Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - feb. 6 2013
Ştiri pe scurt

Standarde ridicate în epidemiologie

   La Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a avut loc o conferinţă de presă, ce a marcat doi ani de la iniţierea proiectului „Formarea profesională în domeniul epidemiologiei şi promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătăţii“. La eveniment au participat dr. Florin Popovici, medic şef la Centrul Regional de Sănătate Publică Bucureşti şi dr. Adriana Pistol, director general INSP. Scopul proiectului derulat de INSP prin Centrul Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile, în parteneriat cu Societatea Română de Epidemiologie şi Siveco România, este protejarea sănătăţii populatiei faţă de bolile infecţioase prin îmbunătăţirea cadrului de perfecţionare profesională în epidemiologie, ridicarea standardului profesional prin tehnici şi instrumente noi, bune practici bazate pe dovezi ştiinţifice recunoscute la nivel mondial şi utilizarea tehnologiei informaţiei şi a reţelelor de comunicaţii. Domeniile prioritare acoperite de programul de pregătire sunt: vaccinologia, managementul izbucnirilor epidemice, instrumente informatice şi legislative, tehnologie informaţională şi comunicare. Grupurile ţintă sunt medicii epidemiologi (120) şi  medicii de familie (1.100). Pentru ultima tranşă de cursuri, înscrierile se pot face până la 30 martie a.c., iar informaţii suplimentare se găsesc pe site-ul www.epidemionet.ro(Dr. M. D.)

Procese îmbunătăţite

   În cadrul unei conferinţe de presă, Fundaţia CRED – Centrul Româno-Elveţian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate a anunţat finalizarea proiectului „Centre regionale de excelenţă în domeniul îmbunătăţirii performanţelor proceselor din sistemul de îngrijiri de sănătate din România“, derulat împreună cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar, Advanced Thinking şi Spitalul Universitar din Freiburg (Germania). Scopul proiectului a fost creşterea gradului de adaptabilitate şi flexibilitate a personalului medical şi a managerilor din domeniul sanitar, prin implementarea unor concepte inovatoare de optimizare şi cost-eficientizare a proceselor, care să conducă la dezvoltarea de competenţe profesionale în domeniul managementului sanitar şi al managementului calităţii, vizând îmbunătăţirea performanţei, eficienţei şi calităţii serviciilor de sănătate. (Dr. M. D.)

Cu o lună mai devreme

   Anticipând marcarea, la 28 februarie (29 în anii bisecţi), a Zilei bolilor rare, Alianţa Naţională pentru Boli Rare din România (ANBRaRo), prin vocea Doricăi Dan, preşedinta alianţei, atrage atenţia că „în România, încă nu avem acreditate centre de expertiză pentru bolile rare“. Există, însă, centre cu expertiză specifică: la Cluj, pentru bolile metabolice; la Timişoara, pentru leucemii; la Iaşi, pentru bolile cromozomiale; la Tg. Mureş, pentru angioedemul ereditar; Bucureştiul este centru de referinţă pentru boli cromozomiale şi metabolice, prin Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Prof. dr. Alfred Rusescu“. La începutul lunii martie, la Bucureşti, Societatea Română de Genetică Medicală va organiza, în parteneriat cu ANBRaRo, prima conferinţă naţională a bolilor rare, o reuniune interdisciplinară încurajând schimbul de opinii şi informaţii pe teme relevante pentru problematica bolilor rare. (D. D. M.)

Stipendii pentru studiul DZ

   Într-o colaborare ce urmăreşte stimularea şi accelerarea cercetării, Fundaţia Europeană pentru Cercetarea Diabetului (EFSD) şi compania Boehringer Ingelheim au alocat peste 2,5 milioane de euro pentru a sprijini, pe o perioadă de trei ani, proiecte de cercetare care vizează domenii specifice de interes. Procesul de depunere a cererilor pentru subvenţii este deschis până la 1 aprilie a.c., iar atribuirea este preconizată pentru luna iunie. Pot fi înscrise proiecte ce vizează: reglarea secreţiei şi/sau funcţionării peptidelor non-insulinice din pancreasul endocrin (cercetare preclinică); mecanisme ce leagă disfuncţia renală de bolile cardiovasculare în diabetul de tip 2 (cercetare clinică). Va fi luată în considerare finanţarea proiectelor de cercetare preclinică de maximum 100.000 de euro, pentru cele cu durata de până la doi ani, şi a proiectelor de cercetare clinică de maximum 400.000 de euro, pentru proiecte de până la trei ani. Cercetătorii interesaţi pot afla mai multe detalii la adresa: www.EuropeanDiabetesFoundation.org(Dr. D. M.)

Potenţial pandemic scăzut

   Noul virus gripal de origine porcină H3N2v nu prezintă, pentru moment, un risc substanţial pandemic, susţin experţi canadieni; cu toate acestea, situaţia s-ar putea modifica în timp, atrage atenţia un studiu recent publicat în revista PLoS One, preluat de BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino). Specialiştii au estimat ratele potenţiale epidemice de atac ale tulpinilor H3N2v, H1N1 2009 şi ale unei tulpini H3N2 sezoniere care a circulat în sezonul anterior. Cercetătorii au determinat o rată de doar 6% pentru H3N2v, ceea ce înseamnă că 6% din populaţia expusă ar putea să se infecteze; în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, rata de atac estimată a fost de 16%. Concluzia studiului este că, în cazul în care vor apărea epidemii cu H3N2v, este puţin probabil ca rata generală de atac să depăşească impactul tipic al gripei sezoniere, care implică, de obicei, o rată de atac de 5–15%. (M. V.)

Dialoguri

   Echipa Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit cu reprezentanţii Sanitas, ai Federaţiei „Ambulanţa“, ai sindicatului „Solidaritatea“ şi ai Centralei Naţionale „San. Asist“. Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, a prezentat liniile principale privind bugetul pe anul 2013 pentru sănătate, precum şi elemente ale noului contract-cadru pentru 2013–2014. Oficialul MS s-a referit şi la noua modalitate de finanţare a unităţilor sanitare, prin creşterea finanţărilor pentru plata pe caz rezolvat pentru cele strategice, cu activitate complexă. În acest an, finanţarea serviciilor din cadrul ambulatoriilor de specialitate ar urma să crească cu 50%. În cadrul MS ar urma să fie înfiinţată o agenţie naţională pentru programele naţionale de sănătate. MS a mai anunţat şi că, anul acesta, vor fi achitate arieratele unităţilor sanitare către furnizori. (Dr. M. N.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe