Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - feb. 20 2013
Ştiri pe scurt

Victorie contra taxei clawback

   Într-un comunicat sosit la redacţie, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a salutat decizia Curţii Constituţionale, de a admite sesizarea de neconstituţionalitate a OUG nr. 77/2011 privind includerea TVA în baza impozitabilă la plata taxei clawback. Mai multe companii producătoare de medicamente generice contestaseră în instanţă contribuţia, considerând neconsituţional felul în care este definită baza de calcul a taxei – aplicarea la preţul de raft, care include adaosurile farmaciilor, distribuitorilor şi, până la această decizie, TVA. Producătorii îşi exprimă speranţa că vor fi curând clarificate modalităţile de recuperare a sumelor plătite către stat în contul TVA. APMGR continuă să susţină alte principii  în construirea unei taxe clawback sustenabile pentru industrie: baza de calcul să fie preţul de vânzare al producătorului, suma de referinţă să fie consumul real din anul anterior, termenele de plată să fie corelate cu cele de decontare, excluderea din calcul a medicamentelor cu preţ de producător sub 30 de lei. (Dr. T. G.)

Asistenţa comunitară a autismului

   La începutul mileniului, au intrat în atenţia generală mai multe tulburări şi afecţiuni psihice. Dintre acestea, este de menţionat tulburarea autistă ce apare la copil, dar a cărei catamneză poate fi urmărită şi la adult. Diagnosticul se susţine pe prezenţa a cel puţin opt din şaisprezece criterii împărţite pe trei categorii. Din păcate, tratamentul medical este descurajator, aşa că intervenţiile favorabile cad în sarcina organismelor comunitare. Dintre acestea, importante sunt şi cele patruzeci de centre de consiliere gratuită pentru persoane cu autism din ţara noastră. Marţi, 12 februarie a.c., a avut loc o întâlnire cu reprezentanţi ai centrelor de consiliere din sectoarele 1, 4, 5 şi 6 din Capitală, din cadrul DGASMB şi din Galaţi. Discuţiile au fost deschise de Adelaide Tarpan, care a arătat că de reţeaua de servicii gratuite a centrelor au beneficiat aproximativ 600 de solicitanţi. Din datele furnizate de Ministerul Sănătăţii, în 2012 s-au înregistrat aproximativ 7.200 de cazuri noi de autism. (Dr. A. T.)

Oseltamivirul nu grăbeşte naşterea

   Un grup de cercetători canadieni a descoperit recent că nu există nicio legătură între administrarea de oseltamivir în timpul sarcinii şi naşterile premature. Ei au realizat un studiu de cohortă retrospectiv, analizând datele din timpul pandemiei de gripă H1N1, provenite atât de la nou-născuţi, cât şi de la mame. Rezultatele cercetării au fost publicate în American Journal of Obstetrics and Gynecology şi preluate de BASIC (Buletinul de actualităţi săptămânale al Institutului Cantacuzino). Studiul a inclus toate femeile din oraşul canadian Ontario care au dat naştere unui copil, până în cea de-a 20-a săptămână de sarcină, cu o greutate mai mică de 500 de grame, în perioada noiembrie 2009 – aprilie 2010. Astfel, au fost evaluate 55.355 de femei cu o naştere uniovulară, din care 1.237 de femei (2, 2%) au primit oseltamivir pentru tratamentul sau prevenirea gripei în timpul sarcinii. Rezultatele au demonstrat că femeile care au luat oseltamivir în timpul sarcinii au fost mai puţin susceptibile la naşterea unui copil cu vârstă gestaţională mică. Pe de altă parte, oamenii de ştiinţă susţin că există anumite particularităţi fetale pe care nu le-au putut evalua, fapt pentru care recomandă ca rezultatele lor să fie interpretate alături de cele ale altor studii în domeniu. De asemenea, studiul nu face referire la posibilele defecte congenitale, care trebuie luate în calcul. Altfel spus, deşi sunt necesare informaţii suplimentare, mai ales în ceea ce priveşte expunerea în primul trimestru de sarcină, oseltamivirul continuă să fie recomandat ca tratament preventiv precoce împotriva gripei, pe parcursul sarcinii. Vaccinarea rămâne prima linie de acţiune în prevenţia gripei pe durata sarcinii. (Mirabela Viaşu)

Sprijin corporatist

   În cadrul programului său de responsabilitate socială, Grupul Rompetrol a susţinut implementarea unor proiecte de sănătate în cadrul a două spitale din Bucureşti. Astfel, programul de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ a presupus dotarea secţiei de neonatologie cu două incubatoare, renovarea unui cabinet de ecografie şi echiparea cu mobilier. În plus, au fost editate 2.000 de ghiduri de sarcină şi consilierea părinţilor cu copii născuţi prematur. La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie“, sprijinul companiei a vizat implementarea tehnicii ECMO (oxigenarea extracorporală cu utilizarea unui oxigenator cu membrană), ce se adresează pacienţilor neonatali cu afecţiuni respiratorii şi cardiace severe, care nu răspund la mijloacele uzuale de reanimare. De asemenea, în următoarea etapă va fi implementat un sistem de telemedicină în vederea organizării de cursuri şi extinderii tehnicii ECMO la nivel naţional.  (Dr. M. C.)

Branding medical

   Creează-ţi o reputaţie autentică în mod conştient, consistent şi consecvent! Acesta este mesajul pe care cartea lansată miercurea trecută la Bucureşti – Cine eşti tu doctore? – încearcă să-l transmită, potrivit dr. Nicolae-Iordache Iordache, autorul acesteia. Cartea explorează conceptul original de brand de doctor, propus de autor pentru a sintetiza adaptarea instrumentelor şi tehnicilor de branding personal de industria medicală. Coautor al cărţii, Olivian Brenda, specialist în marketing online, prezintă potenţialul oferit de mediul online pentru comunicarea medicală şi pentru construirea unei reputaţii solide de doctor. Astfel, acesta consideră că este indicat ca un medic să fi lăsat propriile urme care să ducă la crearea unei imagini online construite, mai degrabă decât să existe despre el referinţe create exclusiv de alţii, ce nu pot fi controlate în niciun fel.
   Cartea propune soluţii moderne pentru medicii care nu au fost formal instruiţi în sfera de business, dar care trebuie să facă faţă regulilor jocului unui mediu din ce în ce mai competitiv. Astfel, plecând de la creionarea câtorva direcţii de construire a brandului de doctor, în cea de-a doua parte, cartea prezintă instrumente din lumea afacerilor, explicate şi adaptate pentru situaţiile cele mai frecvente cu care se confruntă medicii. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe