Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - apr. 18 2013
Ştiri pe scurt

Cluj-Napoca: implant personalizat de os zigomatic

   La mijlocul lunii decembrie 2012, chirurgii din cadrul Clinicii de chirurgie OMF din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca au implantat unui bărbat de 44 de ani, la nivelul scheletului feţei, o proteză personalizată din titan, produsă prin topire selectivă cu laser. Defectul osos facial a rezultat în urma unui accident rutier, pacientul necesitând multiple intervenţii chirurgicale. Astfel, mandibula a fost refăcută prin transplant microvascularizat de peroneu, iar osul zigomatic – prin acest implant, proiectat şi fabricat la Institutul de tehnologie şi analiză medicală al Facultăţii de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Universităţii Tehnice Basel. O echipă de specialişti elveţieni, în colaborare cu medicii clujeni conduşi de conf. dr. Horaţiu Rotaru, au reconstruit tridimensional, pe baza datelor CT, structura osoasă lipsă şi au reprodus-o fizic prin implantul personalizat din titan. Acesta a fost proiectat pe calculator şi fabricat din pulbere de titan, topită de o rază laser care parcurge un traseu programat, obţinându-se astfel straturi succesive depuse pe o structură de suport. Prin această tehnică, în doar câteva ore se obţine implantul individualizat, adaptat nevoilor pacientului. Potrivit UMF Cluj-Napoca, procedura descrisă se constituie într-o premieră internaţională – până în prezent, astfel de implanturi personalizate din titan au fost utilizate doar pentru reconstrucţia mandibulei. Intervenţia chirurgicală a fost un succes, la patru luni postoperator implantul fiind integrat în organism, fără vreun semn de respingere. (Dr. T. G.)

Dezbatere: sistem sanitar la standarde europene

   Accesul pacienţilor români la tratamente şi servicii medicale de calitate este o prioritate naţională, dar şi europeană. Aceasta este concluzia care s-a desprins din dezbaterile privind perspectivele alinierii sistemului sanitar românesc la standardele europene, ce s-au desfăşurat în urmă cu doar câteva zile la Bucureşti. Evenimentul, în organizarea Camerei de Comerţ Americană în România, Camera de Comerţ Americană pe lângă Uniunea Europeană şi Local American Working Group, cu sprijinul Serviciului Comercial al Ambasadei SUA, a vizat finanţarea sistemului, echitatea accesului tuturor cetăţenilor europeni la tratamente şi servicii de sănătate, respectiv impactul priorităţilor europene asupra sistemului medical românesc. În deschidere, dr. Adrian Pană, secretar de stat în MS, a precizat că instituţia pe care o reprezintă are în vedere, pentru anul acesta, realizarea unei strategii naţionale de sănătate şi a unui pachet de servicii de sănătate echitabil, adaptat la ce poate oferi statul român, agreat de decident şi asumat de societatea civilă, organizaţiile de pacienţi, industria farmaceutică şi asiguratori. (D. D. M.)

Cererile utilizatorilor de droguri

   Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) a trimis ministrului sănătăţii o scrisoare deschisă, prin care persoanele dependente de droguri injectabile solicită asigurarea tratamentului şi sprijinirea de către MS a organizaţiilor implicate în programe de schimb de seringi şi substituţie cu metadonă. În lipsa finanţării publice, aceste programe riscă să se închidă la jumătatea anului în curs. (Dr. M. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe