să facă faţă situaţiei, dar vor oferi şi cursuri de instruire în screeningul pentru cancer, prevenţia şi îngrijirile medicale pentru asistenţii de medicină generală din spitale şi clinici. Hospice of Hope va coordona la Bucureşti un program-pilot pentru asistenţii medicali specialişti, în vederea acordării asistenţei coordonate de tip holistic, incluzând suport psihosocial, spiritual şi social copiilor şi tinerilor cu cancer în stadiu avansat. Russian Nurses Association va elabora un curriculum de îngrijire oncologică împreună cu Societatea de Asistenţă Oncologică din SUA şi va instrui asistenţi oncologici formatori, care la rândul lor vor pregăti asistenţi medicali din spitalele regionale şi din unităţi ambulatorii de îngrijire la domiciliu. Hospice Casa Speranţei va elabora un proiect pentru creşterea accesului la serviciile de asistenţă paliativă a pacienţilor cu cancer defavorizaţi din zonele rurale. ISNCC (International Society of Nurses in  Cancer Care) îi va instrui pe asistenţii medicali din Republica Cehă şi Polonia să acorde sprijin eficient adulţilor care doresc să renunţe la fumat. (Dr. D. M.)

Un nou spital prieten al copilului

   Maternitatea MedLife Griviţa a fost certificată de UNICEF ca „Spital prieten al copilului“. În această unitate se respectă şi se aplică cei zece paşi pentru o alăptare cu succes, pentru promovarea, încurajarea şi protejarea alimentaţiei naturale exclusive a copiilor pentru cel puţin primele patru-şase luni de viaţă. (Dr. M. D.) 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe