Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mar. 13 2013
Ştiri pe scurt

Ziua auzului

   Potrivit estimărilor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu prilejul Zilei internaţionale de îngrijire a auzului (3 martie), peste 360 de milioane de persoane, din care 165 de milioane cu vârste peste 65 de ani, suferă de pierderea auzului. Prevalenţa cea mai mare se înregistrează în Asia de Sud, Asia-Pacific şi Africa Subsahariană. Între cei afectaţi se numără şi 32 de milioane de copii cu vârsta sub 15 ani. Principala cauză o constituie infecţiile urechii, mai ales în ţările cu venit mic şi mediu, alături de boli prevenibile prin vaccinare – rubeola, meningita, rujeola, oreionul. Alte cauze includ expunerea la zgomot excesiv, leziuni ale urechii sau capului, cauze genetice, vârsta, probleme în timpul sarcinii şi la naştere, precum şi utilizarea de medicamente ototoxice. OMS încurajează dezvoltarea de programe pentru prevenirea pierderii auzului în cadrul sistemelor lor de asistenţă medicală primară, incluzând vaccinarea copiilor împotriva rujeolei, meningitei, oreionului şi rubeolei, screeningul şi tratarea sifilisului la femeile gravide, dar şi evaluarea şi managementul precoce al pierderii auzului la copii. (Dr. M. D.)

Românii despre coplată

   Peste jumătate din români nu sunt de acord cu introducerea sistemului de coplată în sectorul spitalicesc, reiese dintr-un studiu realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă, în colaborare cu Link Resource, comandat de Institutul Aspen România şi prezentat la Bucharest Forum/Healthcare, la 15 februarie a.c. Astfel, 68% din persoanele intervievate consideră că introducerea sistemului de coplată pentru serviciile spitaliceşti nu va avea un efect semnificativ în ce priveşte îmbunătăţirea calităţii acestora. Mai mult decât atât, peste trei sferturi din respondenţi (78%) dezaprobă intenţia Ministerului Sănătăţii de a reduce numărul serviciilor medicale oferite gratuit prin pachetul de bază. Studiul a fost realizat pe un număr de 3.268 de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, rezidente în mediul urban, care au răspuns la un chestionar distribuit pe internet. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 1–12 februarie 2013.(D. D. M.)

Efecte endocrine de mediu

   Conform unui nou raport elaborat de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) – State of the Science of Endocrine Disrupting Chemicals –, multe substanţe chimice sintetice, netestate pentru efectele lor perturbatoare asupra sistemului endocrin, ar putea avea consecinţe semnificative asupra sănătăţii. Studiul evidenţiază unele asociaţii între expunerea la substanţe chimice şi criptorhidie, cancer de sân, de prostată sau tiroidian, defecte de dezvoltare a sistemului nervos, deficit de atenţie/hiperactivitate la copii.
   Este însă nevoie de efectuarea mai multor cercetări, pentru a înţelege pe deplin asocierile dintre substanţele chimice care afectează sistemul endocrin şi tulburările specifice. Realizând evaluări mai cuprinzătoare şi metode de testare mai bune, riscurile potenţiale de boli ar putea fi reduse, cu economii substanţiale pentru sănătatea publică.
   Studiul face şi recomandări pentru îmbunătăţirea globală bazată pe cunoaştere a acestor substanţe chimice: testarea, cercetarea, raportarea şi colaborarea. (Dr. D. M.)

Prudenţă

   Într-un comunicat de presă, Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) salută intenţia guvernului de reducere la 60 de zile a termenelor de plată din domeniul sănătăţii, dar consideră că ea ar trebui să se facă gradual, pentru toate datoriile din sistem (de peste un miliard de euro) şi nu imediat, doar pentru facturile emise după 16 martie a.c. ADRFR subliniază faptul că promisiuni de plată foarte agresive pot genera aşteptări nerealiste din partea unor actori ai sistemului farmaceutic, în special din zona producţiei de medicamente, care, neonorate, riscă să conducă la blocaje în aprovizionare. (Dr. M. N.)

Estimări mai bune

   La o reuniune găzduită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la Geneva, lideri în statisticile de sănătate – reprezentanţi OMS, ai altor agenţii ONU, ai Băncii Mondiale, ai unor fundaţii de dezvoltare, instituţii academice şi reviste ştiinţifice – s-au angajat să lucreze împreună mai strâns pentru calculul, partajarea şi comunicarea mai bune ale estimărilor indicatorilor de sănătate. Participanţii au convenit în unanimitate că este necesară creşterea investiţiei în colectarea de date, în special privind decesele şi cauzele lor. Mai mult de 100 de ţări nu au un sistem de înregistrare a naşterilor şi deceselor, şi doar 34 – ce reprezintă 15% din populaţia lumii – produc date de calitate privind cauzele de deces. Acolo unde nu există date exacte, se utilizează modelarea statistică, pentru a prezice nivelurile şi tendinţele, uneori cu mare incertitudine.
   În efortul de a oferi cele mai bune posibile statistici de sănătate comparabile la nivel mondial, participanţii au convenit să lucreze împreună în cadrul a patru propuneri-cheie: interacţiunea agenţiilor ONU cu grupurile academice; creşterea investiţiilor în sistemele de informaţii de sănătate naţionale, pentru a reduce dependenţa de modelele statistice; investiţii mai mari în formare şi instrumente, pentru a spori capacitatea de a produce, interpreta şi utiliza estimările în ţările în curs de dezvoltare; mai buna partajare a datelor şi a metodelor de estimare. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe