Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - ian. 9 2013
Ştiri pe scurt

MS, sancţionat de CNCD

CNCD a sancţionat cu avertisment Ministerul Sănătăţii pentru tratament diferenţiat, discriminatoriu, la adresa persoanelor infectate cu HIV, fapt ce determină încălcări grave ale dreptului la sănătate, îngrijire medicală, securitate socială, servicii sociale, precum şi la demnitate personală a acestora. Medicii notează diagnosticul „infecţie cu HIV“ pe adeverinţele medicale pentru instituţiile non-medicale care solicită acest document pentru înscrierea la şcoală, angajare, înscriere la cursuri de formare profesională, şomaj, scutirea de la orele de educaţie fizică etc., ceea ce intră în contradicţie cu respectarea drepturilor pacientului, inclusiv cel de a păstra secretul profesional. Sesizarea acestei probleme către CNCD a fost făcută de Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), cu sprijinul UNOPA şi APADOR-CH. În faza de mediere, MS şi-a luat angajamentul că va trimite o circulară prin care va informa medicii că acest diagnostic nu trebuie notat pe adeverinţe, lucru nerealizat. (Dr. M. D.)

Medicament experimental respins

   Un medicament pentru sindromul de oboseală cronică (SOC), care a petrecut zeci de ani în procesul de dezvoltare clinică şi s-a bucurat de sprijin puternic din partea pacienţilor, a primit aviz negativ din partea unui comitet de consultanţi ai FDA, aflăm din Nature. Acesta a considerat că rintatolimod, o moleculă de ARN dublu catenar –, care se presupune că ar stimula sistemul imun, nu a demonstrat nici siguranţă, nici eficienţă. De fapt, lista de nereguli cuprinde practic toate aspectele testării clinice: dovezi inadecvate ale eficienţei şi siguranţei, studii inadecvate asupra interacţiunilor medicamentoase, lipsa evaluării carcinogenice, lipsa determi­nării anticorpilor antimedicament, metode analitice şi specificaţii inadecvate. Deşi a recunoscut calitatea slabă a datelor, repre­zentantul pacienţilor în comitet a opinat că simptomele SOC pot fi atât de severe încât unii bolnavi ar fi dispuşi să-şi asume un risc semnificativ de mortalitate în schimbul promisiunii unei uşurări, fie şi minore, a suferinţei. Nu există încă medicamente aprobate specific pentru SOC. Deşi nu este obligată să respecte recomandările comitetului, FDA va adopta probabil aceeaşi poziţie. (Dr. M. C.)

Un nou spital de pediatrie

   Copiii din municipiul Ploieşti vor avea la dispoziţie un nou spital public de pediatrie, în care vor beneficia de tratament medical de specialitate. Unitatea medicală va funcţiona în fostul sediu al companiei Petrom, o clădire construită în anul 2005, donată municipalităţii printr-un contract de sponsorizare. Noul spital va beneficia de dotări şi echipamente moderne, la standarde înalte în domeniu.
   Compania românească nu se află la prima acţiune caritabilă. çn ultimii ani, ea a sprijinit sistemul de sănătate din România prin mai multe iniţiative, cum ar fi extinderea reţelei de telemedicină de urgenţă la nivel naţional, campanii de promovare a excelenţei în domeniul medical sau dotarea SMURD cu echipamente. (Mirabela Viaşu)

Premiile Fundaţiei „Sebastian“

   Ziua de 22 decembrie 2012 a marcat, pentru Fundaţia „Sebastian“, două evenimente notabile: festivitatea decernării diplomei şi premiului „Ing. Emilia şi Dan Lucian Novacovici“, ajuns la a XI-a ediţie, precum şi a şasea ediţie a premiilor Fundaţiei „Sebastian“ pentru copiii bolnavi de cancer. Au fost răsplătiţi foşti bolnavi de cancer, în prezent vindecaţi şi integraţi în activităţi şcolare (Laura şi Petre), studen­ţeşti (Ruxandra) şi sociale (Florică). Vindecarea decla­rată la cinci ani de la încetarea tratamentelor pentru limfoame maligne hodgkiniene (trei cazuri) şi tumoră de coloană cervicală (un caz) a făcut ca atmosfera să fie precum într-o veritabilă familie; mamele foştilor bolnavi s-au întâlnit şi s-au întreţinut cordial cu personalul medico-sanitar care i-a îngrijit pe copii în perioada bolii, în secţia de oncopedia­trie a Institutului Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu“. (B. A.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe