Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - dec. 19 2012
Ştiri pe scurt

Vizite la domiciliu

   Practica pediatrică a fost multă vreme de neconceput fără vizitarea sugarului la el acasă. În perioada de glorie a combaterii mortalităţii infantile, această activitate, în cea mai mare parte medicală, era urmărită cu o străşnicie aproape poliţienească. Din această cauză, începând cu ultimul deceniu al veacului trecut, s-a născut o reacţie contrară: aceea de opoziţie, deşi aducerea bebelu­şului la cabinetul medical presupune riscuri. Se pare că, acum, Societatea Română de Pediatrie caută o cale de mijloc între exces şi opoziţie prin lansarea unui program de vizite specializate la domiciliu pentru proaspeţii părinţi, în cadrul cam­paniei de educare: „Să protejăm împreună copilăria“. Programul-pilot este derulat prin intermediul unui corp specializat de asistente de neonatologie şi va dura trei luni, perioadă în care îşi propune să vină în sprijinul a cca 500 de mame din Bucureşti. În cadrul programului, acestea vor beneficia de asistenţă specializată la domiciliu, chiar în primele săptămâni de la naştere. (Dr. Al. T.)

Tratament nou pentru fibromul uterin

   Medicii ginecologi români au la dispoziţie un tratament medicamentos inovator în terapia fibromului uterin – ulipristal. Acesta ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientelor şi este indicat în tratamentul simptomelor moderate până la severe ale fibroamelor uterine. Introducerea pe piaţă a medicamentului este văzută de medicii specialişti ca fiind o reală opţiune terapeutică. În opinia prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de obstetrică şi ginecologie Elias, noul produs are trei ţinte de acţiune: endometrul, fibromul şi hipofiza. Acţionează rapid, controlează sângerările la 90% din paciente, reduce volumul total al fibromului, înlătură durerea şi corectează anemia. Tratamentul se face timp de trei luni, iar efectele persistă timp de şase luni după oprirea terapiei. (M. V.)

Percepţia sănătăţii

   Rezultatele unui sondaj realizat de Royal Philips Electronics împreună cu IMAS, despre starea şi atitudinea românilor privind sănătatea, prezentate recent, au arătat, la fel ca şi anul trecut, că peste 57% din români îşi apreciază starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună. Doar 4–5% din respondenţi consideră că starea lor de sănătate este excelentă. Chestionaţi în privinţa problemelor de sănătate pe care le-ar putea dezvolta în viitor, românii consideră bolile cardiovasculare ca fiind cea mai mare ameninţare asupra sănătăţii lor. În ce pri­veşte problemele şi dificultăţile sistemului medical, ele ar fi: lipsa profesionalismului, costurile ridicate pentru asistenţă şi tratament, precum şi bugetul insuficient alocat sistemului public de sănătate şi tehnologia veche şi insuficientă. La nivel mondial, sunt preocu­pări serioase pentru asigurarea şi dezvoltarea unor sisteme de sănătate echitabile şi durabile, axate pe prevenirea îmbolnăvirii populaţiei. Uniunea Europeană, spre exemplu, prezintă un pro­gram de dezvoltare ambiţios pentru următorii zece ani – Europe 2020 – prin care îşi propune să asigure statelor membre o creş­­tere sustenabilă în domeniul medical. (Dan Dumitru Mihalache)

O altă gală

   Colegiul Farmaciştilor din România a decis că a venit timpul ca, odată pe an, să-şi premieze membrii ce se remarcă prin pro­fesionalism, implicare şi seriozitate. Şi a început prin a organiza prima ediţie a Galei Farmaciştilor, la 7 decembrie a.c.
    În deschidere, a fost adus un omagiu profesorului Dumitru Dobrescu, membru corespondent al Academiei Române, aplaudat la scenă deschisă preţ de minute bune. Acestuia i-au fost acordate Premiul de excelenţă pentru un decan al Facultăţii de Farmacie şi Premiul special al juriului. Colegiul Farmaciştilor Mureş a fost desemnat „cel mai activ“, conf. dr. farm. Laurian Vlase, reprezentantul Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, a primit Premiul pentru excelenţă în cercetare farmaceutică, iar Premiul de onoare pentru instituţii cu contribuţii semnificative în piaţa farmaceutică românească i-a revenit Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. La categoria „Cea mai activă asociaţie a studenţilor farmacişti“, au fost premiate toate cele trei organizaţii nominalizate (Societatea Studenţilor în Farmacie Bucureşti, Organizaţia Studenţilor Farmacişti Cluj-Napoca şi Asociaţia Studenţilor Farmacişti Tg. Mureş). De asemenea, şi Premiul de onoare pentru întreaga activitate în farmacie a fost câştigat de toţi cei cinci farmacişti nominalizaţi: Ioan Mateescu (Bucureşti), Zamfir Adoreanu (Satu Mare), Ştefan Budohazi (Oradea) şi Tunde Abran (Odorhei). Premiul pentru carte farmaceutică a fost câştigat de prof. dr. farm. Aurelia Cristea (pentru „Farmacie clinică“), prof. dr. farm. Iuliana Popovici şi prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa („Tehnologie farmaceutică“), conf. dr. Vari Camil şi prof. dr. Maria Dogaru („Medicamentul, sarcina şi alăptarea“).(Mirabela Viaşu)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe