Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - ian. 30 2013
Ştiri pe scurt

Curs de sclerodermie

   Un nou curs internaţional de sclerodermie, al cincilea, sub egida EUSTAR (Asociaţia europeană de sclerodermie) şi EULAR (Liga europeană contra reumatismului), va avea loc în perioada 24–27 ianuarie a.c., la Cluj. Astfel, după Budapesta, Frankfurt/Main, Paris şi Belgrad, unde s-au desfăşurat ediţiile anterioare ale cursului, Clujul şi UMF „Iuliu Haţieganu“, prin disciplina reumatologie (condusă de prof. dr. Simona Rednic), organizând cursul, intră în această familie onorabilă. Peste 40 de profesori de reumatologie vor fi prezenţi la Cluj, nume mari în sclerodermie din SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia etc. Cursanţii, în număr de 75, sunt din aproape toate ţările Europei, dar şi din Kenia, China, Egipt, Noua Zeelandă sau Thailanda. Pe perioada celor patru zile ale cursului, vor fi prelegeri, ateliere, sesiuni şi demonstraţii. (D. D. M.) 

Săptămâna de prevenire a cancerului cervical

   Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin marchează Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin, în intervalul 21–27 ianuarie, printr-o serie de evenimente reunite sub mesajul „Prevenirea cancerului de col uterin începe prin vaccinarea anti-HPV“. Este o acţiune de sensibilizare a populaţiei cu privire la acceptarea vaccinului anti-HPV şi la creşterea încrederii în eficienţa acestuia. Potrivit European Cervical Cancer Association (ECCA), programele coerente de screening pentru cancerul de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile cu acest tip de cancer. În plus, vaccinurile contra HPV au eficienţă atunci când sunt administrate adolescenţilor. Anual, în România mor 2.000 de femei din cauza cancerului de col uterin şi alte 3.000 sunt diagnosticate cu acest tip de cancer, ceea ce ne situează pe primul loc în Uniunea Europeană. (D. D. M.)

Replica

   Într-un comunicat de presă, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Paraclinice (Palmed)  critică demersurile MS în legătură cu „remodelarea mecanismelor de finanţare şi distribuire a FNUASS“, susţinând că ele ar crea discriminarea cetăţenilor în funcţie de venituri, precum şi încălcarea dreptului constituţional al pacienţilor la libera alegere şi informare cu privire la serviciile medicale de care ar avea nevoie. (Dr. M. D.)

Romparkin, din nou în farmacii

   Din 17 ianuarie a.c., Terapia Ranbaxy a reluat producţia de Romparkin (trihexifenidil), utilizat în tratamentul bolii Parkinson, garantând totodată că nu vor mai exista deficite sau sin­cope de aprovizionare cu acest medicament. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe