Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iun. 6 2013
Ştiri pe scurt

Oportunităţi pentru cercetare

 

   Eurordis şi Alianţa Naţională pentru Boli Rare România (ANBRaRo) au organizat, la Bucureşti, în zilele de 24 şi 25 mai a.c., conferinţa naţională Europlan. Dezbaterile s-au axat pe centrele de expertiză din România şi asigurarea continuităţii îngrijirii pacienţilor cu boli rare. Printre participanţi: dr. Ruxandra Drăghia-Akli (director în DG-Research), Lisen Julie Mohr (Norvegia), dr. Domenica Taruscio (Italia), coordonator Europlan, dr. Antonio Atalaia (Marea Britanie). Din concluziile conferinţei a reieşit faptul că, în perioada 2014–2020, la nivel european, vor fi multe oportunităţi de finanţare pentru cercetarea în domeniul bolilor rare. (D. D. M.)

Partenerii strategici ai ministrului

 

   Tandemul compus din Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii, şi Francisck Iulian Chiriac, secretar de stat, a participat, în urmă cu o săptămână, la consiliul naţional al federaţiei sindicale „Sanitas“. Cu această ocazie, ministrul şi-a exprimat dorinţa de a continua dialogul, asigurându-i pe sindicalişti că fac parte dintre cei trei parteneri strategici ai MS, alături de colegiile profesionale şi asociaţiile de pacienţi. De asemenea, oficialul citat a cerut sprijinul sindicatelor pentru monitorizarea managerilor unităţilor spitaliceşti, astfel încât arieratele să nu mai crească. Nu în ultimul rând, Eugen Nicolăescu i-a informat pe reprezentanţii „Sanitas“ că MS pregăteşte un set de politici publice pentru perioada 2014–2016. (D. D. M.)

800 de opinii

 

   Medicii şi pacienţii consideră necesară implementarea unei strategii naţionale de prevenţie. Cel puţin aşa arată concluziile audierii publice „Prevenţia în sănătate – cine câştigă şi cine pierde în sistemul de sănătate?“, desfăşurate la sfârşitul lunii aprilie la Târgu Mureş. Au fost exprimate aproximativ 800 de opinii scrise din 39 de judeţe ale ţării; 42% au venit din partea pacienţilor, care consideră că prevenţia este importantă în menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, a stării de sănătate, dar şi în creşterea nivelului de educaţie pentru o viaţă sănătoasă. La rândul lor, cadrele medicale văd prevenţia ca un factor important pentru sănătatea populaţiei, dar şi pentru eficientizarea cheltuielilor publice pe termen mediu şi lung. Astfel, strategia de prevenţie a Ministerului Sănătăţii ar trebui să se axeze pe programele de imunizare şi pe cele de screening, pe depistarea factorilor de risc, precum şi pe consultaţiile preventive cu accent pe partea de educaţie şi igienă. (Mirabela Viaşu)

Pregătiri pentru admiterea la medicină

 

   Aproximativ 1.700 de liceeni au susţinut, weekendul trecut, simularea examenului de admitere la facultăţile de medicină şi medicină dentară din cadrul UMF „Carol Davila“ Bucureşti. Examenele au durat două ore şi jumătate, timp în care candidaţii au trebuit să răspundă la întrebări din biologie, chimie şi fizică. Şi elevii de liceu din Cluj-Napoca şi-au testat cunoştinţele necesare pentru admiterea la UMF „Iuliu Haţieganu“. Din cei 1.176 de candidaţi, cei mai mulţi s-au arătat interesaţi de cursurile de medicină, urmate de cele de farmacie, medicină dentară, tehnică dentară, asistenţă medicală generală, balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, nutriţie şi dietetică sau radiologie şi imagistică. De notat că numărul liceenilor înscrişi la simularea de la UMF Cluj-Napoca este mai mult decât dublu, comparativ cu cel din 2009. Examenul de admitere va avea loc anul acesta la 24 iulie. (Mirabela Viaşu)

Fugiţi de acasă

 

Peste 3.200 de copiii din România, din care 134 cu vârste sub 10 ani, au fost daţi dispăruţi în ultimele 12 luni, arată datele furnizate de Direcţia de investigaţii criminale a Inspectoratului General al Poliţiei Române. Peste 95% din dispariţiile de copii sunt reprezentate de fuga acestora de acasă sau din centrele de ocrotire, iar principalele cauze sunt certurile, violenţa, comunicarea deficitară sau neglijarea copiilor. În acest context, este nevoie de mai multă informare şi sensibilizare atât a elevilor, părinţilor, profesorilor, cât şi a opiniei publice, privind numărul sporit de dispariţii voluntare în rândul copiilor. Acesta este mesajul lansat de Organizaţia „Salvaţi Copiii“ România, cu ocazia Zilei internaţionale a copiilor dispăruţi (25 mai). De asemenea, importantă este şi prevenirea riscurilor asociate fugii de acasă – consumul de droguri, delincvenţa juvenilă şi exploatarea sexuală.(Mirabela Viaşu)

Tsunami insalubru

 

   Aproape două miliarde şi jumatăte de persoane din lume nu vor avea acces la sisteme de canalizare îmbunătăţite în 2015, conform unui document publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF. Raportul „Evoluţia sistemului de salubritate şi a celui de apă potabilă“ avertizează că nu va putea fi realizată înjumătăţirea numărului persoanelor fără acces la canalizare până în 2015, ţinta fiind ratată cu aproximativ 8%, adică în jur de jumătate de miliard de persoane. „O urgenţă nu mai puţin îngrozitoare decât un cutremur masiv sau un tsunami“, apreciază Sanjay Wijesekera, coordonatorul programului pentru apă, salubrizare şi igienă din cadrul UNICEF. Conform statisticilor, în 2011, aproximativ 64% din populaţia planetei avea acces la servicii de salubritate îmbunătăţite. Pe de altă parte, 2,5 miliarde de persoane nu au parte de aceste servicii la standarde rezonabile, 761 de milioane de persoane folosesc toalete publice sau împart toaletele cu alte persoane, iar 693 de milioane de oameni folosesc sisteme de salubritate sub standardul minim de igienă. (Amalia Dascălu)

Lansare cu zâmbete

 

   O nouă clinică de estetică dentară şi-a deschis porţile săptămâna trecută la Bucureşti. Lansarea a fost însoţită şi de o expoziţie foto inedită, intitulată „Zâmbete de politician“, unde doctorul Ionuţ Leahu (al cărui nume îl poartă şi clinica) a analizat estetica dentară a celor mai în vogă politicieni. (D. D. M.)

Inaugurare la Buzău

 

   Reţeaua International Healthcare Systems a inaugurat vinerea trecută un centru de nefrologie şi dializă la Buzău. La deschidere au participat oficialităţi locale, reprezentanţii companiei, dar şi prof. dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Comisiei consultative de nefrologie a MS. Investiţia de la Buzău depăşeşte trei milioane de euro, iar centrul poate asigura servicii pentru peste 200 de pacienţi buzoieni cu boli renale cronice. (D. D. M.)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe