Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - mai 17 2013
Ştiri pe scurt

Ambulanţă aeriană la Constanţa

   Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a inaugurat vinerea trecută al şaselea elicopter SMURD din ţară. La ceremonie a fost prezent şi şeful Guvernului, care a afirmat că „SMURD este una dintre instituţiile care lucrează în România la cele mai înalte standarde europene şi mondiale“ şi că „un elicopter la Constanţa care oferă rapiditate personalului SMURD înseamnă mai multe vieţi salvate“. Noul punct de salvare aeriană va deservi judeţele Constanţa şi Tulcea, însă va răspunde (în colaborare cu punctul din Bucureşti) şi la urgenţele apărute pe autostrada A2. Aparatul de zbor a costat peste cinci milioane de euro şi face parte din programul de achiziţie de elicoptere SMURD derulat de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Inspectoratul General de Aviaţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În prezent, mai există puncte aero-medicale la Tg. Mureş, Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Arad, iar autorităţile plănuiesc achiziţia altor două elicoptere (unul pentru sudul Moldovei, celălalt pentru zona de nord-vest). (Mirabela Viaşu)

Săptămâna siguranţei rutiere

   Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra numărului mare de pietoni care-şi pierd viaţa în accidente rutiere. Conform OMS, peste 270.000 de pietoni mor anual în toată lumea, reprezentând aproximativ 22% din totalul de 1,24 milioane de decese înregistrate în trafic. În cadrul celei de-a doua ediţii a Săptămânii globale ONU dedicate siguranţei rutiere (6–12 mai), s-au desfăşurat evenimente în aproape 70 de ţări, pentru a se accentua importanţa nevoilor pietonilor şi bicicliştilor. Reprezentanţii OMS au transmis mai multe recomandări pentru ca numărul deceselor pe străzi să scadă. Astfel, ar trebui adoptate şi implementate legi care să prevadă reducerea vitezei sau care să pedepsească mai aspru condusul sub influenţa băuturilor alcoolice sau folosirea telefonului fără sistem „mâini libere“ de către şoferi. De asemenea, o altă recomandare se referă la modificarea automobilelor în aşa fel încât partea din faţă să fie mai „delicată“, tocmai pentru a preveni rănirea gravă a pietonului în cazul unui accident. (Amalia Dascălu)

Aproape un milion

   Aproape un milion de români suferă de astm şi mulţi trăiesc cu boala fără să ştie că o au. „Cred că pacienţii nedepistaţi sunt între 30 şi 40%. Vestea bună este că, de la un an la altul, depistăm din ce în ce mai mulţi dintre aceştia“, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele interimar al Societăţii Române de Pneumologie (SRP), cu ocazia Zilei mondiale a astmului, sărbătorită la 7 mai. Campania de educaţie şi prevenţie „Astmul poate fi controlat“ a ajuns la a cincea ediţie. Astmul poate fi descris şi ca o consecinţă a vieţii moderne, cu tot ceea ce înseamnă fumat, poluare, încălzire globală. Astfel, dacă în prezent, în întreaga lume, se estimează că ar trăi cu astm aproximativ 300 de milioane de persoane, pentru anul 2025 se anticipează că se vor mai adăuga alte 100 de milioane de astmatici. În ceea ce priveşte mortalitatea prin astm, cifrele arată că, în fiecare oră, o persoană este răpusă de această boală în Europa de Vest. (M. V.)

O mie de românce

   Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a marcat, miercuri, 8 mai, pentru prima dată în ţara noastră, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian. Aceasta este una dintre cele mai frecvente forme de cancer cu care se confruntă femeile: în fiecare an, în întreaga lume, sunt diagnosticate aproximativ 225.000 de cazuri noi de cancer ovarian, incidenţa fiind de 6,3 la 100.000 de locuitori. În România, cancerul ovarian ocupă poziţia a cincea ca frecvenţă, la femei, în patologia oncologică, dar cu o incidenţă cu 50% mai mare decât media internaţională – 9,4 cazuri la 100.000 de locuitori.
  În fiecare an, în ţara noastră se raportează circa 1.700 de cazuri noi de cancer ovarian, în timp ce aproape 1.000 de românce mor anual de această boală. (D. D. M.)

Cu mâinile curate

   Cu ocazia Zilei internaţionale a igienei mâinilor, marcată în fiecare an la 5 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii încurajează pacienţii şi familiile acestora să ia legătura cu medicii specialişti în vederea respectării unei igiene corecte a mâinilor. În fiecare an, milioane de pacienţi suferă de diverse infecţii din cauza faptului că personalul de îngrijire (cu accent pe infirmiere) nu respectă igiena corectă a mâinilor. Infecţiile asociate cu acest tip de îngrijire medicală apar de obicei după contactul dintre pacient şi cadrul medical, transmiterea germenilor făcându-se de pe mâini. Cele mai frecvente infecţii sunt cele ale aparatului urinar şi infecţiile de la locul intervenţiilor chirurgicale, însă se poate ajunge la pneumonii sau septicemii, nu de puţine ori chiar la decesul pacienţilor. Riscul transmiterii unor infecţii scade pe măsură ce personalul de îngrijire foloseşte produse de igienizare corespunzătoare – fie substanţe dezinfectante, fie doar apă şi săpun. Un studiu realizat de OMS arată că în ţările dezvoltate, şapte dintre o sută de pacienţi contractează infecţii nosocomiale din cauza igienei deficitare a mâinilor la personalul medical. (A. D.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe