Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - apr. 12 2013
Ştiri pe scurt

Dosarul electronic: din 2014

   Mult aşteptatul şi discutatul dosar electronic de sănătate (DES) ar urma să devină funcţional la începutul anului viitor. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat deja contractul privind implementarea sistemului informatic integrat, necesar funcţionării dosarului. Contractul câştigat de UTI Group este în valoare de aproape 82 de milioane de lei şi trebuie realizat până la data de 22 ianuarie 2014. În opinia preşedintelui CNAS, dr. Doru Bădescu, acest nou instrument, odată devenit operaţional, va completa modernizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate, uşurând atât munca medicilor, cât şi interacţiunea pacienţilor cu casele de asigurări. Proiectul DES, cofinanţat prin fonduri europene, este primul din România de o asemenea complexitate şi printre puţinele implementate la nivel european, în domeniul sănătăţii. Prin acest sistem, vor fi integrate datele medicale relevante despre fiecare asigurat, oferindu-se astfel o bază necesară în luarea deciziilor privind actul medical. Dosarul, împreună cu reţeta electronică, implementată deja, şi „cardul electronic“ fac parte din strategia e-Sănătate promovată de Comisia Europeană. Deocamdată, singura com­ponentă funcţională a acestei strategii este prescripţia electronică. (M. V.)

Carta albă a hepatitei C

   Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) şi Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), cu sprijinul ELPA (European Liver Patient Association), au lansat, recent, la Bucureşti, „Carta albă a hepatitei C în România – Probleme, provocări şi răspunsuri 2013–2018“. Este un document prin care societatea civilă propune o politică publică privind combaterea hepatitei C în ţara noastră. Documentul prezintă situaţia delicată a României în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de hepatita C, analizează practicile europene în combaterea hepatitei C şi oferă soluţii pentru o strategie naţională de combatere a acestei boli, în ţara noastră. Marinela Debu, preşedinta APAH, consideră că documentul este un prim pas către elaborarea unei strategii care să cuprindă toate formele de hepatită, inclusiv infecţia cu virus B şi coinfecţia B cu delta. Conf. dr. Liana Gheorghe, de la Institutul Clinic Fundeni, s-a referit la poziţia României pe „harta hepatitei C“, afirmând că investiţia într-un tratament antiviral modern, chiar dacă uneori ajunge până la 30.000 de euro, nu se compară cu costurile cumulative ale bolii netratate (ciroză, cancer sau transplant), de sute de ori mai mari. (D. D. M.)

Verde pentru cardul european

   CNAS a reînceput, după o pauză de mai bine de jumătate de an, tipărirea şi distribuţia către asiguraţi a cardurilor europene de asigurări de sănătate. De asemenea, românii care au primit până acum certificate provizorii pot face o cerere de înlocuire a acestora cu noile documente. Reprezentanţii CNAS avertizează asiguraţii că perioada de valabilitate a cardului livrat va fi aceeaşi cu cea a certificatului pe care îl înlocuieşte. Cardul european de sănătate se eliberează gratuit la cererea persoanei asigurate, este valabil timp de şase luni de la data emiterii şi acoperă urgenţele, în spitalele publice din Uniunea Europeană, precum şi din Elveţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Cardul european poate fi folosit de toţi românii asiguraţi aflaţi temporar pe teritoriul unui stat membru al UE/SEE din motive turistice, profesionale sau pentru studii. El nu acoperă cazurile în care o persoană pleacă în străinătate pentru a beneficia de tratament medical. (Mirabela Viaşu)

Ziua autismului

   Încă din anul 1943, când pedopsihiatrul Leo Kanner a denumit o fenomenologie mentală, autism, până atunci atribuită encefalopatiilor infantile, termenul se afla deja pus în circulaţie de psihiatrii de adulţi pentru a defini izolarea persoanelor schizofrenice. Astăzi, răspunsul la întrebarea: „Ce este autismul?“ poate porni de la faptul că nu este vorba de o boală unitară, ci de un spectru de tulburări psihice. Într-adevăr, dispersia mare a gravităţii a scos în evidenţă formele clinice „uşoare“, precum sindromul Asperger, o etichetă pusă, ce e drept, mai mult de publicişti decât de psihiatri, unor inteligenţe ieşite din comun (de exemplu, Einstein). Primul deceniu al mileniului trei s-a caracterizat prin renunţarea completă la psihofarmacologie şi trecerea cazurilor în sarcina socio- şi psihopedagogilor, care, cu sprijinul comunităţii, obţin rezultate încurajatoare. La acestea s-au referit psihologii în dezbaterea „Ce este autismul“, organizată cu ocazia Zilei internaţionale de conştientizare a autismului (2 aprilie a.c.), la Bucureşti. Cu acest prilej, a fost lansată şi traducerea din engleză a volumului „Carapacea protectoare“, de Frances Tustin, apărut la Editura Trei. (Dr. A. T.)

Apelul oncologilor

   Membrii Societăţii Naţionale de Onco­logie Medicală din România (SNOMR) fac apel pentru adoptarea unor măsuri urgente privind alinierea oncologiei româneşti la nivelul statelor vestice, prin adoptarea, la scara întregului sistem, a medicinii personalizate. Apelul este adresat Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi tuturor celorlalte instituţii implicate în asigurarea calităţii îngrijirii bolnavilor cu cancer din România. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe